Timp de cinci zile am fost în Republica (deocamdată) Moldova participând la mai multe manifestări sociale.
Dacă până acum înţelesesem ideea de ReUnire din perspectiva oamenilor politici, de această dacă am descoperit societatea civilă din Moldova, foarte activi, cu dorinţa de a face ceva în folosul oamenilor.
Anatol Ursu, Vlad Bileţchi, Corina Bezer, Grigore Robu, Victor Binzari sunt câteva nume care au în comun un singur ideal: ReUnirea Moldovei cu România. Iar mecanismul acesta odată pornit, politicienii nu vor mai putea sa dea înapoi şi vor trebui să asculte dorinţele oamenilor.
Anatol Ursu: „Ţara are nevoie de mine”
Anatol Ursu, liderul Tinerilor Moldovei, este un tânăr modest, de o sinceritate debordantă. L-am cunoscut la Chişinău şi ne-a însoţit cu o donaţie de cărţi a Ludmilei Sfîrloagă, vicepreşedintele CJ Prahova, pentru şcoala din Ulmu, unitate de învăţământ a cărei director este chiar mama lui Anatol.
“Părinţii mei sunt supăraţi că trec foarte rar pe acasă. Dar, le-am promis că după ce facem Unirea voi avea mai mult timp pentru familie. Poate chiar o să mă şi însor”, glumeşte Anatol Ursu. La plecarea de la Şcoala Mihai Eminescu din Ulmu, în curtea şcolii Anatol era aşteptat de tatăl său. “Anatol, nu rămâi acasă”, l-a întrebat bătrânul. “Nu pot acum tată. Am multă treabă la Chişinău. Dar o să vin zilele următoare şi stau câteva zile”, i-a răspuns băiatul. Şi se va întoarce la Ulmu, tot cu treburi pentru soarta Moldovei. Trebuie să adune semnături pentru ca la Ulmu să se amenajeze o secţie de votare la alegerile prezidenţiale.
“Mă cheamă ţara şi nu pot să nu aud chemarea ei”, ne-a explicat, pe scurt, Anatol Ursu toate acţiunile sale unioniste şi dorinţa de Reunire, care la un tânăr de 26 de ani pare ireală.
Anatol era foarte mândru că, în curând, va primi cetăţenia română.
Grigore Robu, primarul care a renunţat la carieră pentru oameni
Grigore Robu este un alt tânăr preocupat de viitorul Moldovei. Este cel mai tânăr primar din Republica Moldova şi conduce oraşul Nisporeni.
“Am fost asistent de judecător la Chişinău, apoi am fost jurist la Primăria Chişinăului. Mă descurcam foarte bine şi aveam o carieră profesională frumoasă acolo”, ne-a povestit tânărul primar.
Bineînţeles că l-am întrebat de ce a renunţat la Chişinău pentru Nisporeni. “Oamenii aveau nevoie de mine. Am multe planuri pentru oraşul în care m-am născut şi am crescut şi trebuia să fac ceva pentru locuitorii aceştia”, ne-a spus Grigore. Deşi face parte din administraţia locală, şi Grigore Robu visează tot la ReUnirea teritoriilor româneşti. Şi este convins că se va face, mai devreme sau mai târziu. “Dacă noi politicienii nu ne grăbim, o vor face oamenii. Tot mai mulţi moldoveni îşi doresc să meargă acasă şi vor face singuri Unirea, dacă politicienii nu se grăbesc”, a mai spus tânărul primar din Nisporeni.
Sunt doar două exemple de tineri care demonstrează că Moldova are un viitor. Un viitor alături de Patria Mamă, un viitor care va devein realitate, mai devreme sau mai târziu.
Prima oară când am fost în Moldova (în anul 2013) se vorbea doar de un procent de 10-12% de unionişti. Acum numărul celor care îşi doresc Unirea a ajuns la 35%. Iar acestea sunt numai statistici. Realitatea este din ce în ce mai adevărată şi sunt convinsă că foarte curând, România va deveni, din nou, Mare!