Vineri, 29 martie 2024 - 5:55:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului


14 august 2012

14_augustÎn această lună, în ziua a paisprezecea, înainte-praznuirea Adormirii Maicii Domnului.

În această lună, în ziua a paisprezecea, pomenirea Sfântului Prooroc Miheia (Miheea).

Miheea - MiheiaAcest prooroc era feciorul lui Ioram, născut în locul ce se zice Morati, din neamul lui Efrem, şi a proorocit 84 de ani, înainte de venirea lui Hristos cu 660 ani. El a mustrat pe Ahav, împăratul Samariei, pentru multele şi deosebitele lui păcate, şi pentru această era urât de către acela. Ştiind aceasta proorocul, s-a depărtat şi petrecea mai mult în munţi. După ce a murit Ahav, Proorocul Miheia a fost omorât de Ioram, feciorul lui Ahav, prin spânzurare, căci îl mustra pentru păgânătăţile lui şi ale părinţilor lui. Şi, murind, a fost îngropat în pământul lui Morati, lângă movila lui Enachim.

Viaţa sfântului profet Miheea pe larg, după Sinaxarul Părintelui Macarie de la mănăstirea atonita Simonos-Petras.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Sfinţitului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei.

Acest Sfânt Marcel a trăit pe vremea împărăţiei lui Teodosie cel Mare (379-395) şi era din Cipru, unde i s-a încredinţat dregătorie lumească. Prin ocârmuirea lui, a minunat pe toţi cu bună cinstire, şi cu amănunţimea la lucru.

Iar după ce a fost aşezat episcop Apamiei celei din Siria, chibzuia cu dreptate şi cu cuvioşie. Apoi a ajuns fierbinte râvnitor al credinţei celei întru Hristos, întemeind biserici spre slava lui Dumnezeu şi capiştile idoleşti surpând. Pentru aceasta a fost prins de închinătorii la idoli, şi aruncat fiind în foc, a primit cununa muceniciei.

Tot în această zi, pomenirea aducerii cinstitei Cruci în palat.

În această zi Cinstitul Lemn al Sfintei şi de-viata-facatoarei Cruci revenea la palatul imperial, după două săptămâni de pelerinaje prin capitala imperiului bizantin, Constantinopolul (cf. 1 august).

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Ursichie.

Acest Sfânt Mucenic Ursichie a trăit pe vremea împăratului Maximian. El era din cetatea Severinului, a Iliriei celei de sus, ostaş cu rânduiala, şi ridicat la cinul de tribun. Fiind pârât la împăratul Maximian, acesta l-a dat spre cercetare eparhului Aristid. Din porunca acestuia, Sfântul Ursichie a fost în felurite chipuri chinuit. Iar la urmă s-a dat hotărârea ca Sfântului Ursichie să i se taie capul, de către Valent ce-l pârâse. Acela a scos sabia şi de trei ori a lovit pe Sfântul în grumaji; şi aşa a luat Fericitul cununa muceniciei.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Luchie ostaşul, care prin foc s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului noului Mucenic Simeon Trapezunteanul, care a mărturisit în Constantinopol, la anul 1653 şi prin sugrumare s-a săvârşit.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro