Miercuri, 20 februarie 2019 - 7:42:09
EUR
EURO = 4.7401 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.185 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Fotoreportaj din Comrat (Găgăuzia), sub privirile lui Lenin!


1 septembrie 2015

Delegaţia Prahovei, prezentă la sărbătorile naţionale ale R.Moldova, a avut în program, printre altele, şi o vizită la Comrat, capitala Uniunii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Mărturisesc că, dintre toate  vizitele mele în mai multe locuri din Basarabia, aceasta a fost, cu siguranţă, cea mai inedită, pe care am primit-o cu o emoţie firească, asta pentru că acest micuţ teritoriu, aflat în sudul ţării, este practic rusificat aproape în intregime. Astfel, la intrarea în UTA Găgăuzia, ne-a întâmpinat un panou imens, care marca teritoriul: GAGAUZIYA, KOMRAT DOLATI. Erau arborate drapelul UTA, alături, surprinzător, de drapelul tricolor al R.Moldova. Nu lipsea nici stema UTA.

Intraţi în oraş, am avut senzaţia că ne aflăm pe un pământ rusesc. Toate inscripţiile şi denumirile erau în limba rusă. Ajunşi în centrul oraşului, am observat o masă de oameni care protesta, în ciuda caniculei sufocante, împotriva taxelor şi impozitelor majorate, miting organizat chiar lângă imensa statuie a lui Lenin. De fapt, cam în această zonă trebuia să şi ajungem, dar în lipsa oricărui ghid al autorităţii locale, care ştia de venirea noastră, am cam bâjbâit. Noroc cu dl.  Tudor Jijie, directorul Euroregiunii Siret Prut Nistru – din care face parte şi Prahova- , care ne-a observat şi ne-a condus în biroul Irinei Vlah, băşcanul UTA Găgăuzia, care era însă plecată la Cluj, pentru o lecţie de limbă română! Aici, delegaţia românească, formată din consilierul judeţean Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinte al Congresului Puterilor Locale şi Regionale de la Strasbourg, Mircea Cosma, preşedintele Societăţii Cultural-Istorice “Mihai Viteazul” din Ploieşti, alături de Tudor Jijie, a fost aşteptată în biroul său de vicebaşcanul UTA, Vadim Ceban. Spre surpriza noastră, acesta vorbeşte perfect limba română, pe care domnia sa o denumeşte moldovenească. Dacă la începutul dialogului, Vadim Ceban s-a străduit să arboreze o mină discretă şi distantă, pe parcurs, datorită celor doi membri ai delegaţiei prahovene, mai ales, acesta şi-a deschis poarta sufletului, primind  relaxat şi cu satisfacţie ofertele generoase venite de peste Prut.

Concret, ing. Mircea Cosma a solicitat vicebaşcanului permisiunea de a amplasa în oraşul Comrat un bust al domnitorului Bogdan Vodă şi şi-a exprimat disponibilitatea de a publica, gratuit, Istoria  găgăuzilor în limba română. De asemenea, a adresat conducerii UTA Găgăuzia in vitaţia de a face o deplasare tematică în Prahova, alături de o delegaţie similară din raionul Cimişlia, în perioada 23-25 septembrie, obiectivele vizate fiind parcurile industriale, Drumul Vinului şi, bineînţeles, refacerea patrimoniul nostru istoric. Au mai fost abordate discuţii pe marginea oportunităţii UAT Găgăuzia de a se înfrăţi cu un judeţ din România, înfrăţire care ar putea ajuta la dezvoltarea economică a Găgăuzia. “Dacă veţi onora invitaţia noastră, vă promitem că vă vom ajuta şi cu o vizită la Guvernul României”, a mai spus Mircea Cosma.

A fost dezbătută, de asemenea,  importanţa interconectării energetice a Republicii Moldova. Ludmila Sfârloagă a ţinut să atragă atenţia gazdei cu o problemă extrem de serioasă. Este vorba de reprezentanţii UTA Găgăuzia la Strasbourg, care neştiind nicio limbă străină în afară de limba rusă se compromit, realmente, ei neînţegând cam ce se discută acolo: “ar fi tare bine să vă gândiţi ca, la Strasbourg, să aveţi o persoană care nu vorbeşte numai limba rusă, să cunoască măcar una din limbile de circulaţie, engleza sau franceza, inclusiv limba română, pe care, cu părere de rău, reprezentanţii dvs nu o cunosc, nici eu nu am  putut comunica cu ei! Luaţi exemplul celor de la Ungheni sau Chişinău, care vorbesc fluent engleza şi franceza”, a mai declarat Ludmila Sfârloagă, care, în finalul discuţiilor, a dăruit gazdei un DVD şi mai multe albume illustrate despre judeţul Prahova

Vicebaşcanul Vadim Ceban s-a arătat încântat de dialogul purtat şi a  promis că va discuta cu başcanul Irina Vlah toate aceste probleme şi, în cel mai scurt timp, vor da un răspuns solicitărilor reprezentanţilor Prahovei. 

Fireşte, în final, nu am scăpat momentul de a-i solicita un microinterviu vicebaşcanului Vadim Ceban:

- Dle vicebaşcan, aş dori să-mi spuneţi cum aţi receptat solicitarile şi sugestiile delegaţiei prahovene, această mână întinsă venită spre dvs?

- In primul rând doresc sa mulţumesc  pentru invitaţia de a vizita Prahova, pe care o vom onora cu siguranţă. Am înţeles faptul că judeţul dvs este foarte puternic şi dispus să ajute Republica Moldova, inclusiv regiunea noastră autonomă. In cadrul discuţiilor au fost avansate proiecte din sfera culturii, economică, socială, de relaţii dintre consilii locale şi primării. Am speranţa că toate aceste proiecte ne vor ajuta în dezvoltarea regiunii noastre autonome.

 - Până la vizita de azi, eu, ca jurnalist, aveam impresia că Găgăuzia are o aversiune faţă de România, că e speriată de mult-vehiculata idee naţională de reunire. Greşesc, cumva?

 - Nu, categoric, Găgăuzia nu are  vreo aversiune faţă de un popor anume. Sunt doar anumite aspecte care sunt exagerate dpv geopolitic şi nimic mai mult. Da, Unirea R.Moldova cu România cam sperie populaţia noastră, îngrijorată că asta îi va priva de anumite drepturi...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1216 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 februarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro