Un nou grup 54 de voluntari ai Corpului Păcii din Statele Unite a depus, la sfârşitul săptămânii trecute, jurământul pentru a activa în folosul comunităţii în Republica Moldova, a transmis Radio Chişinău.
Voluntarii vor petrece o perioadă în satele Republicii Moldova predând limba engleză, organizând campanii de prevenire în domeniul sănătăţii, cursuri în domeniul micului business şi împărtăşind comunităţii din experienţa lor culturală.
Cei 54 de voluntari americani, tineri dar şi trecuţi de vârsta de pensionare, au depus în prezenţa ambasadorului Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, jurământul în care au promis să slujească cu pasiune, determinare şi respect faţă de cultura şi oamenii acestei ţări. Îmbrăcaţi în costume populare româneşti, ei au dansat şi au cântat cântece populare şi melodii din repertoriul interpreţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. În aplauzele publicului, americanii aflaţi pe scenă si-au încheiat evoluţia cu tradiţionalul dans Periniţa.
Emily Olmstead (in foto), în vârstă de 24 de ani, este absolventă a facultăţii de lingvistică din oraşul Pittsburg. Voluntara va fi profesoară de limba engleză în satul Costeşti, raionul Ialoveni. ”Am învăţat că este un lucru normal să mâncăm zeamă de pui foarte fierbinte când afară sunt 40 de grade Celsius, sarmale şi mămăligă”, a mărturisit Emily Olmstead.
William Winter din Kentucky, a venit ca voluntar şi se va implica în programe de dezvoltare comunitară în satul Izbişte, raionul Criuleni. „Înainte să vin aici ştiam doar că Republica Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică. Acum însă ştiu foarte multe lucruri despre tradiţii, despre istoria ţării. Moldova a fost cu România, după care în Uniunea Sovietică, iar acum este independentă”, a constatat William Winter.
Familia Ninei Luca din satul Costeşt, raionul Ialoveni, este una dintre zecile de familii din Republica Moldova care au ales să fie gazde pentru voluntarii americani.„Anul acesta este a cincea voluntară pe care familia mea o găzduieşte. Cel mai mult ce îmi place la vountari faptul că învaţă repede limba. În câteva zile deja încep să vorbească. Mă bucur pentru ei pentru că la noi sunt ruşi care nici după 40 de ani de stat aici nu ştiu să vorbească în limba română”, a declarat Nina Luca.
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău James Pettit a vorbit despre improtanţa activităţii Peace Corp:„Există multe provocări aici în Republica Moldova şi rolul Corpului Păcii este să ajute şi să îmbunătăţească condiţiile de aici. Sunt foarte mândru de acest program. Consider că voluntarii sunt şi ambasadori aici”.
“Chişinăul a invitat organizaţia Peace Corp de a deschide un program şi în Republica Moldova începând din anul 1993. Voluntarii organizaţiei activează în peste 100 de localităţi, iar de la începutul programului, în ţara noastră, au servit aproximativ 1000 de voluntari. Anul trecut, prin intermediul programului au venit 34 de voluntari”,şi-a încheiat relatarea de la Radio Chişinău, dna Ina Guţu.