Joi, 13 mai 2021 - 8:15:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Anchetă la Jandarmerie, după incidentele de la mitingul unioniştilor


25 octombrie 2016

Raportul Jandarmeriei privind mitingul de sâmbătă al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012" arată că acţiunea a respectat procedurile, fiind extrase şi amendate persoanele care încercau să rupă cordonul pentru că exista riscul blocării unei străzi, au precizat surse ministeriale pentru MEDIAFAX.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a declarat că la nivelul Jandarmeriei va fi constituită o comisie de cercetare prealabilă pentru a analiza „erorile individuale" care au stârnit constroverse publice şi comportamentul celor doi jandarmi care apar lângă protestatarii întinşi la pământ, precizând că nu vrea să vorbească despre instigare, însă, din punctul său de vedere, au existat elemente de premeditare la mitingul „unioniştilor", în condiţiile în care manifestanţii au adus corturi cu scopul clar de a campa în Piaţa Universităţii.

Surse ministeriale au declarat pentru MEDIAFAX că au fost blocate şi extrase persoanele care încercau să rupă cordonul de jandarmi, pentru că nu respectau traseul comunicat şi autorizat de primărie, existând riscul blocării unei străzi. Mai exact, în drumul lor spre Guvern manifestanţii au vrut să se întoarcă spre Piaţa Universităţii iar dacă li s-ar fi permis ar fi mers pe Calea Victoriei unde traficul rutier nu era restricţionat. De asemenea, exista riscul ca aceştia să se întâlnească cu participanţii la un festival de muzică, în lege fiind interzisă "desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora".

Potrivit aceloraşi surse, au fost extrase din mulţime persoanele care incitau, nefiind vorba despre o intervenţie aşa cum este definită în lege, adică în care să se folosească echipamentul din dotarea jandarmilor. Zece persoane au fost extrase, patru dintre acestea fiind conduse la secţia de poliţie şi amendate.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache a precizat, într-o conferinţă de presă, că dispozitivul jandarmeriei, „aşa cum a fost el gândit, nu a fost unul ofensiv, ci pur defensiv, el viza doar blocarea accesului pe alte trasee decât cele aprobate. Pe tot parcursul, chiar şi atunci când s-a încercat forţarea, nu s-au folosit mijloacele agresive, bastoane, gaze, catuşe, aşa cum s-a speculat la un moment dat".

Şeful de la Interne a precizat că putem vorbi despre „erori individuale" în care a avut loc imobilizarea fizică a doi dintre cei patru organizatori, unde se poate discuta de o folosire a forţei din partea unora dintre jandarmii implicaţi în reţinerea lor şi că acesta este motivul pentru care a cerut constituirea unei comisii de cercetare prealabilă la nivelul Jandarmeriei.

Dragoş Tudorache a mai precizat că nu vrea să vorbească despre instigare, dar, din punctul său de vedere, au existat elemente de premeditare la mitingul „unioniştilor", întrucât şi organizatorii au spus clar că vor să ajungă şi să campeze în Piaţa Universităţii, aceştia încercând să devieze traseul şi să foreţeze cordonul de jandarmi pentru a intra pe Calea Victoriei. Minstrul de Interne a mai spus şi că, din punct de vedere conceptual, modul în care a fost gândită acţiunea nu a fost în neregulă şi că îşi doreşte să pună la dispoziţia publicului înregistrările cu incidentele respective, pentru care va cere şi acordul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Datelor. Acesta a adăugat şi că graba cu care unii oameni politici se grăbesc să discrediteze Jandarmeria este „cel puţin curioasă" şi că aceştia se folosesc de o temă extrem de sensibilă care construieşte multă emoţie.

„Comisia va analiza înregistrarea, cei care au fost implicaţi vor fi şi cei care se vor supune cercetării. (...) Nu vorbesc despre instigare, dar au existat anumite elemente de premeditare în modul în care a fost organizată manifestaţia, au adus acele corturi, e clar, cum spun şi organizatorii, că scopul era să campeze în Piaţa Universităţii", a explicat Tudorache.

Peste 2.000 de oameni au participat, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012", manifestanţii cerându-le preşedintelui, premierului, dar şi liderilor politici să-şi asume unirea României cu Basarabia ca proiect de ţară, manifestarea fiind organizată pentru al cincilea an consecutiv.

Câţiva protestatari au încercat să rupă cordonul de jandarmi, aceştia fiind ridicaţi şi amendaţi. În urma incidentelor, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei. Raportul i-a fost înaintat ministrului luni dimineaţa.

Printre cei care au fost amendaţi de jandarmi pentru că ar fi încercat să forţeze cordonul este şi liderul unioniştilor, George Simion.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(749 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 12 mai 2021
Autentificare
stiriactuale.ro