Fostul gimnast de performanţă Doru Moiş transpune în piesa "Omul pescăruş", o fabulă a desăvârşirii umane, destinul sportivului român şi şansele acestuia să pătrundă în societate transpune în piesa "Omul pescăruş", o fabulă a desăvârşirii umane, destinul sportivului român şi şansele acestuia să pătrundă în societate
Pentru un sportiv, cucerirea medaliilor la competiţiile mari pare să reprezinte garanţia succesului şi a asigurării unei vieţi liniştite. Însă nu e deloc aşa, deoarece, după ce îşi încheie activitatea, acesta este nevoit să-şi găsească o meserie. Doru Moiş, fost campion mondial şi european la gimnastică aerobică care a făcut pasul către acrobaţie. Apoi către artă, jucând acum într-o piesă de teatru.
Moiş a practicat mai întâi gimnastică artistică, fiind component al lotului naţional de juniori (1988-1992) însă laurii i-a cucerit la aerobică, unde în 2000, la Mondialul din Riesa (Germania) a obţinut medalia de aur. Iar cu un an în urmă, la Europenele de la Birmingham a urcat pe prima treaptă a podiumului alături de Claudiu Varlam, Cristian Moldovan şi Remus Nicolae. "Sunt unul dintre extrem de puţinii sportivi fericiţi care nu au avut accidente majore. Majoritatea foştilor gimnaşti nu scapă fără operaţie la genunchi sau la spate, precum foştii mei colegi medaliaţi", spune Moiş.
Toţi colegii lui cu care a urcat pe podium au suferit intervenţii chirurgicale la spate sau la genunchi. Dintre aceştia, doar Moldovan a reuşit să prindă un job în sport, antrenând lotul naţional de gimnastică artistică junioare de la Deva şi fiind angajat la CS Dinamo. "Premiile erau mici în perioada când am activat ca sportiv, gimnastica aerobică nefiind probă olimpică. Aşa că după ce nu am mai fost gimnast, a trebuit să emigrez, ca să pot găsi ceva de lucru", spune Moiş. Iar faptul că nu a suferit accidentări majore l-a ajutat să facă pasul către acrobaţie.
Astfel, imediat după cucerirea medaliei de aur la mondiale, a ales calea exilului, plecând în Canada, alături de soţia lui pe atunci, Mariana Moiş, şi ea tot fostă sportivă. "Am avut noroc că o cunoşteam pe Debra ( n.r - Brown) - coregrafă la «Cirque du Soleil», câştigătoare a premiului «Emmy». Alături de ea, în trupa «Le Groupe Apogee», am efectuat numeroase turnee în Canada, Mexic şi SUA", spune el. Moiş debutase ca dansator acrobat în perioada 1998-2000, participând la spectacole de televiziune şi turnee în teatre în peste 20 de oraşe din Italia. Atunci a lucrat cu coregrafii Moses Pendleton, Daniel Ezralow si David Parson. De asemenea, a mai avut prezentări de modă pentru Zenga Sport la Florenţa şi Barcelona. În 2001 a fost prezent la "Rhythms of Americas", spectacol prezentat în faţa preşedinţilor statelor din America de Nord şi Sud, cu ocazia
"Summit of the Americas 2001", în Quebec City. Apoi, în 2002, a avut spectacol în deschiderea "Governor General Awards", premierea celor mai buni artişti din Canada.
De asemenea, a fost performer în filmul american "Van Helsing", în filmările de la Praga din februarie 2003.
A revenit în ţară în 2004, unde a creat trupa Xtreme, alcătuită din foştii gimnaşti Casian Bădescu, Alina Gheorghe, Mădălina Croitoru, Alina Ulmeanu. Alina Gheorghe (fostă Dumitrescu) a ocupat locul 1 in proba de trio juniori la Mondialul din China din 2006 la gimnastică aerobică, ceilalţi trei obţinând ca sportivi doar rezultate pe plan intern. Proiectul Xtreme este o intersectare a mai multor forme de artă - dans, muzică, teatru - cu acrobaţia şi cu sportul. Pornind de la gimnastică, Xtreme realizează o combinaţie inedită de acrobaţii spectaculoase şi mişcări coregrafice de dans modern.
În piesa "Omul Pescaruş sau Drumul spre Frumos", alt spectacol de teatru, cei cinci au ridicat acrobaţia la rang de artă. Asta sub îndrumarea regizoarei Chris Simion, coregrafia fiind semnata de liderul trupei, Doru Moiş.