Joi, 11 august 2022 - 2:05:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Conflict în Guvernul Leancă privind gestionarea a circa 300 de milioane de euro


28 decembrie 2013

Ministerul Economiei a făcut publică o scrisoare a vicepremierului Valeriu Lazăr adresată premierului Iurie Leancă privind direcţiile prioritare de finanţare din partea UE. Publicarea scrisorii este şi o reacţie la faptul că "unele mass-media au catalogat discuţiile privind aceste priorităţi drept o banală luptă politică pentru gestionarea mijloacelor financiare“.

"Regretăm că un proces atât de important cum este determinarea priorităţilor pentru alocarea resurselor de dezvoltare a ţării pentru următorii ani, care presupune discuţii fireşti între autorităţile publice, a fost prezentat de unele mass-media drept o banală luptă politică pentru gestionarea mijloacelor financiare“, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Conducerea Ministerului Economiei consideră că este o dilemă falsă aceea de a alege între dezvoltarea regională şi rurală pe de o parte şi agricultură, pe de alta, în calitate de prioritate a Republicii Moldova în contextul valorificării asistenţei UE.

"Ambele sunt la fel de importante şi complementare pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare. Astfel, dezvoltarea regională şi rurală presupune consolidarea infrastructurilor şi diversificarea economică în spaţiul rural – ambele obiective convergente cu dezvoltarea unui sector agricol competitiv. Ministerul Economiei a propus includerea în Cadrul strategic preliminar de asistenţă a Uniunii Europene în perioada 2014-2017 a celei de-a patra priorităţi – „Dezvoltarea agriculturii competitive”, suplimentar celor trei identificate în cadrul misiunilor de programare anterioare ale UE, şi anume „Reforma administraţiei publice”, „Dezvoltarea regională şi rurală” şi „Reforma poliţiei şi managementul de frontieră”, se menţionează în comunicat.

Pentru confirmarea celor spuse, a fost publicată şi scrisoarea semnată de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, adresată recent Prim-ministrului Iurie Leancă.

Anterior în presă s-a vehiculat că între reprezentanţii PLDM şi cei ai PD se duc "lupte dure de culise" pentru adminisitrarea fondurilor UE ce ar urma să intre în ţară în următorii trei ani, fiind vorba de 300 de milioane de euro. Cele mai aprigi lupte sunt pentru banii destinaţi agriculturii şi dezvoltării regionale, unde vor merge peste 50% din fondurile UE. Astfel Vasile Bumacov, ministrul agriculturii şi membru al PLDM susţinea că de adminsitrarea acestor fonduri ar urma să se ocupe instituţia sa, în timp ce vicepremierul Valeriu Lazăr ar fi insistat ca aceste fonduri să fie administrate de Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de un membru al PD.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 august 2022
Autentificare
stiriactuale.ro