Duminică, 14 iulie 2024 - 7:46:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De ce sute de elevi riscă să fie eliminati din Examenul de Bacalaureat


7 iulie 2015

Ministerul Educaţiei anchetează o posibilă fraudă de proporţii la un liceu din judeţul Bihor. Aproape 200 de elevi ar putea fi eliminaţi din examen, dacă se descoperă că au fost ajutaţi să dea răspunsurile corecte. Profesorii care au corectat lucrările au descoperit 40 de teze aproape identice, informează digi24.ro.

La Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor, în 10 din cele 14 săli profesorii asistenţi au fost înregistraţi permiţându-le candidaţilor să copieze şi chiar ajutându-i. Din acest motiv aproape 200 de elevi riscă eliminarea din examen.

În urma unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie).

„În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba E)c), profesorii asistenţi nu au respectat toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS).

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dispus ieri trimiterea Corpului de Control iar Comisia Naţională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a membrilor Comisiei de Bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei.

De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală. În cazul elevilor care au susţinut examenul în cele 10 săli în care profesorii asistenţi nu au respectat prevederile metodologiei, urmează să se verifice implicarea acestora, în fiecare caz în parte.

Nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale Examenului de Bacalaureat

Dacă este constatată frauda, lucrările vor fi anulate, iar candidaţii care au fraudat vor fi eliminaţi din examen. Candidaţii eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale Examenului de Bacalaureat. Aceştia vor relua integral Examenul de Bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune de după cea în timpul căreia au fost eliminaţi.

În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susţinut proba de matematică un număr de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost susţinută de 39 de elevi, mai notează digi24.ro.

Supravegherea candidaţilor a fost realizată de 20 de profesori asistenţi, distribuiţi câte doi în fiecare sală de examen. În toate sălile amenajate pentru susţinerea probelor a existat aparatură de supraveghere/ înregistrare audio-video.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor au susţinut Examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional „Avram Iancu” din localitate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 13 iulie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro