Vineri, 29 martie 2024 - 8:55:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ministru român: Vom crea un spaţiu audiovizual comun între România şi Republica Moldova


27 noiembrie 2015

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a anunţat, joi, că vor fi iniţiate demersurile necesare pentru instituirea unui spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova, astfel încât cetăţenii celor două state să aibă acces la canale de televiziune şi posturi de radio în limba română.

„Republica Moldova este un stat vecin cu care împărtăşim aceeaşi istorie, aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. În acest sens, vom încerca să rupem toate barierele comunicaţionale dintre noi şi vom iniţia demersuri privind instituirea unui spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova, astfel încât instituţiile audiovizualului din România şi din Republica Moldova să aibă acces reciproc, liber şi gratuit. Dorim să creăm un spaţiu în care vorbitorii de limba română de pe ambele maluri ale Prutului să se simtă liberi, acasă, în propria lor limbă”, a declarat Stoenescu, la RFI.

În opinia sa, acest spaţiu audiovizual comun reprezintă soluţia apropierii dintre cele două state.

„Din păcate, presa de limba română întâmpină probleme în Republica Moldova şi numai prin ruperea barierelor la nivel audiovizual putem impulsiona prezenţa culturii române şi identităţii naţionale în Republica Moldova. De asemenea, este foarte important ca şi românii din România să aibă acces la ştiri, la informaţii, despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Numai prin schimbul de informaţii, acces la spaţiul audiovizual comun putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeaşi limba, aceeaşi cultură, suntem două state, o singură naţiune”, a arătat ministrul.

În ceea ce priveşte modul de realizare a spaţiului comunicaţional, el a explicat că acesta se poate face prin discuţii la nivelul CNA, prin prezenţa canalelor româneşti în Republica Moldova, prin deschiderea unor staţii locale de radio şi de televiziune româneşti în Republica Moldova, dar şi moldoveneşti în România.

„Trebuie să creăm un spaţiu liber, comun, după modelul Uniunii Europene”, a adăugat Dan Stoenescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro