Vineri, 29 martie 2024 - 12:17:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cetăţenii moldoveni pot vota în opt secţii deschise în România


13 noiembrie 2016

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie opt secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova. Studenţii moldoveni care învaţă la universităţi româneşti, dar şi basarabenii din diaspora au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează oamenii să meargă la vot duminică, pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

La Bucureşti vor fi organizate două secţii de vot - la sediile Ambasadei Republicii Moldova şi Consulatului, în timp ce în restul oraşelor va fi amenajată câte o secţie. Astfel, la Iaşi moldovenii vor putea vota la sediul Consulatului; la Galaţi, la Universitatea ”Dunărea de Jos”; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă ”Ion Vidu”; la Braşov, la Casa de Cultură a Studenţilor; la Cluj, la Casa de Cultura a Studenţilor; la Constanţa, la Cantina Studenţească din incinta Universităţii ”Ovidius”; la Bacău, la Universitatea ”Vasile Alecsandri”; la Suceava, la Universitatea ”Ştefan cel Mare”; la Craiova, la sediul universităţii.

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook - ”Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane. 

Şi două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

Pe pagina ”Adoptă un vot” postează mesaje sau sugestii privind votul pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova cetăţeni moldoveni din Italia, Irlanda, Cehia, Portugalia, Franţa sau SUA. De asemenea, sunt publicate anunţuri de cazare gratuită a celor care doresc să meargă în oraşele europene unde vor fi amenajate secţii de vot.

”Ofer loc de dormit, mâncare, bere pentru două persoane în Dublin. Hai la vot!!!”, scrie un tânăr.

Grupul a adunat până acum peste 54.000 de membri.

O sută de secţii de vot vor fi amenajate în 33 de ţări în care locuiesc cetăţeni moldoveni.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu va vota duminică la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus, pe 3 noiembrie, jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. El a precizat că va vota cu Maia Sandu, pentru parcursul european al Republicii Moldova.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, candidatul socialist Igor Dodon a obţinut 47,98% din voturi, iar prooccidentala Maia Sandu a avut 38,71% din sufragii.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro