Nu a durat mult de la victoria Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi până la primul conflict deschis între aceasta şi Vladimir Putin. Astfel, preşedintele proeuropean al celor de peste Prut a fost taxat în termeni duri de liderul de la Kremlin.
Totul s-a întâmplat după ce Maia Sandu a ieşit în faţa oamenilor şi a transmis că soluţionarea conflictului din Transnistria trebuie să includă „evacuarea integrală a trupelor ruse” de pe teritoriul Republicii Moldova.
La doar câteva ore, Rusia s-a dovedit neiertătoare şi i-a răspuns furibund Maiei Sandu. Astfel, prin intermediul Elenei Panina, membră a Comitetului pentru afaceri internaţionale al Dumei de Stat, Vladimir Putin nu a ezitat o clipă şi a pus-o la punct pe Sandu.
Rusia a sugerat o implicare a celor de la Washington în discursul noului preşedinte de la Chişinău şi transmis că nu va accepta ”niciodată” retragerea trupelor sale din Transnistria, ”indiferent de ce va spune Maia Sandu sub dictarea unui sufleor american”
„Maia Sandu doreşte ca trupele pacificatoare ruse să se retragă (n.r. din regiunea transnistreană) şi în acelaşi timp respinge din start scenariul federalizării, cu ajutorul căruia poate fi asigurat un echilibru al intereselor şi pacea pe termen lung.Ce li se oferă rezidenţilor din regiunea transnistreană în schimb? De fapt, o revenire la situaţia din 1992, când a izbucnit conflictul sângeros care s-a soldat cu moartea a mii de oameni. Asistăm la o perspectivă de „dezgheţare” a conflictului, ce va fi urmată de intrarea în „faza fierbinte”, indiferent de ceea ce spune Maia Sandu despre dorinţa sa de a soluţiona problema în mod paşnic ”, a precizat Panina.
Deputatul rus a mers chiar mai departe şi a transmis că este evident că un asemenea scenariu nu va fi niciodată acceptat la Tiraspol. „Problema transnistreană ar fi putut fi rezolvată în urmă cu 17 ani, când Rusia a propus memorandumul Kozak.
Acest proiect a fost respins sub presiunea SUA. Rămâne doar să regretăm că declaraţiile actuale ale Maiei Sandu par a fi scrise sub dictarea unui sufleor american”, a mai adăugat Panina.
Vă readucem aminte că Maia Sandu a declarat, pentru presa ucraineană, că este împotriva federalizării Republicii Moldova. „Sunt convinsă că noi vom găsi un format de soluţionare a conflictului.
Acesta trebuie să includă evacuarea integrală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi mereu am vorbit despre acest lucru şi vom vorbi în continuare”, a precizat noul preşedinte al Republicii Moldova.
De când a început conflictul din Transnistria
Războiul din Transnistria, denumit uneori şi Războiul moldo-rus a fost un conflict militar, actualmente tranformat într-un conflict politic între Republica Moldova şi autoproclamata „Republică Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra mai multor judeţe de pe malul râului Nistru.
Vorbim despre raioanele Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbniţa, Slobozia şi oraşul Tiraspol, aflate pe partea stângă a cursului apei şi oraşul Tighina, aflat pe partea dreaptă a aceluiaşi râu.
Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenţei aşa-zisei „Republicii Moldoveneşti Nistrene”, fază latentă a acestuia desfăşurându-se până în prezent.