Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:35:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Basarabia, o gubernie nenorocită...


23 ianuarie 2016

Părintele Savatie Baştovoi, personalitate cunoscută în mediile bisericeşti şi intelectuale, slujitor la Mânăstirea Noul Neamţ din Moldova, a comentat, în stilu-i binecunoscut, evenimentele de la Chişinău. Este unul din cei mai importanţi scriitori de limbă română, fiind autorul a numeroase volume de succes, premiate pe plan intern şi internaţional. Părintele Savatie este invitat regulat să conferenţieze pe teme de interes şi este realizator de emisiuni, iar cuvintele sale devin pilde de înţelepciune şi credinţă, notează ActiveNews.

Despre modul în care sunt văzuţi astăzi basarabenii şi cum i-au vitregit, chiar şi după destrămarea fostei URSS, istoria şi politicienii, părintele a făcut următorul comentariu pe Facebook: 

"În cei 25 de ani de la destrămarea URSS şi întemeierea Republicii Moldova ca stat tânăr, România a avut o relaţie defectuoasă, susţinută cu mulţi bani şi mult patos, cu Republica Moldova. Personaje-erou şi mituri întreţinute artificial au facut comunicarea imposibilă. Ajungi să crezi că suntem două neamuri diferite care întâmplător vorbesc aceeaşi limbă, dar trăiesc, înţeleg şi exprimă diferit. Basarabia rămâne o gubernie nenorocită, cu un popor care există doar în dările de seamă, ca statistică de vot şi forţă de muncă ieftină, un popor lipsit de dreptul la alegere şi dreptul la exprimare, un popor despre care alţii vorbesc şi scriu ce le convine, dar care niciodată nu va putea vorbi, iar dacă va vorbi, nu va fi auzit. Dar n-ai ce face, aşa e istoria. Sus fruntea, moldoveni!"


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro