Miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:24:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


"Jos hotarul de la Prut!" Miting unionist la Neptun!


22 septembrie 2015

Aproximativ  400 de susţinători ai unirii, conform liderului Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, demonstrează la Neptun, lângă sediul Centrului Internaţional de Conferinţe, unde se desfăşoară, marţi, şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Foarte mulţi dintre participanţi sunt din Basarabia şi au venit la Neptun cu speranţa că Unirea dintre România şi Moldova se va realiza cât mai curând.

''Scopul nostru este unirea dintre cele două state. De la cele două guverne dorim astăzi stabilirea unei agende clare pentru unire până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a românilor. Pe această agendă a Unirii pe care o solicităm vrem să fie introduse obligatoriu trei puncte: interconectare energetică, atât cu gaze cât şi cu electricitate, o singură monedă în România şi în Republica Moldova şi o politică externă şi de apărare comună. Astea sunt solicitările noastre şi vrem să le exprimăm în faţa miniştrilor din ambele state româneşti'', a declarat, marţi, pentru Agerpres, George Simion, liderului Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

O delegaţie a tinerilor unionişti va fi primită de premierii Victor Ponta şi Valeriu Streleţ. Unioniştii au şi câteva propuneri pe care le vor prezenta celor doi premieri. Cele mai importante sunt interconectarea energetică a Republicii Moldova, monedă unică şi politică externă şi de apărare comună, obiective care odată realizate ar putea face mult mai uşoară unirea celor două teritorii româneşti.

Tinerii au steaguri şi pancarte cu mesaje precum ”Vrem Unire”, ”Trecem Prutul”, ”Basarabia e România” si ”Politică externă comună”  De asemenea, manifestanţii au scandat ”Unire”, ”Basarabia e România” şi ”Trăiască, trăiască, să-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.

Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chişinău, în 27 august, când au fost stabilite priorităţile pentru agenda bilaterală în următoarele luni şi a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adiţional la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.

Membrii celor două guverne vor stabili în şedinţa de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanţate în baza acestui acord. O atenţie specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naţionale electrice şi de gaze naturale, precum şi în domeniul transporturilor, prin proiectarea şi realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate în cadrul şedinţei vizează domenii ale agriculturii şi protecţiei mediului, dar şi sprijin în dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe în Republica Moldova.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro