Într-un sfârşit neguros de toamnă 1940, la Strejnic, lângă Ploieşti, a fost asasinat unul dintre titanii gândirii mondiale, Nicolae Iorga. Personalitate distinctă şi distinsă – academician, istoric, publicist şi om politic de anvergură. Dovedind o erudiţie remarcabilă, marele savant a lăsat în urma sa o operă impresionantă, inegalabilă, el fiind unul dintre titanii culturii româneşti, europene şi universale.
Dorind să aducă un omagiu acestei mari personalităţi de vocaţie universală, cimişlienii organizează, în mod regulat, începând cu anul 2002, în ziua de 27 noiembrie, un simpozion ştiinţific consacrat lui Nicolae Iorga. Nu a fost o excepţie nici anul acesta când, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din oraşul Cimişlia, s-a desfăşurat cea de-a XII-ea ediţie a manifestării comemorative, la care au participat elevii şi profesorii de aici, dar şi de la alte instituţii cultură şi de învăţământ din raion.
Despre personalitatea lui Nicolae Iorga, au vorbit în prelegerile lor doctorii habilitaţi Anatol Petrenco şi Petru Cocârlă, profesori la facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Moldova.
La acest eveniment omagial au mai fost prezenţi: prof.univ.dr. Vasile Şoimaru, autorul cărţii ”Cugetări de N.Iorga”, prilej de a lansa şi aici această carte, cu 2224 de cugetări ale marelui savant, precum şi publicistul Vlad Pohilă, cel care a făcut cuvântul introductiv al cărţii.
De remarcat faptul că Vasile Şoimaru, un artist al fotografiei, a avut grijă să includă în „Cugetări” şi peste 20 de imagini, majoritatea proprii, legate de viaţa şi activitatea celui omagiat.
Despre Iorga au mai vorbit, în cadrul simpozionului, omul de litere Vlad Pohilă de la Chişinău, primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, precum şi câţiva liceeni din localitate.
După şedinţa plenară, discuţiile au continuat în cadrul a cinci ateliere. La primul dintre acestea a fost abordată tema „Nicolae Iorga - savant, scriitor şi critic literar”. Problema Basarabiei în viziunea lui Nicolae Iorga a fost tratată în cadrul celui de-a doilea atelier.
Au fost organizate şi două ateliere în limbi străine: elevii care studiază franceza au relatat despre omul de ştiinţă Nicolae Iorga, iar „englezii” au povestit despre Nicolae Iorga şi cultura românească.
În cadrul celui de-al cincilea atelier a fost vizionat filmul „Drumeţ în calea lupilor”, o peliculă despre ultimele clipe ale vieţii lui Nicolae Iorga.
La ediţia din acest an a omagierii savantului N.Iorga, a lipsit, pentru prima oară în ultimii ani, un oaspete drag şi preţuit de basarabeni: directorul Bibliotecii N.Iorga din Ploieşti, prof.Nicolae Boaru, plecat şi el de curând în Ceruri, în căutarea Savantului. ”Dom’ profesor Boaru a fost totuşi prezent la eveniment. Undeva, în sală, atrăgea atenţia un panou cu 20 de cărţi dedicate lui N.Iorga, aduse de la Biblioteca ”N.Iorga” din Ploieşti de către directorul acesteia, Nicolae Boaru,Cetăţean de Onoare al Oraşului Cimişlia, a cărui fotografie este expusă lângă panou”, spune o fostă elevă a liceului, acum studentă la USM din Chişinău.