Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:00:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Istoricul Veaceslav Stăvilă, agresat de comunişti, în centrul Chişinăului


22 ianuarie 2014

Duminică, în timp ce se afla într-un local din central Chişinăului, cunoscutul dr. în ştiinţe istorice   Veaceslav Stăvilă a fost agresat verbal şi fizic de un tânăr, desprins dintr-un grup de tineri comunişti. Istoricul susţine că acesta ar fi acţionat la îndemnul deputatei comuniste Ina Şupac. Comanda a venit, pare-se, de la şeful comuniştilor, Voronin,  intrigat de adevărul istoric referitor la crimele soviet-comuniste, în totală contradicţie cu  declaraţiile PCRM.

Iată textul declaraţiei făcută de istoricul Veaceslav Stăvilă ,  într-o conferinţă de presă:

În anul 2010 am făcut parte din Comisia Prezidenţială care s-a ocupat de studierea regimului sovietic de ocupaţie în Moldova pruto-nistreană. În cadrul acelei comisii, cu ajutorul documentelor, am stabilit că regimul sovieto-comunist a exterminat 235.000 de basarabeni, iar numărul total al celor deportaţi în Siberia a fost de 73.000 de persoane. Aici ţin să reamintesc că încă în anul 1991 am publicat un articol în care am anunţat că în vara lui 1941, trupele germano-naziste au omorât circa 20.000 de evrei basarabeni. Dacă comparăm cifrele de mai sus ajungem la concluzia că în Moldova de la est de Prut, comuniştii au exterminat de 10 ori mai mulţi oamenii decât naziştii... Anume această concluzie a iritat liderii Partidului Comunist din Moldova, inclusiv pe dl V. Voronin, preşedintele acestui partid, care afirmase în presă despre 500.000 de evrei exterminaţi, chipurile, de autorităţile române....

În loc să privească adevărul în faţă, din vara lui 2012, presa şovină rusă, inclusiv, deputata comunistă Ina Şupak, a instigat împotriva mea activiştii comunişti afirmând că sunt, chipurile, antisemit şi fascist. Mai mult, a fost creată o organizaţie cu denumirea „Moldova fără fascism” pe care au folosit-o pentru a agita şi mai mult spiritele.
Două exemple:
I) în primăvara lui 2013, sub pretextul că sunt, chipurile, antisemit şi cică aş nega Holocaustul, deputata comunistă Ina Şupac a depus o cerere către postul public de televiziune - Moldova 1, prin care a solicitat să fie sistată emisiunea de istorie pentru copii pe care o conduceam (emisiunea„Prin Istorie spre Victorie”). Cu această ocazie, în presa de limbă rusă, a fost organizată o amplă campanie în care am fost catalogat, pe nedrept, drept antisemit şi fascist.
II) în noiembrie 2013, deputata comunistă Ina Şupak a organizat manifestări de protest numite „antifasciste” în faţa televiziunii „Publika”, instigând iarăşi vorbitorii de limbă rusă împotriva mea, sub pretextul că aş fi un antisemit, inducându-se ideia că sunt un fascist...
Instigările şi ura provocată împotriva mea timp de aproape 2 ani de către deputatul comunist Ina Şupak s-au transformat în atacuri fizice asupra mea, în ziua de duminică, 19 ianuarie 2014.
În acea zi, la ora 12, m-am întâlnit cu nişte prieteni în cafeneaua „Green Hills” din centrul Chişinălui (bdul Ştefan cel Mare, colţ cu strada M. Eminescu). Cam la 20 de metri în stânga mea am observat un grup gălăgios ... Printre ei, mai târziu, am recunoscut pe cunoscutul activist comunist  Anatol Dubrovschi. Discutau un proiect de declaraţie cu referire la România ....

Cam pe la ora 13.15, şedinţa respectivă s-a încheiat şi activiştii comunişti au început să plece... În acel moment am observat că cineva dintre ei a început să mă fotografieze şi pentru că nu am dorit să fiu pozat am întors capul. Persoana respectivă a continuat, apropiindu-se de mine. Pentru a mă provoca să privesc la cameră a făcut referinţă la deputata comunistă Ina Şupac şi, pentru a mă jigni, mi-a aruncat câteva cuvinte urâte în limba rusă, adăugând că sunt „antisemit” şi „fascist”.... “и за это ты получишь в морду”(adică o să-mi dea un pumn în faţă)… Văzând că intenţionează să mă lovească am strigat chelnerilor să cheme poliţia... În acest moment, atacatorul mi-a răsucit cu putere mâna stângă, încercând să mă lovească cu piciorul. Făcând efort fizic mare am încercat să mă îndepărtez de el, reuşind să mă feresc de lovituri... Au intervenit mai mai multe persoane şi astfel atacatorul a fost scos afară din cafenea... La venirea poliţiei am depus o plângere şi, în consecinţă, s-a făcut proces-verbal asupra cazului.

Am apărut în faţa presei pentru a atenţiona opinia publică, că, în loc să recunoască crimele săvârşite de regimul sovieto-comunist, regim care, în acest teritoriu, a ucis de 10 ori mai mulţi oameni decât regimul germano-nazist. Ca atare, liderii PCRM, în frunte cu deputata comunistă Ina Şupac, instigă activiştii proprii şi populaţia de limbă rusă din Republica Moldova împotriva mea şi a altor istorici care reflectă ocupaţia sovietică obiectiv, în baza faptelor de arhivă. Drept urmare a acestei propagande, duminică, 19 ianuarie 2014, am fost agresat fizic, chiar în centrul Chişinăului de către un activist comunist.

Mă adresez către colegii mei de breaslă, către toată intelectualitate de bună credinţă din Republica Moldova, să ia atitudine şi să condamne liderii comunişti care, prin diverse căi, promovează ura împotriva cetăţenilor care nu împărtăşesc ideologia PCRM.

Cer conducerii PCRM şi personal deputatei comuniste Ina Şupac să înceteze cu activităţile care instigă la ură, să se desolidarizeze public de acei activişti care au trecut la acţiuni de agresare fizică a cetăţenilor care au altă opinie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro