Comisia Europeană avertizează România: Nu se va teme de punerea în aplicare a articolului 7 din Tratatul European. Până în prezent, articolul 7 nu a fost invocat niciodată în istoria Uniunii - este vorba despre suspendarea drepturilor unui stat membru.
Suspendarea ar putea avea loc în condiţiile în care situaţia din România s-ar "înrăutăţi în continuare".
Premierul socialist Victor Ponta, care a iniţiat săptămâna trecută procedurile de demitere din funcţie a preşedintelui conservator Traian Băsescu, promisese cu o zi înainte, la Bruxelles, că va revizui unele măsuri luate în lupta împotriva lui Băsescu precum şi unele ce ar fi putut spori controlul asupra Justiţiei independente din ţară, scrie cotidianul german Die Welt.
Un diplomat european a declarat că, în cazul în care Victor Ponta nu va restaura fără întârziere statul de drept conform standardelor UE, Comisia nu va ezita să folosească toate mijloacele legale. Printre acestea se număra articolul 7 care nu a fost utilizat niciodată până în prezent. Acesta prevede suspendarea drepturilor unui stat membru în cazul în care se constată o "încălcare gravă şi în formă continuată" a valorilor fundamentale ale UE.
"Dacă situaţia se va înrăutăţi pentru că partea romană nu ia în serios angajamentele asumate, atunci instituţiilor europene le stau la dispoziţie arme, printre care toate articolele Tratatului European", a spus diplomatul citat de Die Welt sub acoperirea anonimatului.
Ponta se întâlnise joi cu preşedintele CE Jose Manuel Barroso şi anunţase că va corecta toate măsurile care n-ar fi în concordanţă cu valorile fundamentale ale UE. Conform unor informaţii provenite de la diplomaţi europeni, printre altele ar fi vorba de două Ordonanţe de Urgenţă prin care Curţii Constituţionale i s-a limitat dreptul de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului.
Inacceptabilă ar fi şi modificarea procedurilor în cazul referendumului. Comisia aşteaptă că participarea minimă de 50% plus 1 din numărul alegătorilor înscrişi pe liste să fie respectată conform deciziei Curţii Constituţionale. În plus, ar trebui sistata manipularea Monitorului Oficial şi critică permanenţă la adresa CCR.
Ponta ar trebui să se asigure că Avocatul Poporului să aibă aceleaşi competenţe extinse în lupta împotriva corupţiei şi să numească transparent un viitor procuror general. "Ne aşteptam foarte curând să primim în scris confirmarea implementării acestor măsuri".
"CE va publica miercuri un raport privind statul de drept în România şi Bulgaria (raportul MCV, n.r.). (...) Nu sunt aşteptate încă sancţiuni împotriva României", precizează Die Welt.