Marţi, 19 martie 2019 - 12:31:12
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Retrocedărilor


18 aprilie 2013

Executivul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru Legea retrocedărilor, premierul Victor Ponta afirmând că societatea românească şi statul de drept trebuie să respecte proprietatea, iar noul act normativ constituie „un moment de responsabilitate politică”, în care Guvernul şi Legislativul „colaborează pentru soluţionarea unei probleme istorice”.

Şeful Guvernului a dat asigurări că nu este „adeptul asumării răspunderii guvernamentale” şi că nu intenţionează să folosească în perioada următoare un astfel de procedeu. El a spus că situaţia în care Executivul îşi asumă acum răspunderea este una „excepţională” pentru o reglementare extrem de importantă.

Potrivit acestuia, legea privind restituirea proprietăţilor îşi propune să aducă o reparaţie istorică pentru cei care au avut de suferit în urmă cu aproape 70 de ani când le-au fost confiscate proprietăţile de statul român şi regimul politic de atunci.

Premierul a subliniat că până în prezent s-au retrocedat aproape 10.000 de clădiri din care 2.000 aparţin unor instituţii publice, 1,3 milioane hectare din care 300.000 în intravilan.

„Cei care au condus în ultimii ani Autoritatea Naţională poate că vor explica de unde au apărut 300.000 de hectare în intravilanul românesc, în numerar 150 de milioane de euro iar, prin acţiuni la Fondul Proprietatea, aproape patru miliarde de euro. Toate acestea la un loc (...) şi, sigur, ceea ce mai avem de restituit în continuare - estimarea este la opt miliarde de euro - reprezintă un cost important pe care societatea românească în ansamblu îl are de plătit. Trebuie să spunem adevărul - ca oamenii să ştie ce s-a restituit şi ce se va restitui în continuare. Sarcina pe mai departe rămâne pe viitoarele guverne, pe viitorii contribuabili şi e corect să le spunem oamenilor adevărul”, a arătat Victor Ponta.

El a mai spus că parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă, iar şcolile şi spitalele care sunt restituite nu-şi pot schimba destinaţia timp de zece ani. Totodată, acesta a precizat că retrocedarea islazurilor nu se poate face decât în urma unui referendum în comunităţile locale respective.

De asemenea, a arătat premierul, pădurile care vor fi retrocedate, suprafeţele forestiere se vor supune unui regim strict - Codul silvic.

Pe de altă parte, se vor afecta toate terenurile disponibile din fondul public pentru ca cei care nu mai pot să primească în natură respectivele proprietăţi să poată participa la licitaţiile cu puncte şi să obţină totuşi o despăgubire în echivalent.

Victor Ponta a subliniat că sistemul cu puncte este discutat cu experţii CEDO, a fost acceptat de aceştia, se consideră compatibil cu standardele europene şi practic fiecare punct în valoare de un leu va da posibilitatea fie la cumpărarea de terenuri din fondul public, fie la despăgubiri financiare.

Referindu-se la despăgubirile financiare, şeful Executivului a precizat că 14.000 de beneficiari care au deja titlu de despăgubire, dar care din 2011 n-au mai primit nimic pentru că s-au terminat acţiunile la Fondul Proprietatea, vor primi despăgubirile în cinci ani, ceilalţi în şapte ani, iar cesionarii vor obţine doar 15% din diferenţa între preţul plătit proprietarului şi valoarea de despăgubire.

Noua lege a retrocedărilor constituie un moment de responsabilitate politică, în care Guvernul şi Parlamentul colaborează pentru soluţionarea unei probleme istorice, a mai declarat premierul Victor Ponta la angajarea răspunderii pentru actul normativ.

'Prin prezenta lege vreau să soluţionăm cu sprijinul dvs. un litigiu extrem de grav pe care statul român îl are pe rolul CEDO. În acest moment, sunt peste 3.500 de cauze. În 2010, unii erau la guvernare atunci, CEDO a soluţionat printr-o decizie-pilot una din aceste cauze, a acordat un termen României pentru a-şi pune la punct legislaţia. Altfel, toate cele 3.500 de cauze începând cu data de 12 mai ar fi soluţionate conform deciziei-pilot, ceea ce pentru bugetul României este în mod clar cu totul şi cu totul nesustenabil', a afirmat Ponta.

În context, el a evocat cazul unor parlamentari, despre care a spus că au depus amendamente 'nu doar inacceptabile', dar 'absolut ruşinoase' la legea retrocedărilor sau au dat dovadă de o abordare 'comunistă', referindu-se la propunerile făcute de către parlamentarii opoziţiei, Alin Tişe şi Mihai-Răzvan Ungureanu.

Pe de altă parte, premierul le-a mulţumit parlamentarilor USL, ai grupului minorităţilor naţionale, aleşilor din UDMR şi PP-DD, apreciind că aceştia au făcut amendamente serioase ajutând la îmbunătăţirea formei finale a legii.

Premierul şi-a exprimat convingerea că, dacă ar fi existat soluţii mai bune, ar fi fost adoptate până în acest moment.

„Guvernul, în 2005, condus de domnul Tăriceanu, din care făceau parte domnul Blaga, domnul Ungureanu, doamna Macovei, a adoptat o soluţie cu bună credinţă. O spun din calitatea celui care a depus moţiunea de cenzură atunci alături de colegii mei de la PSD. Din păcate, acea soluţie nu a rezolvat problemele ţării, problema aceasta a retrocedărilor şi este astăzi sarcina noastră să o rezolvăm, nu prin contestaţii inutile, ci prin decizii şi asumarea responsabilităţii”, a subliniat Ponta.

El le-a cerut sprijin parlamentarilor la sancţionarea celor care „au folosit în mod abuziv cesiunile de drepturi litigioase şi s-au îmbogăţit pe spinarea statului român”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(92 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro