Vineri, 19 aprilie 2024 - 12:57:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Rol esenţial pentru ANSA, în exporturile moldoveneşti


28 ianuarie 2014

Uniunea Europeană preconizează asistenţă financiară pentru Republica Moldova, în planul promovării produselor moldoveneşti pe piaţa europeană, a afirmat Dacian Cioloş, comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, în cadrul unei declaraţii în exclusivitate pentru portalul ansa.gov.md.

Asistenţa va fi oferită pentru ca producătorii şi firmele care doresc să opereze exporturi de produse în ţările UE să ştie exact ce au de făcut, în planul obţinerii licenţei de export pe piaţa europeană. În această operă importantă pentru economia R.M., Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) va juca un rol esenţial, pentru că anume ea va trebui să efectueze controlul şi să acorde certificatele respective, care vor confirma respectarea standardelor cerute în UE, a mai spus Dacian Cioloş.

Din punct de vedere al calităţii produselor, cred că RM are foarte multe atuuri, atât prin faptul că este producătoare de bunuri agricole căutate pe piaţa europeană - mă gândesc aici la fructe uscate sau la nuci. Există, de asemenea, potenţial de producţie de mere, de fructe, de legume proaspete şi procesate. Toate aceste bunuri în RM se manifestă nu numai sub aspect cantitativ, ci şi calitativ, a mai declarat comisarul european. Acesta a mai afirmat că după semnarea Acordului de liber schimb piaţa europeană devine mult mai deschisă pentru produsele agro-alimentare din Republica Moldovam produse care vor trebui să corespundă normelor sanitare şi de siguranţă alimentară, pentru produsele vegetale: legume, fructe, cereale şi desigur pentru produsele de origine animală: lactate, cărnuri, produsele procesate din carne.

Exigenţele înaintate exportatorilor moldoveni nu sunt nişte standarde superioare faţă de ceia ce se cere producătorului european. Ceea ce se cere acum producătorului neamţ, român, polonez, britanic, italian, spaniol ş.a.m.d., se va cere şi producătorului moldovean care vrea să-şi vândă produsul pe piaţa europeană.  

Deci, normele de igienă şi siguranţă a alimentelor sunt obligatorii pentru toţi furnizorii de produse în UE şi nu au alt scop decât a proteja consumatorul, prin a-i oferi un produs sănătos, a conchis Dacian Cioloş, în declaraţia sa video pentru portalul ansa.gov.md.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro