Vineri, 19 aprilie 2024 - 12:27:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Remember 23 august


23 august 2016

Tânăra Natalia Ţurcanu, profesor  de istorie şi educaţie civică la Liceul Dante Alighieri din Chişinău, pe care am cunoscut-o recent   la Vălenii de Munte, la Cursurile Universităţii Populare N.Iorga, se află în aceste zile în Polonia, ţară unde la 23 august se omagiază  Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor regimurilor Totalitare.

23 august 1939 a fost o zi fatidică pentru Europa. În virtutea… Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, Germania nazistă a atacat Polonia, aceasta încetînd să mai existe ca stat independent. Pe de altă parte, în iunie 1940, URSS a anexat Basarabia şi Bucovina de Nord - teritorii aparţinînd României. Ce a urmat, se ştie, deportări şi exterminări în masă…

De atunci, Polonia- ca şi ţările baltice -  şi-a făcut un obiectiv naţional din restabilirea şi păstrarea vie a memoriei victimelor regimurilor totalitare, pe care ei îi numesc Eroi. “Aceasta este axa identităţii naţionale poloneze contemporane. Ţară care are răni adânci, precum Auschwitz şi Katyn, şi  nu face diferenţă în a condamna nazismul sau comunismul,  asumându-şi, cu toată responsabilitatea, misiunea care i-a fost atribuită de istorie. Exemplu care putea şi trebuia să-l urmeze şi Moldova din stânga Prutului, pentru a-i omagia astfel pe sutele de mii de români-basarabeni pieriţi in gulagurile siberiene şi nu să se prostitueze în faţa călăilor sovietici aşa-zişi eliberatori, care nici acum, după atâţia ani, nu se gândesc să părăsească Moldova”, menţionează Natalia Ţurcanu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro