Miercuri, 20 martie 2019 - 9:59:57
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Caută eroii la tine acasă *Excursie în capitalele Marii Uniri: Iaşi-Chişinău-Cernăuţi-Alba Iulia


16 iunie 2018

În anul 2016, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, municipalitatea ploieşteană a organizat o dezbatere pe teme istorice cu liceeni ploieşteni. Prilej pentru  Primăria Ploieşti de a oferi elevilor un neaşteptat şi plăcut Premiu: o excursie  în capitalele Marii Uniri din 1918: Iaşi-Chişinău-Cernăuţi-Alba Iulia.

Acest inedit inedit proiect educaţional cu tematică istorică, intitulat ” Caută eroii la tine acasă”  - pe care eu l-aş numi ”Ţara îşi caută fiii” (referire la românii înstrăinaţi, aflaţi acum în Ucraina, mai ales) - s-a organizat la începutul lunii iunie 2018, cu participarea elevilor de la colegiile Mihai Viteazul, IL Caragiale, Nichita Stănescu, Jean Monet şi Colegiul de Artă Carmen Sylva, alături de reprezentanţi ai fundaţiilor ”Constantin Stere” (reprezentată de subsemnatul – membru în consiliul director al Fundaţiei) şi ”ProBasarabia şi Bucovina” (reprezentată de către Marian Clenciu – preşedintele Consiliului Naţional al Asociaţiei ProBasarabia şi Bucovina). A fost prezent, de asemenea, un reprezentant al Asociaţiei ”Cultul Eroilor”.

La startul din Ploieşti în... Istoria neamului românesc a fost prezent însuşi primarul Adrian Dobre, care ne-a urat ”Drum bun şi să reveniţi cu bine acasă!”Elevii au fost insoţiţi de profesorii: Romeo Bălănică – CN Nichita Stănescu, Ileana Grigore – CN Jean Monet, Gheorghe Radu – CN Mihai Viteazul, Nicoleta Deaconu – CN IL Caragiale, Dragoş Lipan – Colegiul de Artă Carmen Sylva, Vasile Ionescu – CN Al.I.Cuza, Nicolae Dovîncă - Şcoala gimnazială Nicolae Titulescu, domnia sa delectându-ne, în timpul excursiei, cu muzică de petrecere (voce şi acordeon). 

Grupul a fost însoţit de către reprezentanţii Primăriei Ploieşti: Dumitru Fulea-viceprimar,  Carmen Bucur şi Carmen Niţu – organizatoarele excursiei – care s-au ocupat de buna desfăşurare a acţiunii, aceasta fiind o reuşită deplină, pe toată durata excursiei, cazarea şi masa fiind asigurate, inclusiv vizitarea obiectivelor istorice incluse in program sau  scurtul popas la Cetatea Hotin, aflată pe malul Nistrului.

După o zi şi o noapte petrecute în dulcele ”târg al Ieşilor”- unde am admirat Opera şi  minunatul Palat al Culturii, am păşit cu emoţie în Bucovina de Nord, aflată sub stăpânire ucraineană.  Nu înainte ca vameşii ucraineni să ne chinuie aproape două ore până când ne-au pus viza de intrare. Stimulaţi, desigur, şi de şoferul nostru, care le-a ”arătat” două bancnote de 10 euro.

Cât de interesat este Kievul de această palmă de pământ luat cu japca se vede cu ochiul liber: drumuri cu ”obstacole”, pe care, cândva, a fost asfalt, indicatoare de localităţi ascunse printre boscheţii de pe marginea drumurilor, nimic care să vină în întâmpinarea vizitatorilor... Pe un astfel de drum ”european” am ajuns, cu chiu cu vai, la Cernăuţi. Aici ne-a întâmpinat dna Angela Bota Garadzhii – director al Palatului Mitropolitan din Cernăuţi care, într-o dulce limbă românească, ne-a explicat istoria acestei Universitaţi. Domnia sa şi-a arătat disponibiliatea de a ne fi şi ghid prin ”Mica Vienă” – cum este denumit Cernăuţii – oraş care, dacă ar fi rămas în componenţa României, ar fi fost, poate, cel mai frumos oraş al ţării.

Centrul oraşului vechi poartă amprenta trecutului românesc. De admirat Teatrul, Parcul central – unde se află statuia lui Eminescu -, sau strada Domnească – redenumită Kobileanska – unde activează şi Centrul cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi. Aici, la Cernăuţi, şi-au petrecut viaţa, pe lângă Eminescu, şi alte  personalităţi proeminente ale culturii române, precum compozitorul Ciprian Porumbescu, medicul Octavian Gheorghian, Ion Sbierea – cel care a fost profesorul lui Eminescu la gimnaziul german ş.a. Acum, aici, tronează falnic imensa statuie a eroului ucrainean Taras Sevcenko.

Din păcate, după înstrăinarea forţată a acestui colţ de rai din Bucovina istorică, limba română nu mai este la ea acasă, acum aproape toată lumea vorbeşte limba ucraineană şi cu greu mai găseşti pe cineva cu care să dialoghezi în română. Aşa se scrie istoria...

Acest raid prin Capitalele Marii Uniri nu ar fi fost posibil şi plăcut , totodată, fără dl. Irinel Preda, şoferul autocarului, care a răspuns prompt la toate rugăminţile elevilor si profesorilor. Nu puţine...Printre acestea, şi vizitarea Cetăţii Hotin din Bucovina istorică.

Despre această minunată lecţie de istorie ”pe viu” am solicitat părerea a doi reputaţi istorici: prof. Vasile Ionescu – CN Al.I.Cuza: ”Excursia de documentare istorică, oferită cu generozitate de Primăria Ploiesti, a constituit, pentru elevii si profesorii însoţitori, o călătorie ”la talpă”, cum se spune, prin capitalele Unirii, prilej pentru elevi, mai ales, de a cunoaşte momentul istoric din 1918. Ei au rămas încântaţi de oraşele Iaşi şi Chişinău – capitala R.Moldova, unde s-au vizitat muzeele de istorie şi artă, impresionanta statuie a lui Ştefan cel Mare, aflată la intrarea în Grădina Publică – unde se găseşte renumita Alee a Clasicilor Români. Prilej pentru grup de a face o poză lângă statuia marelui Domnitor al Moldovei, cât şi la statuia poetului ploieştean Nichita Stănescu. 

De asemenea, amintiri de neuitat rămân vizitele la Palatul Mitropolitan din Cernăuţi, la Cetatea Hotinului şi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia – locul în care Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca suverani ai României. Am rămas impresionat, de asemenea, de Palatul Culturii din Iaşi,Teatrul din Cernăuţi ş.a.

Excursia în sine, oferită gratuit de Primărie, a fost o reuşită deplină, fără probleme de sănătate, cu locuri de cazare şi masă excelente. Timpul pentru vizitarea locurilor legate de Unirea din 1918, a fost însă prea scurt...”

Marian Clenciu: ”Sunt onorat şi încântat de invitaţia de a călători, alături de elevi şi profesori ploiesteni, prin capitalele Marii Uniri. Mă bucur că anul Centenar este marcat aşa cum se cuvine de către ploieşteni şi nu numai...Am revăzut, cu plăcere, locuri dragi legate de istoria neamului românesc: Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Cetatea Hotin, Alba Iulia. Şi, pentru că vorbim de istorie, constat că prea puţin li se predă copiilor despre istoria si suferinţele neamului românesc, ale celor care au înfăptuit momentele din 27 Martie, 28 Noiembrie, 1 Decembrie... Sunt  mâhnit că, la Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc din Alba Iulia, am ”respirat” mai mult aer unguresc. Pe cavoul lui Iancu de Hunedoara, din incinta Catedralei, unde mă aşteptam să văd măcar o floare, nu am văzut decât panglici şi drapelul Ungariei! Tot aici am constatat că biserica gotică e mult mai vizibilă decât acea biserică ortodoxă veche de o sută de ani, lăcaş de cult care nici măcar nu este marcat pe harta oraşului Alba Iulia! Să mai reamintesc şi faptul trist că, la Cernăuţi, limba română a dispărut din peisaj şi veştile nu sunt deloc bune deoarece guvernul ucrainean va aplica legea ucrainizării învăţământului în şcoli, incepând cu 2020. Aşa ceva nu s-a întâmplat nici pe vremea lui Hitler, nici pe timpul lui Stalin! Să nu uit de Cetatea lui Ştefan cel Mare de la Hotin, pe care am vizitat-o. Toate panourile din incinta Cetăţii, scrise în limba ucraineană, nu amintesc deloc de marele Domnitor şi nici că Hotinul a fost o cetate românească. De fapt, ucrainenii nu au niciun interes ca vizitatorii, inclusiv cei străini, să priceapă ceva. Un turist britanic- originar din România - şi soţia lui chiar se arătau  nedumeriţi de faptul că la această Cetate nu există un ghid de limbă engleză şi că panourile explicative sunt scrise doar în ucraineană, nu şi română sau în limbile de circulaţie internaţională, asa cum se practică la toate obiectivele turistice din lume....”

În final, elevii ploieşteni au plecat de aici – ca de altfel din toate locurile vizitate – având  telefoanele şi aparatele foto încărcate cu imagini din istoria namului românesc. Sunt imagini de suflet şi simţire românească, pe care nimeni şi nimic nu le va putea şterge.

                ****************************************************

Înainte de a posta acest text, aflu că o echipă a SBU (Serviciul de  Securitate al Ucrainei) a descins la sediul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, unde s-au facut perchezitii  şi au fost ridicate cărti, hărţi, tehnică de calcul ş.a. Scriitorul Vasile Tăraţeanu – membru al Academiei Române şi av.Eugen Pătraş - conducătorii Centrului- (considerat a fi o organizaţie neguvernamentală), au fost anchetaţi şi acuzaţi că, prin activitatea lor, atentează la integritatea teritorială a Ucrainei.

Se pare că a fi român în Ucraina e o crimă! Această isterie antiromânească are ca scop intimidarea minoritătii românesti, cea mai numeroasă etnie din Ucraina.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1317 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro