Duminică, 16 iunie 2024 - 8:35:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Controversele regionalizării


19 iulie 2013

Ploieştiul capitală de regiune, 8,10 sau 12 regiuni, Bucureştiul în aceeaşi regiune cu Prahova...sunt doar câteva din ideile dezbaterii privind regionalizarea şi descentralizarea organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor de CJ Prahova şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Prezent la dezbatere, vicepremierul Liviu Dragnea  a afirmat că, în opinia sa, trebuie analizată serios varianta de lucru în care Bucureştiul să facă parte din Regiunea Muntenia. „Dacă ne uităm la judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa sunt judeţele care au fost şi sunt în continuare afectate de Bucureşti. Bucureştiul este un aspirator puternic către care se duc oameni de înaltă calificare din judeţele noastre, către care se duc foarte multe investiţii, deci practic ceea ce avem noi ca resurse în judeţe, ca oameni foarte bine pregătiţi se duc către Bucureşti. Judeţele noastre se depopulează, şansa de dezvoltare se diminuează. Sunt doar două judeţe care au rezistat acestui aspirator puternic, Prahova şi Argeş. Şi atunci trebuie să ne gândim serios dacă nu cumva, atât pentru regiune, cât şi pentru Bucureşti, nu ar fi bine ca Bucureştiul să facă parte integrantă din Regiunea Muntenia, în forma actuală sau în altă formă pentru că şi pentru Bucureşti ar fi important să aibă unde să se extindă”, a spus Dragnea.

Un studiu sociologic comandat de Ministerul Administraţiei şi Internelor arată faptul că Ploieştiul este favorit pentru a deveni capitală de regiune, în opinia locuitorilor din judeţele din Regiunea Sud Muntenia.

Municipiul reşedinţă de judeţ a obţinut primul loc cu un procentaj de 28,1%, fiind urmat de Piteşti cu 12,5% şi Târgovişte cu 6,4%.

La dezbatere au fost prezenţi aproximativ 20 de parlamentari din Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Dâmboviţa, Argeş şi Teleorman, precum şi vicepremierul Liviu Dragnea.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 14 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro