Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 9:09:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Peste 70% din gospodăriile basarabene trăiesc în trecut!


13 martie 2015

Tranziţia la televiziunea digitală, programată pentru 17 iunie a.c., ar putea lăsa peste 70% din populaţia Republicii Moldova  fără posturi de televiziune, anunţă  Radio România Actualităţi, citat de infoprut.ro.

Programul de tranziţie la televiziunea digitală, elaborat de guvernul de la Chişinău, nu este încă adoptat – explică oficiali de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Mai mult, aceştia nu exclud faptul că, din această cauză, termenul limită, programat pentru 17 iunie 2015 , ar putea fi amânat. Tehnic însă, Republica Moldova este gata pentru tranziţie, consideră ministrul Pavel Filip.„Urmează să mai avem discuţii, pentru că este un punct sensibil, […] când vor fi puse toate toate punctele pe i, astfel ca să nu existe interferenţe, pot fi asigurate  şi condiţiile la televiziunea digitală”, spune ministrul.

Republica Moldova ar putea amâna tranziţia pentru că acordul semnat la Geneva în 2006, care prevede acest lucru, are o clauză care permite statelor subdezvoltate să prelungească termenul până în 2018, susţine Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice din Republica Moldova. „Suntem în aşteptarea adoptării şi aprobării unor documente extrem de importante: modificările la Codul Audiovizualului, care sunt necesare pentru a da pârghii Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a elibera licenţe pentru transmisia semnalului în regim digital”, a spus Dinu Cioca, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Numărul total de gospodării care recepţionează programele televiziunii analogice terestre (cu antenă individuală, de bloc sau de cameră) constituie aproximativ 80.7010 (sau 71,3% din numărul total de gospodării).

Astfel că, pentru a recepţiona semnalul televiziunii digitale terestre ,va fi necesar ca posesorii televizoarelor analogice să procure şi să conecteze un echipament special – receptor DVB-T2 (convertor al semnalului, Set Top Box – STB), care va asigura recepţia şi conversia semnalului digital. De asemenea, în blocurile unde în prezent sunt în utilizare sisteme de recepţie colectivă (,,antena colectivă”, numărul total de abonaţi – circa 36.040) este necesară modernizarea acestor sisteme pentru a asigura posibilitatea retransmisiei semnalului televiziunii digitale terestre de la antena de recepţie colectivă către abonat.  Modernizare care va dura, probabil, mulţi ani, dacă ne gândim numai la faptul că Moldova de peste Prut este cea mai săracă ţară din Europa, un teritoriu aflat încă sub ocupaţie rusească, mai ales în privinţa audiovizualului, unde majoritatea ziarelor şi a televiziunilor sunt în limba rusă. Trist, dar adevărat!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro