Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 12:11:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Jurnalista modoveancă Viorica Tătaru reţinută la Tiraspol,


24 ianuarie 2024



Viorica Tătaru, jurnalista postului de televiziune TV Opt din Republica Moldova a fost reţinută la Tiraspol.  Jurnalista filma un protest organizat de autorităţile separatiste în momentul în care a fost abordată de două persoane, care i-au spus că trebuie să meargă cu ele la Ministerul Securităţii.

După ce cazul a ajuns în atenţia organizaţiilor internaţionale, inclusiv reprezentanţa ONU în Republica Moldova, ea fost eliberată, anunţă Antena 3 CNN.

Deocamdată nu se cunosc foarte multe detalii despre reţinerea jurnalistei Viorica Tătaru, în afară de cele pe care le-a oferit chiar ea, într-un mesaj vocal pe care l-a transmis colegilor ei de la TV8.

Viorica fusese să filmeze protestul organizat de autorităţile de la Tiraspol împotriva măsurilor luate de autorităţile de la Chişinău, care au impus taxe vamale afacerilor din regiunea separatistă transnistrean

În replică, pentru aceste taxe vamale impuse de autorităţile de la Chişinău, Sovietul Suprem de la Tiraspol a decis să renunţe la facilităţile de care aveau parte fermierii cu pământuri în zona controlată de separatişti.

Protestul fusese anunţat încă de ieri, iar jurnalista nu făcea altceva decât să filmeze la faţa locului, moment în care două persoane s-au apropiat de ea.

Au spus că sunt colaboratori ai aşa-zisului Minister al Securităţii şi au invitat-o să meargă cu ei acolo, pentru a fi audiată şi pentru a da explicaţii privind prezenţa sa în zonă, ca reprezentant al presei internaţionale.

După ce informaţia privind reţinerea jurnalistei a apărut în spaţiul public, mai multe organizaţii, inclusiv reprezentanţa ONU din Republica Moldova, au cerut investigarea imediată a acestui incident şi eliberare a jurnalistei.

Autorităţile din Republica Moldova au deschis o anchetă penală în legătură cu reţinerea jurnalistei. 

"Am cerut permisiunea să anunţ acasă unde sunt, ca să nu mă caute, să nu-şi facă griji cei de acasă. Deci, noi am fost reţinuţi în timp ce încercam să întrebăm oamenii pentru ce au reuşit şi care sunt cerinţele lor.

Ne-au reţinut şi ne-au spus că ne duc la aşa-zisul Minister al Securităţii doi inşi care s-au prezentat că ar fi colaboratori. Au zis că merg să interogheze de ce am venit şi de ce am încălcat legile, pentru că noi am fi presă internaţională, adică noi am fi presa de peste hotare şi este nevoie să ne pună nişte întrebări, să afle scopul prezenţei noastre aici.

Asta, deşi noi am zis: 'voi aţi anunţaţi proteste masive şi noi am venit să monitorizăm, să vedem dacă e adevărat cum ziceţi, să vorbim cu oamenii, să întrebăm care sunt cerinţele'.

Adică, nu văd care ar fi încălcarea noastră. Acum, ne duc la minister, vom fi audiaţi şi am cerut permisiunea doar să sun acasă",
spune jurnalista Viorica Tătaru în mesajul audio trimis redacţiei după ce a fost reţinută la Tiraspol.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro