Suprafaţa cu păduri a României ar putea creşte cu 20.000 de hectare. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, intenţionează să înceapă în această toamnă să împădurească o astfel de suprafaţă.
Planurile au drept scop prevenirea riscului de inundaţii, împiedicarea scurgerilor de pe versanţi şi alunecările de teren.
"Noi vrem ca în această toamnă să începem lucrările la împădurirea unor terenuri în special de pe bazinetele mici, pentru a preveni riscul de inundaţii. Avem identificate peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri în regim de urgenţă pentru a diminua riscul alunecărilor de teren şi a scurgerilor de pe versanţi (...) Începem proiectele de împădurire, a fost un efort pentru a identifica acele terenuri, începem lucrările de împădurire în această toamnă şi le continuăm anul viitor, făcând o eşalonare astfel încât în maxim 2 ani să le finalizăm, pentru că sunt zonele cele mai expuse riscului de alunecări de teren şi de scurgeri de pe versanţi', a afirmat Lucia Varga, citată de agerpres.ro.
Pe lângă cele 20.000 de hectare, proiectul de modificare a Codului Silvic, aprobat în Guvern şi transmis Parlamentului, mai prevede împădurirea a încă 1 milion de hectare de teren până în 2030, fiind identificate şi sursele de finanţare.
Lucia Varga a precizat că pentru împădurirea a peste un milion de hectare în România, ministerul este în discuţii pentru a cumpăra aceste terenuri de la proprietari sau pentru a-i sprijini să le împădurească.
Ministrul a spus că sumele necesare pentru împădurirea acestor terenuri vor proveni din fondurile generate în urma vânzării certificatelor de bioxid de carbon.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), companiile de profil au exploatat anul trecut un volum de 16,981 de milioane de metri cubi de lemn, cu 777.000 metri cubi mai mult decât în 2011.
Volumul total de lemn rotund fără coajă exploatat anul trecut s-a ridicat la 15,345 milioane de metri cubi, acesta fiind cu 744.000 de metri cubi mai mare faţă de 2011.
Distribuţia volumului de lemn exploatat pe regiuni de dezvoltare indică o concentrare mai mare în regiunile Nord-Est, cu 25,6% din totalul volumului de lemn exploatat, şi Centru, cu 20,9%.
Lemnul a fost exploatat într-o proporţie mai mică în regiunile Nord-Vest (13,6%), Vest (11,4%), Sud-Muntenia (10,7%), Sud-Est (9,8%), Sud-Vest Oltenia (7,4%) şi Bucureşti—Ilfov (0,6%).
Pe specii lemnoase, cel mai mare volum de lemn exploatat în 2012 s-a înregistrat la răşinoase, de 5,846 milioane de metri cubi, cu 184.000 de metri cubi mai mult comparativ cu anul anterior.
Planuri de împădurire a 20.000 hectare de teren
13 octombrie 2013
Din aceeaşi categorie:
FOTO Vecinii terorizaţi de mizeria adunată la sediul unei firme din Ploieşti! Poliţia Locala doarme?
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
-
Acuzaţii grave după o operaţie de peritonită. O fetiţă din Ploieşti, cu corp străin uitat în abdomen
Anul - ediţia nr. 3784
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 iulie 2025
Autentificare
Autentificare