Tanara basarabeanca Dana Muntean visează să fie liberă, să călătorească mult şi să-şi lanseze propria afacere. Stabilită în Marea Britanie, continuă să se implice în diverse proiecte în R. Moldova şi speră că, într-o zi, distanţa dintre ea şi patrie va deveni mult mai scurtă. Pentru aceasta, însă, potrivit tinerei, e nevoie de lideri în care tinerii să poată avea încredere.
Dana Muntean şi-a făcut masterul la Warwick University, specializată în Creative & Media Enterprises, ceea ce ar însemna management în industriile creative, precum industria publicităţii, muzicii, filmului, teatrului, galeriilor, muzeelor, editorialului. Anterior, studiase la Bard College în New York. Astăzi, lucrează la Next Jump, o companie americană care este lider mondial în programe de recompense şi de recunoaştere a angajaţilor.
A optat pentru SUA şi Marea Britanie, în primul rând, pentru calitatea studiilor pe care le oferă aceste două ţări, dar şi pentru că „acolo vin cei mai buni studenţi din toată lumea. Doar atunci când eşti expus unui mediu în care diversitatea este acceptată şi promovată, poţi creşte cu adevărat, întrucât nu te dezvolţi într-un mediu cu gândire uniformă şi plată”, consideră Dana Muntean. Făcând o comparaţie între studiile din străinătate şi cele din ţară (în R. Moldova, a studiat la ASEM), susţine că principala deosebire este experienţa şi atitudinea profesorilor: „La ASEM mulţi dintre profesori nu aveau experienţă de lucru în domeniu şi nu doreau să fie provocaţi de către studenţii lor”.
Pe de altă parte, şi salariile mizerabile îşi lasă amprenta pe stilul de predare, lecţiile devenind mai curând „un monolog al profesorilor care dictează tema, iar studenţii trebuie să se facă buni dactilografi. În SUA şi Marea Britanie, lecţiile sunt un dialog, în care profesorul moderează sesiunea, invită studenţii să discute şi să dezbată concepte/idei/valori”, explică tânăra. Totodată, în străinătate studenţii au posibilitatea să-şi aprofundeze cunoştinţele prin intermediul vizitelor de studiu, conferinţelor, forumurilor şi întâlnirilor cu profesionişti notorii în domeniu. „Am avut plăcerea să-l cunosc personal pe Rory Sutherland, vicepreşedintele Ogilvy & Mather Uk, şi pe Tim Davie, şeful BBC Worldwide”, ne spune Dana Muntean, care consideră că, prin muncă, le poţi reuşi pe toate. „Un moldovean, ca şi orice alt străin, trebuie să dea din coate. Cred că dificultatea de bază este de a te simţi ca acasă fiind departe de casă. Apoi vin dificultăţile asociate de cultura, mentalitatea şi limba străină”, afirma tânara.
Peste două săptămâni după ce a sosit în Marea Britanie, Dana a mers din curiozitate la un târg de job-uri, unde l-a întâlnit pe directorul Next Jump (o platformă privată de shopping, în care clienţii pot să aibă acces la oferte exclusive şi să economisească substanţial pentru orice cumpărătură), care, de asemenea, a absolvit universitatea Warwick. „Am avut o discuţie interesantă şi deja a doua zi a avut loc primul meu interviu. După o lună, am fost invitată la o zi de evaluare în Londra, unde am avut un test de business, trei interviuri, o prezentare individuală şi una de grup. A fost o zi intensivă. Vestea bună nu s-a lăsat mult aşteptată”, zâmbeşte Dana Muntean. „Sunt în echipa care negociază ofertele pentru clienţi şi are grijă ca brandurile să obţină performanţa dorită”, continuă aceasta.
Viaţa în Marea Britanie, însă, este nespus de scumpă în comparaţie cu cea din R. Moldova. „Numai pe chirie poţi cheltui cel puţin 700 de lire (peste 20.000 de lei, n.r.). Cred că reuşesc să fac faţă prin faptul că încerc să-mi gestionez bine bugetul şi să nu cheltui pe lucruri absurde, boarfe sau mofturi”, afirmă tânăra. Deşi este stabilită cu traiul în străinătate, nu uită de casă, implicându-se în diverse proiecte, unul dintre care este Gala Studenţilor Originari din R. Moldova. „Scopul principal al proiectului este de a crea o reţea de excelenţă de tineri care să implementeze proiecte comune în Moldova. Gala a fost dificil de organizat, deoarece echipa este compusă din persoane din diferite ţări şi cu diverse fusuri orare”, explică Dana.
Tânăra spune, însă, ca nu se opreşte aici, având mari planuri de viitor : „După ce am organizat prima Gală, am decis sa mobilizăm toţi participanţii, prin implicarea lor în diferite proiecte. Una dintre idei a fost să lansăm programul de mentorat global MentorMe. Mi-aş fi dorit ca, atunci când păşeam într-o ţară nouă, să fi avut şansa de a avea un mentor, poate viaţa studenţească mi-ar fi fost mult mai uşoară dacă nu trebuia să reinventez roata. În prezent, avem peste 120 de mentori înregistraţi din 23 de ţări, iar 700 de tineri au beneficiat de proiect”, afirmă aceasta. Deşi în prezent este stabilită în Marea Britanie, speră ca „într-o bună zi relaţia mea la distanţă cu Moldova să ia sfârşit”, zâmbeşte tânăra. Pentru aceasta, însă, e nevoie ca autorităţile să creeze condiţii pentru cei care-şi doresc să revină acasă. „Tinerii sunt obosiţi de minciunile politicienilor şi au nevoie de lideri cărora chiar să le pese de ei şi de Moldova, paradisul nostru devastat”.
Sursa: zdg.md