În această lună, în ziua a douăzeci şi una, pomenirea Sfântului Apostol Codrat.
Acesta fiind om vechi şi mult ştiutor a predicat cuvântul Domnului în Atena şi în Magnesia; şi luminând pe mulţi cu învăţătura dogmelor i-a adus la lumina cunoştinţei lui Dumnezeu. Pentru aceea l-au alungat persecutorii de la turma să din Atena; întâi a fost împroşcat cu pietre şi în foc ispitit, şi apoi cu alte chinuri. Iar mai la urmă a primit cununa muceniciei pe vremea împărăţiei lui Eliu Adrian.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Prooroc Iona.
Acest Prooroc a fost fecior al lui Amati din Get, din Cariatmaus, aproape de Azot cetatea elinilor de lângă mare. Şi fiind aruncat de chit, a mers la Ninive de a propovăduit; şi întorcându-se n-a rămas în pământul sau, ci luând pe mamă-sa a locuit în Asur, cetatea celor de alt neam. Pentru că zicea: "Aşa îmi voi ridica ruşinea mea, de vreme ce am minţit, proorocind asupra Ninivei cetăţii celei mari". Acesta este feciorul văduvei, pe care l-a înviat proorocul Ilie; căci mustra atunci Ilie pe Ahav, şi chemând foamete pe pământ a fugit şi mergând la Sarepta Sidonului, a aflat pe acea văduvă cu fiul ei. Şi a locuit la dânsa, căci nu putea să locuiască cu cei netăiaţi împrejur; şi a binecuvântat-o pe dânsa pentru primirea ei de oaspeţi. Acesteia i-a înviat feciorul care-i murise. Şi sculându-se Iona după foamete a mers la pământul lui Iuda, şi a îngropat pe mamă-sa care murise, aproape de Balanul Deborei, şi a locuit în pământul Senaar, şi a murit acolo şi a fost îngropat în peştera lui Cenezeu, care fusese judecător unui trib, pe când nu era împărăţie. Şi a dat semn în Ierusalim şi în tot pământul, când vor vedea piatra urlând cu jale cu viers subţire, şi gândac din lemn grăind către Dumnezeu, atunci se va apropia mântuirea. Atunci vor vedea Ierusalimul stricat până în temelie, şi vor veni către dânsul toate limbile ca să se închine Domnului. Şi vor clădi pietrele lui spre apusul soarelui. Şi acolo va fi închinăciunea Unsului, căci Ierusalimul s-a dat spre pustiirea fiarelor sălbatice. Şi atunci va veni sfârşitul a toată suflarea.
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului Părintele nostru Iona Savaitul.
Acest preacuvios preot a fost tată al Preacuviosului şi Preafericitului Teodor, şi al lui Teofan făcătorul de canoane. Chipurile lor le-a scris Teofil luptătorul de icoane. Acest părinte Iona mergând la Lavra Sfântului Sava, şi călugărindu-se, a dobândit smerenia desăvârşită. Şi făcând multe bunătăţi, întru bătrâneţe bune s-a dus către Domnul
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Eusebie.
Acest sfânt a mers singur către ighemonul Feniciei şi i-a zis: "Pentru ce eşti fără de minte, luptătorule cu Dumnezeu, de goneşti turma lui Hristos?" Şi acela mâniindu-se a poruncit să spânzure pe sfântul şi să-l sfâşie, băgând sare în traiste de păr şi legându-le, strujea carnea sfântului foarte rău. Dar sfântul se bucura că şi cum ar fi pătimit în trup străin. Atunci dregătorul aflându-se în uimire, a dat poruncă să-i taie capul; şi s-a suit la ceruri, slăvind şi binecuvântând pe Dumnezeu.
Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici şi fraţi buni, Eusebie, Nestavu şi Zinon.
Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Părinţilor noştri: Meletie şi Isachie, episcopii Ciprului.
Aceşti sfinţi şi fericiţi părinţi ai noştri au fost episcopi ai Bisericii lui Hristos, din Cipru. Erau cucernici şi cu frica lui Dumnezeu. Lucru neîncetat avea a învăţa pe popor dumnezeieştile cuvinte ale lui Hristos, şi a-şi împărţi averea la cei ce aveau nevoie. Şi aşa făcând în toată viaţa lor, prin felurite locuri, s-au mutat către Domnul.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Prisc.
Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor şase Mucenici, care erau păzitorii împăratului Maximian.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.