În Transnistria, autoproclamata republică separatistă susţinută de ruşi, un cetăţean basarabean trăieşte o poveste de coşmar. Evenimentul Zilei relatează o poveste care ar părea incredibilă dacă nu ar avea loc în Transnistria, ţară renumită pentru abuzurile autorităţilor împotriva cetăţenilor moldoveni.
Evz. relatează cazul unui întreprinzător basarabean, Vitalie Eriomenco, forţat de reprezentanţii statului separatist din Transnistria să renunţe la toată averea sa. Modul în care au procedat autorităţile transnistrenii este aproape halucinant: o combinaţie de metode tipice rackeţilor şi recuperatorilor de bani cu metodele sovietice de intimidare, respectiv înscenarea de procese pentru false infracţiuni (a se vedea, păstrând proporţiile, cazul oligarhului Hodorkovski închis în urma unui proces politic comandat de Kremlin.)
Vitalie este un (fost) tânăr întreprinzător basarabean din Transnistria. Moldoveanul, în vârstă de 36 de ani, şi-a deschis o afacere cu pâine "ieftină şi bună", spune familia lui, şi devenise prosper.
Devenise, căci prosperitatea lui nu a durat foarte mult timp. Basarabeanul şi-a "donat" fabricile de pâine unui deputat transnistrean, după ce a fost încarcerat în urma unui dosar despre care familia sa susţine că e măsluit, acuzele care i s-au adus fiind evaziune şi de furtul averii unui deputat transnistrean. Înainte şi după arestare, Vitale a fost torturat, bătut, ameninţat, şantajat. Moldoveanul ar fi fost supus la tortură pentru a fi convins să-şi cedeze, gratuit, cele trei afaceri din domeniul panificaţiei unor apropiaţi ai statului transnistrean.
"A fost dus în afara oraşului Tiraspol şi i s-a dictat de militari să-şi sape o groapă care urma sa-i fie mormântul. Soldaţii aveau mitralierele îndreptate spre el pentru a-l convinge. I s-a dat un hârleţ pentru asta. Au tras focuri de armă asupra lui pentru a-l convinge să fie propriul gropar. I-au spus că familia nu-i va mai dă niciodată de urme, că va dispărea cu totul si nici urmă nu se va găsi”, a declarat pentru evz, Vera Eriomenco, mama lui Vitalie.
Lucrurile nu s-au oprit aici. Pentru a îl convinge pe Vitalie să îşi cedeze toată averea, autorităţile au dus "persuasiunea" la apogeu.
Vitalie a fost închis iar anchetatorii le-au cerut colegilor săi de celulă să-l înjosească moral şi fizic şi să-i facă viaţa în închisoare un iad, pentru a îl determina să îşi cesioneze cotele de participare şi restul averii în folosul lui Petriman Victor, un afacerist pion folosit de liderii politici de la Tiraspol.
Vitalie a cedat. Nu atât în urma bătăilor zilnice pe care le-a primit în închisoare, ci în urma unui şantaj. Pentru a îi înfrânge voinţa, anchetatorii l-au ameninţat că îi vor înscena fiului său, elev de scoală, un dosar pentru trafic de droguri şi că băiatul va ajunge şi el în închisoare, pentru 15 ani.
Vitalie a cedat şi a semnat hârtiile prin care îşi ceda toate afacerile unor oficiali transnistreni.
Vitalie a fost arestat în 2011 şi de atunci putrezeşte prin închisori. Fostul afacerist nu fost eliberat nici după ce şi-a cedat, "cu titlu gratuit" cotele de participare de la toate întreprinderile unde figurează ca asociat. Dovezile împotriva sa au fost "secrete" şi nu i-au fost prezentate niciodată.
Familia sa a apelat la OSCE, CEDO şi la Guvernul de la Chişinău pentru a rezolva această situaţie.
Drept urmare, Vitalie a fost vizitat în închisoarea din Transnistria unde este deţinut de reprezentanţii OSCE, Djenifer Brass şi Jaclin Carpenter. În urma presiunilor acestora, autorităţile separatist au permis familiei să plătească câteva controale medicale pentru Vitalie. Rezultatele analizelor nu au fost prezentate rudelor.