Ministrul propus de Dacian Cioloş pentru portofoliul Externelor de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, a fost audiat luni de comisiile de specialitate din Parlament. Printre întrebările adresate s-a regăsit şi cea legată de relaţia României cu Republica Moldova.
Comănescu a fost întrebat de comisiile de politică externă şi de comisiile pentru relaţia cu românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi din Senat dacă susţine varianta unirii României cu Republica Moldova sau cea a apropierii celor două maluri de Prut prin intermediul Uniunii Europene. „Factorul emoţional, justificat, îndreptăţit, este înrădăcinat în noi, dar politica externă se face privind lucrurile în realitatea lor„, a declarat Comănescu, citat de Mediafax. „Eu cred că esenţa reuşitei demersului nostru în privinţa relaţiei cu Republica Moldova ţine de capacitatea noastră comună ca Republica Moldova să se apropie până la integrarea completă la Uniunea Europeană„, a precizat acesta.
În ceea ce priveşte raportul dintre România şi Rusia, Comănescu a spus că poziţia României trebuie să fie „pragmatică” şi în linie cu deciziile UE şi NATO.
După audierile care au durat aproape două ore, Lazăr Comănescu a fost avizat favorabil, cu 40 de voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă.
Şi ministrul delegat pentru Relaţiile cu românii de peste hotare a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate. În cadrul audierilor, acesta a menţionat că nu există două naţiuni române, ci una singură, în două state: România şi Republica Moldova.