Marţi, 24 aprilie 2018 - 11:49:46
EUR
EURO = 4.6516 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.812 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cine a fost Ioan Lupaş, autorul cărţii “Istoria Unirii Românilor”, apărută în anul 1937


11 noiembrie 2015

În articolul despre  donaţia de carte către Basarabia, apărut în timpul.md, menţionam, în final, că intenţionez să fac mai o donaţie de carte şi la Fundaţia “Constantin Stere” din Ploieşti, cea mai importantă carte fiind “Istoria Unirii Românilor”, scrisă de Ioan Lupaş, apărută la Cluj, în “ziua Bunei Vestiri, 1937”. În “Cuvântul despre urzirea acestei cărţi”, autorul menţionează: “prin scrisoarea din ziua de 4 Maiu 1934, cu nr.1118, Direcţia Fundaţiei Culturale Regale “Principele Carol” îmi împărtăşise că are de gând să tipărească o carte “Despre Unirea Românilor”, adăugând că “Majestatea Sa Regele şi-a exprimat dorinţa ca ea să fie scrisă de mine. Dorinţa regală a fost înţeleasă, după cuvinţă, ca o poruncă ce se cere neapărat împlinită” Astfel, după numai trei ani, cartea avea să vadă lumina tipaului, la Cluj.

Ioan Lupaş s-a născut în Sălişte, la 9 august 1880. A fost fiul lui Toma şi Maria, născută Popa. Tatăl său a fost oier, având peste trei sute de oi, ceea ce îi conferea o oarecare bunăstare. Ioan a avut un frate mai mare. S-a căsătorit cu Ana, cu care a avut un fiu şi două fiice.

A urmat cursurile şcolii primare ortodoxe din satul natal între anii 1886-1890. A învăţat apoi la Liceul maghiar din Sibiu , între anii 1892-1899 (după alte surse a început studiile aici în anul 1890), unde a fost coleg cu Octavian Goga. Când Goga a fost eliminat din liceu, în anul 1899,  datorită faptului că intrase în conflict cu un profesor care îi jignea pe elevii români şi s-a mutat la gimnaziul din Braşov, azi Liceul "Andrei Şaguna", Lupaş a plecat şi el la aceeaşi instituţie de învăţământ, pe care a absolvit-o în anul 1900. Aici l-a avut profesor de istorie pe Vasile Goldiş.

Cursurile universitare le-a făcut la Universitatea din Budapesta, Facultatea de Litere şi Filosofie, între anii 1900-1904. A luat doctoratul în anul 1904, magna cum laudae, teza de doctorat fiind intitulată "Biserica ortodoxă română din Transilvania şi unirea religioasă în cursul veacului al XVIII-lea". Între 1904-1905 a urmat o specializare în istorie la Universitatea din Berlin, fiind bursier al Societăţii "Transilvania". În 1905 a efectuat o călătorie de studii în Italia. În timpul acestor studii s-a înscris în Partidul Naţional Român.

S-a întors ulterior la Sibiu, unde a funcţionat la Institutul Teologic, între anii 1905-1909 ca profesor de istorie bisericească. A urmat şi cursurile seminarului, devenind astfel preot. Pentru că a susţinut învăţământul românesc în Transilvania, a fost avertizat dur de legislaţia maghiară a timpului.  Intrat în conflict cu autorităţile, el a fost nevoit să părăsească Sibiul şi să se stabilească la Sălişte, unde a profesat ca protopop, până în anul 1919.

De menţionat faptul că, în anul 1907, a fost condamnat de autorităţile ungare de la Cluj pentru că scrisese în revista "Ţara noastră" din Sibiu un articol favorabil ţăranilor din România care s-au răsculat în acel an. Fiind susţinător al intrării României în Primul Război Mondial împotriva Puterilor Centrale, a fost arestat de autorităţile austro-ungare în anul 1916 şi închis în lagărul de la Sopron, Ungaria, unde a fost deţinut timp de un an şi şapte luni. A avut domiciliu forţat până în anul 1917, la Sopron şi la Budapesta.

A participat ca delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, fiind  ales membru în Marele Sfat Naţional.

Între 1918-1920 a fost secretar general al Resortului Culte şi Instrucţiunii Publice din Consiliul Dirigent al Transilvaniei.

Între anii 1919-1944 a fost profesor de istorie la Universitatea din Cluj-Napoca.

În anul 1920 a fondat, împreună cu Alexandru Lapedatu, Institutul de Istorie Naţională din Cluj.

În perioada 1926-1927 a fost ministru al Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale.

Nemulţumit de fuziunea Partidului Naţional Român cu Partidul Ţărănesc condus de Ion Mihalache, a trecut în anul 1927 în rândurile Partidului Poporului, condus de Alexandru Averescu.

În anul 1932 a făcut parte dintre membrii fondatori ai Partidului Naţional Agrar, condus de Octavian Goga. După ce în 1935 acest partid a fuzionat cu Liga Apărării Naţional Creştine, a devenit membru de seamă al Partidului Naţional-Creştin.

Între anii 1932-1935 a fost preşedintele Secţiei de Istorie a Academiei Române. Între 1937-1938 a fost ministru al Cultelor şi Artelor. A fost deputat în mai multe legislaturi.

A scris mai multe zeci de cărţi de istorie a bisericii şi de istorie, precum şi aproape o mie de articole cu subiect istoric publicate în mai multe reviste româneşti de prestigiu.

În noaptea de 5/6 mai 1950 a fost arestat de autorităţile comuniste din România şi închis la Sighetul Marmaţiei. A fost eliberat din închisoare la 5 mai 1955.

A murit la 3 iulie 1967 la Bucureşti şi a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(235 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti nemultumit de tot ce se petrece in jur si aveti tendinta sa criticati pe toata lumea. Va sfatuim sa va temperati spiritul critic, pentru ca riscati sa fiti considerat arogant. Nu este exclus sa intampinati dificultati in relatiile sentimentale. Dupa-amiaza s-ar putea sa aflati ca o ruda din alta localitate urmeaza sa va faca o vizita. taur In prima parte a zilei s-ar putea sa va simtiti lipsit de energie si sa nu puteti termina o lucrare inceputa mai demult. Nu este exclus sa primiti reprosuri din partea colegilor si chiar sa apara tensiuni la locul de munca. Eastrolog.ro va recomanda sa nu provocati discutii in contradictoriu, pentru ca riscati sa va complicati situatia. Ar fi bine sa va odihniti mai mult.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa fiti indispus din cauza unor dificultati intampinate in plan sentimental. Relatiile cu prietenii pot avea de suferit daca ii evitati. In schimb, va recomandam sa va dedicati activitatilor casnice precum reparatiile, mutarea mobilei, zugravit etc., fiindca aveti sanse mari de reusita. In tot ceea ce faceti azi, puteti sa va bazati pe intuitie. rac Se pare ca resimtiti o stare generala de nemultumire si aveti tendinta sa va enervati din orice. Va irita glumele celor din jur si va aprindeti usor, fie pentru ca partenerul de viata a cheltuit prea mult, fie pentru ca nu gasiti un obiect etc. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va stapaniti tendinta de a exagera si sa va pastrati calmul.
LEU FECIOARĂ
leu La locul de munca sau in afaceri, un coleg sau un asociat v-ar putea da o veste in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul stabilit pentru azi. Starea de confuzie pe care o resimtiti este trecatoare, asa ca nu este cazul sa va ingrijorati. Va recomandam sa evitati calatoriile lungi. Daca nu aveti incotro, fiti atent la bagaje si la acte, pentru ca exista riscul sa le uitati pe undeva! fecioara S-ar putea sa aveti divergente cu partenerul de viata din cauza ca nu sunteti de acord cu schimbarile pe care doreste sa le faca in casa. Pentru a evita o cearta, e-astrolog.ro va recomanda sa tineti seama si de dorintele familiei. Ar fi bine sa evitati eforturile fizice si intelectuale intense si sa va odihniti mai mult.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil sa intampinati dificultati in plan financiar si in relatia cu persoana iubita. Va recomandam sa va pastrati calmul si sa va inarmati cu rabdare. Pentru a depasi mai usor acest moment dificil va sfatuim sa tineti cont de sfaturile prietenilor apropiati si ale rudelor.Ar fi bine sa va gasiti timp penru o activitate relaxanta scorpion In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus din cauza amanarii unei intalniri de afaceri in care v-ati pus mari sperante. Va sfatuim sa va temperati nervozitatea, fiindca altfel puteti ajunge in situatii neplacute. Ca sa evitati tensionarea relatiei cu persoana iubita, ar fi bine sa va stapaniti starea de nervozitate si sa evitati subiectele delicate, care ar putea conduce la cearta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti dezamagit din cauza ca un coleg de munca sau un partener de afaceri incearca sa va discrediteze. Ar fi bine sa va concentrati asupra problemelor importante sau urgente pe le aveti de rezolvat astazi. Relatiile cu persoana iubita sunt foarte bune, ceea ce va mentine moralul ridicat. capricorn S-ar putea sa va afecteze lipsa de corectitudine a unui partener de afaceri si va pierdeti increderea in el. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent in tot ce faceti. Ar fi bine sa amanati eventualele decizii privind investitiile. In a doua parte a zilei o persoana apropiata v-ar putea ruga sa ii dati o mana de ajutor intr-o problema de sanatate.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Dimineata s-ar putea sa fiti indispus dupa ce aflati ca o persoana apropiata are probleme de sanatate. Se pare ca astazi nu va puteti concentra prea bine, asa ca eastrologul va recomanda sa amanati luarea deciziilor importante. Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu cu o persoana mai in varsta. pesti In prima parte a zilei este posibil ca o ruda mai tanara sa va ceara un imprumut. Se pare ca este vorba despre cheltuieli necesare in legatura cu o activitate educativa. Eastrolog.ro va sugereaza sa amanati eventualele negocieri si luarea deciziilor importante in plan profesional sau in afaceri. Spre seara s-ar putea sa aflati ca o persoana apropiata urmeaza sa faca o calatorie in strainatate.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro