Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 9:40:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Nicolae Dabija: Nu politizaţi mesajul reunirii!


30 noiembrie 2013

Mesajul reunirii trebuie să aparţină tuturor, iar Bucureştiul nu trebuie să îl politizeze, a fost gândul trimis de la Chişinău, de către poetul Nicolae Dabija, membru al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

 În cadrul unei conferinţe de presă susţinută de către organizatorii Zilei Naţionale a Tuturor Românilor,  Nicolae Dabija şi-a exprimat susţinerea faţă de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, dar a cerut depolitizarea acestui mesaj şi lăsarea lui la dispoziţia întregii clase politice de pe cele două maluri ale Prutului. „Noi am cerut ca lozinca ”Un popor, două state,două ţări” ! să fie rescrisă şi să fie ”Un popor, o ţară, un stat !”, a afirmat Nicolae Dabija, care a menţionat faptul că această solicitare a fost trimisă de membri ai societăţii civile de la Est de Prut în scris şi preşedintelui român Traian Băsescu. „Parteneriatul reunirii trebuie să existe nu doar în România, ci şi între clasa politică din România şi cea de la Chişinău... Noi am propus depolitizarea ideii unirii. La noi, adevărul este politizat. Adevărul trebuie îmbrăţişat de toţi oamenii politici de la Bucureşti şi de la Chişinău”, a mai afirmat N.Dabija.

Pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, sărbătoarea Marii Uniri va avea o notă specială, nu doar la Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia, ci şi la Chişinău. Aici, membri ai societăţii civile, dar şi instituţii ale statului român s-au reunit pentru a face un program complet al Zilei Naţionale a României. Potrivit adevărul.ro., la Chişinău, programul va începe la ora 9.00 cu depuneri de coroane de flori la statuia lui Ştefan cel Mare, la care vor participa oficiali din România, membri ai parlamentului României, reprezentanţi ai corpului diplomatic de la Chişinău, în frunte cu ambasadorul României Marius Lazurcă, asociaţii de veterani de război precum şi asociaţiile apolitice de la Est de Prut. Evenimentele se vor întinde pe toată ziua, existând concerte, lansări de lampioane tricolore. Inedit va maratonul Unirii, deschis de marea  campioană olimpică Maria Olaru. În centrul evenimentelor se va afla o imensă Horă a Unirii, care va înconjura sediul Guvernului.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro