Parada portului popular românesc care s-a desfăşurat duminică, la Cernăuţi, pe principala arteră pietonală din centrul oraşului, pe strada Olga Kobâleanska, sute de români îmbrăcaţi în haine naţionale, sosiţi din diferite localităţi ale ţinutului pentru a participa la acest eveniment cultural, informează BucPress.eu.
Graţie eforturilor depuse de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, de la inaugurarea căruia s-a împlinit un an, Parada portului popular românesc a fost cu adevărat un eveniment de înaltă spiritualitate românească. Faptul că la cea de-a doua ediţie şi-au adus aportul primari şi directori de şcoli din mai multe localităţi ale regiunii, unele fiind chiar atinse de securea ucrainizării, constituie o adevărată mărturie a faptului că limba şi cultura neamului vor mai dăinui încă multă vreme pe aceste meleaguri mioritice.
Vice- primarul de Cernăuţi, Olexandr Pascar, i-a felicitat pe românii din nordul Bucovinei pentru organizarea acestei sărbători de suflet, creând o adevărată imagine multietnică şi multiculturală în oraşul Cernăuţi, îndemnându-i pe români să-şi iubească limba şi portul popular şi să păstreze aceste valori scumpe şi-n viitor.
Domnul ministru Ionel Ivan, de la Consulatul General al României la Cernăuţi, împreună cu domnul consul Edmond Neagoe, prezenţi la acest eveniment deosebit, au transmis românilor cernăuţeni gânduri frumoase şi mesaje sincere, spunându-le celor prezenţi că deşi reprezentanţii instituţiei diplomatice române acreditate la Cernăuţi nu sunt îmbrăcaţi în haine naţionale, în schimb „purtăm în suflet şi-n inimile noastre portul popular şi limba română, de la naştere şi până la moarte, aşa precum şi Dumneavoastră păstraţi aceste comori în sufletul Domniilor voastre”, a declarat domnul Ionel Ivan, citat de radio Cernăuţi şi portalul de ştiri BucPress.eu
Sute de români de la poale de Carpaţi, de pe valea Prutului şi a Siretului, din preajma legendarilor Codri ai Cosminului, au venit la Cernăuţi pentru a demonstra cu mândrie portul popular şi cântecele strămoşeşti. Cernăuţenii şi oaspeţii oraşului s-au adunat într-un număr impresionant de mare pentru a urmări această Paradă a portului popular românesc. Strada Domnească de cândva s-a transformat într-o stradă de sărbătoare cu oameni veseli şi frumoşi care, prin prezentarea portului popular, au reuşit să demonstreze publicului adevărata zestre spirituală a neamului românesc şi frumuseţea limbii române şi a cântecului strămoşesc.
Pe tot parcursul Festivalului, prezentatorii academicianul Vasile Tărâţeanu, directorul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi doamna profesoară Larisa Jar, i-au îndemnat pe români să nu-şi înstrăineze copiii de limba maternă, să-şi dea odraslele la grădiniţe şi la şcoli româneşti, pentru a menţine aceste instituţii, dar şi mai mult, pentru ca neamul nostru să dăinuie în veci pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.
Chiar dacă unele colective folclorice, considerate cele mai bune în regiune, care activează pe lângă diverse Centre culturale şi Şcoli de artă nu s-au arătat interesate să participe la Parada portului popular românesc din Cernăuţi, oricum evenimentul s-a dovedit a fi foarte reuşit şi frumos.
Bravo organizatorilor care au reuşit să adune în minunatul oraş de pe Prut floarea intelectualităţii şi cea a ţărănimii la o Sărbătoare a neamului românesc!
Fotografii : BucPress.eu