Vineri, 26 aprilie 2024 - 11:57:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un prim-ministru bun trebuie să fie un om liber!


4 septembrie 2015

Aşa susţine Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei din R.Moldova, pe care PLDM o propusese pentru funcţia de prim-ministru al ţării în noul Guvern, recent format.  Numai că unul dintre partidele Alianţei  de la guvernare nu a privit cu o ochi buni numirea sa, orientându-se spre un alt om de partid din Alianţă, care să le permită jocurile şi interesele.

Menţionez faptul că Maia Sandu este absolventă a ASE, Facultatea de management din Chişinău şi are, printre altele, o bogată experienţă occidentală: master în administraţia publică la Kennedy School of Government;  doi ani la Banca Mondială Washington DC.SUA, în funcţia de consilier al directorului executiv; coordonator de program la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare ş.a.

Acum, la începerea noului an şcolar, Maia Sandu a ţinut să le adreseze profesorilor, elevilor şi studenţilor un cald salut: “Sper că aţi avut parte de o vacanţă odihnitoare şi vă întoarceţi cu forţe noi. Vă reamintesc faptul că şcoala trebuie să fie locul în care să mergeţi cu plăcere şi depinde de voi toţi dacă acest lucru se va întâmpla sau nu. Profesorii pot face ca şcoala să fie un loc în care tinerii să se simtă protejaţi şi încurajaţi, un loc în care toţi, deopotrivă, se simt parte a comunităţii. Elevii şi studenţii trebuie să înţeleagă că şcoala este cea mai importantă investiţie din viaţa lor şi că profesorii îi pot ajuta enorm în pregatirea şi dezvoltarea lor personală. După cum am afirmat şi cu alte ocazii, schimbarea spre bine în societate poate veni doar din educaţie, aşa cum am încercat şi cred că am demonstrat în cei trei ani cât m-am aflat la  conducerea Ministerului Educaţiei. Vă doresc un an şcolar interesant şi plin de descoperiri!”.

Într-un alt context, Maia Sandu - pe care am avut prilejul să o aud vorbind cursanţilor de la Universitatea Populară de Vară Nicolae Iorga de la Vălenii de Munte, ediţia 2015, unde a fost aplaudată în picioare de către cursanţii basarabeni (în foto) -  s-a arătat indignată de modalitatea de lucru a noului ministru al Educaţiei, care e membru al PL: “În cei trei ani la minister, niciodată nu le-am vorbit colegilor de acolo despre partid. Actuala ministră a vorbit despre PL chiar de la prima şedinţă. Doi din cei trei viceminiştri pe care i-am avut şi secretarul de stat nu au fost membri de partid şi aceasta nu a fost o problemă pentru partidul care m-a delegat. Pentru PL, apartenţa politică este, se pare, criteriul principal în selectarea echipei. Foştii mei colegi de la minister primesc ordine prin telefon de la oameni din afara instituţiei care fac referinţă la înţelegeri cu preşedintele PL... Nu aşa funcţionează o instituţie de stat. Iar capital politic poţi obţine doar atunci cînd sistemul merge bine şi se indreaptă în direcţia corectă, dar pentru asta el trebuie condus cu sprijinul tehnicienilor, nu al politrucilor.
Ministerul Educaţiei are cea mai puternică echipă dintre toate instituţiile publice. Acest lucru ar putea deveni un avantaj enorm pentru noua conducere a ministerului şi pentru PL, în general, dacă acestia ar reuşi să depăşească frica de a comunica cu oameni care nu sînt membri PL. Mai multe produse, la care s-a lucrat timp de aproape doi ani, sînt gata pentru lansare sau sînt la etapa de definitivare: Cadrul naţional de referinţă pentru revizuirea curriculară, Programul naţional pentru atragerea şi menţinerea în sistem a cadrelor didactice de calitate (şi asistenţa financiară în valoare de 15 milioane de dolari promisă de Banca Mondială pentru implementarea programului), Standardele pentru cadrele didactice şi altele. Conducerea ministerului ar putea obţine un sprijin popular imediat dacă ar promova şi implementa aceste politici. Pentru aceasta trebuie să comunice cu oamenii care lucrează la aceste documente, şefi de direcţii, consultanţi, în special cu consultantul internaţional finanţat de Comisia Europeană, care în ultimii doi ani şi jumătate a fost călăuza ministerului în promovarea reformelor. Din păcate, pentru moment, sfetnicul principal al noii conduceri este "cel mai abil" cumpărător de autobuze şcolare şi cel care, timp de mai mulţi ani, a strîns dijmă din sector”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro