Joi, 18 aprilie 2024 - 5:35:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Transfăgăraşanul va avea concurenţă în Prahova


9 martie 2012

muntiTrei primării din Prahova s-au asociat pentru contruirea unei şosele care să lege oraşele Azuga şi Buşteni de comuna Valea Doftanei. Transbaiul este un proiect comun lansat de trei administraţii locale, care vizează realizarea unei şosele care să lege Valea Prahovei de Valea Doftanei, prin traversarea Munţilor Baiului, din Bucegi. Şoseaua este proiectată să aibă 38 de kilometri lungime şi să facă legătura între oraşele Azuga şi Buşteni şi comuna Valea Doftanei.

Autorităţile locale spun că traseul a fost ales încât să pună în valoare frumuseţea Bucegilor, Transbaiul urmând să rivalizeze la acest capitol cu mult mai celebrele Transalpina şi Transfăgărăşan. De asemenea, la altitudinea maximă de 1.834 de metri în Vârful Baiul, şoseaua va fi şi una dintre cele mai înalte din ţară. Scopul declarat al proiectului este promovarea turismului montan.

Noul drum va duce la scurtarea traseului între localităţile de pe Valea Prahovei şi cele din zona Doftana. În prezent, deşi Valea Doftanei şi Azuga sunt foarte apropiate pe hartă, distanţa pe şosea între cele două depăşeşte 42 de kilometri, drumul de legătură presupunând o ocolire prin Secăria şi apoi pe DN1.

Realizarea proiectului va permite şi dezvoltarea unei staţiuni montane pe o suprafaţă de aproape 71 de hectare disponibilă la Valea Doftanei, din care 20% pot fi utilizaţi pentru amenajarea pârtiilor de schi şi a instalaţiilor de transport prin cablu.

Transbaiul va pleca din trei puncte diferite. Cele trei şosele, din Azuga, Buşteni şi Valea Doftanei, se vor uni în golul montan din Munţii Baiului, în apropiere de Vârful Cazacu. La Azuga, şoseaua pleacă din partea inferioară a pârtiilor Cazacu şi Sorica, parcurge aproape doi kilometri pe Valea Azugii, apoi coteşte la dreapta şi ajunge deasupra celor două pârtii.

Din Buşteni, drumul porneşte din dreptul cartierului Poiana Ţapului, urmărind traseul drumului forestier care urcă spre Culmea Zamora. 19 din cei 38 de kilometri sunt pe teriotoriul comunei Valea Doftanei. O parte din traseu va fi pe drumuri forestiere sau drumuri de căruţă folosite de ciobani, iar ramificaţia către Doftana se va suprapune pe un drum realizat în vremea lui Carol I.

Proiectul are o valoare estimată la 30 de milioane de euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro