Duminică, 20 ianuarie 2019 - 9:28:33
EUR
EURO = 4.6975 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.1192 RON
Dolarul american a crescut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Caută eroii la tine acasă *Excursie în capitalele Marii Uniri: Iaşi-Chişinău-Cernăuţi-Alba Iulia


16 iunie 2018

În anul 2016, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, municipalitatea ploieşteană a organizat o dezbatere pe teme istorice cu liceeni ploieşteni. Prilej pentru  Primăria Ploieşti de a oferi elevilor un neaşteptat şi plăcut Premiu: o excursie  în capitalele Marii Uniri din 1918: Iaşi-Chişinău-Cernăuţi-Alba Iulia.

Acest inedit inedit proiect educaţional cu tematică istorică, intitulat ” Caută eroii la tine acasă”  - pe care eu l-aş numi ”Ţara îşi caută fiii” (referire la românii înstrăinaţi, aflaţi acum în Ucraina, mai ales) - s-a organizat la începutul lunii iunie 2018, cu participarea elevilor de la colegiile Mihai Viteazul, IL Caragiale, Nichita Stănescu, Jean Monet şi Colegiul de Artă Carmen Sylva, alături de reprezentanţi ai fundaţiilor ”Constantin Stere” (reprezentată de subsemnatul – membru în consiliul director al Fundaţiei) şi ”ProBasarabia şi Bucovina” (reprezentată de către Marian Clenciu – preşedintele Consiliului Naţional al Asociaţiei ProBasarabia şi Bucovina). A fost prezent, de asemenea, un reprezentant al Asociaţiei ”Cultul Eroilor”.

La startul din Ploieşti în... Istoria neamului românesc a fost prezent însuşi primarul Adrian Dobre, care ne-a urat ”Drum bun şi să reveniţi cu bine acasă!”Elevii au fost insoţiţi de profesorii: Romeo Bălănică – CN Nichita Stănescu, Ileana Grigore – CN Jean Monet, Gheorghe Radu – CN Mihai Viteazul, Nicoleta Deaconu – CN IL Caragiale, Dragoş Lipan – Colegiul de Artă Carmen Sylva, Vasile Ionescu – CN Al.I.Cuza, Nicolae Dovîncă - Şcoala gimnazială Nicolae Titulescu, domnia sa delectându-ne, în timpul excursiei, cu muzică de petrecere (voce şi acordeon). 

Grupul a fost însoţit de către reprezentanţii Primăriei Ploieşti: Dumitru Fulea-viceprimar,  Carmen Bucur şi Carmen Niţu – organizatoarele excursiei – care s-au ocupat de buna desfăşurare a acţiunii, aceasta fiind o reuşită deplină, pe toată durata excursiei, cazarea şi masa fiind asigurate, inclusiv vizitarea obiectivelor istorice incluse in program sau  scurtul popas la Cetatea Hotin, aflată pe malul Nistrului.

După o zi şi o noapte petrecute în dulcele ”târg al Ieşilor”- unde am admirat Opera şi  minunatul Palat al Culturii, am păşit cu emoţie în Bucovina de Nord, aflată sub stăpânire ucraineană.  Nu înainte ca vameşii ucraineni să ne chinuie aproape două ore până când ne-au pus viza de intrare. Stimulaţi, desigur, şi de şoferul nostru, care le-a ”arătat” două bancnote de 10 euro.

Cât de interesat este Kievul de această palmă de pământ luat cu japca se vede cu ochiul liber: drumuri cu ”obstacole”, pe care, cândva, a fost asfalt, indicatoare de localităţi ascunse printre boscheţii de pe marginea drumurilor, nimic care să vină în întâmpinarea vizitatorilor... Pe un astfel de drum ”european” am ajuns, cu chiu cu vai, la Cernăuţi. Aici ne-a întâmpinat dna Angela Bota Garadzhii – director al Palatului Mitropolitan din Cernăuţi care, într-o dulce limbă românească, ne-a explicat istoria acestei Universitaţi. Domnia sa şi-a arătat disponibiliatea de a ne fi şi ghid prin ”Mica Vienă” – cum este denumit Cernăuţii – oraş care, dacă ar fi rămas în componenţa României, ar fi fost, poate, cel mai frumos oraş al ţării.

Centrul oraşului vechi poartă amprenta trecutului românesc. De admirat Teatrul, Parcul central – unde se află statuia lui Eminescu -, sau strada Domnească – redenumită Kobileanska – unde activează şi Centrul cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi. Aici, la Cernăuţi, şi-au petrecut viaţa, pe lângă Eminescu, şi alte  personalităţi proeminente ale culturii române, precum compozitorul Ciprian Porumbescu, medicul Octavian Gheorghian, Ion Sbierea – cel care a fost profesorul lui Eminescu la gimnaziul german ş.a. Acum, aici, tronează falnic imensa statuie a eroului ucrainean Taras Sevcenko.

Din păcate, după înstrăinarea forţată a acestui colţ de rai din Bucovina istorică, limba română nu mai este la ea acasă, acum aproape toată lumea vorbeşte limba ucraineană şi cu greu mai găseşti pe cineva cu care să dialoghezi în română. Aşa se scrie istoria...

Acest raid prin Capitalele Marii Uniri nu ar fi fost posibil şi plăcut , totodată, fără dl. Irinel Preda, şoferul autocarului, care a răspuns prompt la toate rugăminţile elevilor si profesorilor. Nu puţine...Printre acestea, şi vizitarea Cetăţii Hotin din Bucovina istorică.

Despre această minunată lecţie de istorie ”pe viu” am solicitat părerea a doi reputaţi istorici: prof. Vasile Ionescu – CN Al.I.Cuza: ”Excursia de documentare istorică, oferită cu generozitate de Primăria Ploiesti, a constituit, pentru elevii si profesorii însoţitori, o călătorie ”la talpă”, cum se spune, prin capitalele Unirii, prilej pentru elevi, mai ales, de a cunoaşte momentul istoric din 1918. Ei au rămas încântaţi de oraşele Iaşi şi Chişinău – capitala R.Moldova, unde s-au vizitat muzeele de istorie şi artă, impresionanta statuie a lui Ştefan cel Mare, aflată la intrarea în Grădina Publică – unde se găseşte renumita Alee a Clasicilor Români. Prilej pentru grup de a face o poză lângă statuia marelui Domnitor al Moldovei, cât şi la statuia poetului ploieştean Nichita Stănescu. 

De asemenea, amintiri de neuitat rămân vizitele la Palatul Mitropolitan din Cernăuţi, la Cetatea Hotinului şi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia – locul în care Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca suverani ai României. Am rămas impresionat, de asemenea, de Palatul Culturii din Iaşi,Teatrul din Cernăuţi ş.a.

Excursia în sine, oferită gratuit de Primărie, a fost o reuşită deplină, fără probleme de sănătate, cu locuri de cazare şi masă excelente. Timpul pentru vizitarea locurilor legate de Unirea din 1918, a fost însă prea scurt...”

Marian Clenciu: ”Sunt onorat şi încântat de invitaţia de a călători, alături de elevi şi profesori ploiesteni, prin capitalele Marii Uniri. Mă bucur că anul Centenar este marcat aşa cum se cuvine de către ploieşteni şi nu numai...Am revăzut, cu plăcere, locuri dragi legate de istoria neamului românesc: Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Cetatea Hotin, Alba Iulia. Şi, pentru că vorbim de istorie, constat că prea puţin li se predă copiilor despre istoria si suferinţele neamului românesc, ale celor care au înfăptuit momentele din 27 Martie, 28 Noiembrie, 1 Decembrie... Sunt  mâhnit că, la Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc din Alba Iulia, am ”respirat” mai mult aer unguresc. Pe cavoul lui Iancu de Hunedoara, din incinta Catedralei, unde mă aşteptam să văd măcar o floare, nu am văzut decât panglici şi drapelul Ungariei! Tot aici am constatat că biserica gotică e mult mai vizibilă decât acea biserică ortodoxă veche de o sută de ani, lăcaş de cult care nici măcar nu este marcat pe harta oraşului Alba Iulia! Să mai reamintesc şi faptul trist că, la Cernăuţi, limba română a dispărut din peisaj şi veştile nu sunt deloc bune deoarece guvernul ucrainean va aplica legea ucrainizării învăţământului în şcoli, incepând cu 2020. Aşa ceva nu s-a întâmplat nici pe vremea lui Hitler, nici pe timpul lui Stalin! Să nu uit de Cetatea lui Ştefan cel Mare de la Hotin, pe care am vizitat-o. Toate panourile din incinta Cetăţii, scrise în limba ucraineană, nu amintesc deloc de marele Domnitor şi nici că Hotinul a fost o cetate românească. De fapt, ucrainenii nu au niciun interes ca vizitatorii, inclusiv cei străini, să priceapă ceva. Un turist britanic- originar din România - şi soţia lui chiar se arătau  nedumeriţi de faptul că la această Cetate nu există un ghid de limbă engleză şi că panourile explicative sunt scrise doar în ucraineană, nu şi română sau în limbile de circulaţie internaţională, asa cum se practică la toate obiectivele turistice din lume....”

În final, elevii ploieşteni au plecat de aici – ca de altfel din toate locurile vizitate – având  telefoanele şi aparatele foto încărcate cu imagini din istoria namului românesc. Sunt imagini de suflet şi simţire românească, pe care nimeni şi nimic nu le va putea şterge.

                ****************************************************

Înainte de a posta acest text, aflu că o echipă a SBU (Serviciul de  Securitate al Ucrainei) a descins la sediul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, unde s-au facut perchezitii  şi au fost ridicate cărti, hărţi, tehnică de calcul ş.a. Scriitorul Vasile Tăraţeanu – membru al Academiei Române şi av.Eugen Pătraş - conducătorii Centrului- (considerat a fi o organizaţie neguvernamentală), au fost anchetaţi şi acuzaţi că, prin activitatea lor, atentează la integritatea teritorială a Ucrainei.

Se pare că a fi român în Ucraina e o crimă! Această isterie antiromânească are ca scop intimidarea minoritătii românesti, cea mai numeroasă etnie din Ucraina.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1303 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 ianuarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro