Joi, 25 aprilie 2024 - 10:46:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu, la Ploieşti: "Unirea cu Moldova se va face în cinci- şase ani"


24 noiembrie 2016


 

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, în prezent liderul naţional al PMP, a afirmat, la lansarea candidaţilor PMP din Prahova că "unirea României cu Republica Moldova se va face în aproximativ cinci-şase ani."

"Unirea cu Republica Moldova este unul dintre subiectele mele favorite. Şi trebuie să înţelegeţi că nu doar Republica Moldova are nevoie de România, ci şi România are nevoie de Moldova. Prin Unire am deveni o forţă, atât ca populaţie, cât şi ca resurse alimentare. România are datoria istorică de a-şi reîntregi teritoriile. Şi o va face în cinci-şase ani.

Eforturile pentru reromânizarea Moldovei au început demult. În 2005, în Moldova existau cam 3% unionişti şi încă vreo 10% pro europeni. Şi am început atunci reromânizarea Moldovei.

Am mărit numărul de burse acordate elevilor şi studenţilor de peste Prut. De la 100, am ajuns la 5.000 de burse anual. 5.000 de tineri care au putut vedea ce înseamna România. Apoi am modificat legea cetăţeniei şi am reacordat cetăţenia română celor care au pierdut-o abuziv, până la a patra generaţie. Avem acum aproximativ 500.000 de moldoveni care au şi cetăţenia română.

Eforturile acestea s-au văzut la alegerile prezidenţiale de la Chişinău, când proeuropenii au câştigat peste 48% din voturi. Procentul acesta ar fi fost un vis în urmă cu zece ani"
, a spus Traian Băsescu, în discusul de la Ploieşti

Băsescu a explicat că Unirea celor două teritorii româneşti este prevăzută în Tratatul de la Helsinki, tratat semnat şi de ţara noastră. "Graniţele se pot modifica prin voinţă politică. În cinci şase ani, Parlamentul de la Chişinău va vota Unirea, iar Parlamentul de la Bucureşti va vota acelaşi lucru. Ca în 1918. Avem datoria morală să reîntregim România", a mai afirmat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a explicat şi de ce a dorit să devină cetăţean moldovean

"Am vrut să pot circula liber de Nistru pân la Tisa, fără nicio oprelişte. Am vrut să umplu liber în toate teritoriile româneşti şi sper ca tot mai mulţi români să dorească aşa ceva", a încheiat Băsescu

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro