Duminică, 28 aprilie 2024 - 2:15:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


La începutul primăverii, basarabenii vor arde gazul...


3 februarie 2014

Într-o recentă emisiune televizată, Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, i-a asigurat pe moldoveni că vor avea gaz românesc în cel mai scurt timp.”Pentru a putea asigura toţi cetăţenii moldoveni cu gaz din România este nevoie, însă, de încă  două  etape de lucrări şi circa 100 de milioane de euro”, a afirmat ambasadorul român, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, notează IPN.

Marius Lazurca a comunicat că linia gazoductului de la Iaşi a ajuns la Prut, unde vor avea loc lucrări de traversare a râului, care vor dura câteva săptămâni. Primele cantităţi de gaz sub presiune vor fi furnizate locuitorilor din raionul Ungheni. O dată ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, gazul livrat de România va face parte din reţeaua naţională. Însă, pentru a deveni pe deplin funcţional şi pentru a minimaliza dependenţa Moldovei de gazul rusesc, gazoductul mai are nevoie de încă două etape de prelungire printr-o reţea magistrală de la Ungheni la Chişinău.

Potrivit ipn.md, a treia etapă presupune construcţia unei staţii de comprimare, care ar putea fi ridicată la Iaşi, ceea ce va permite livrarea unei cantităţi suficiente de gaz pentru consumul intern al Republicii Moldova din punct de vedere al volumului şi al presiunii de circulaţie.

România este gata să-şi asume costurile de extindere a reţelei de gazoduct pe teritoriul Republicii Moldovei. Proiectul s-ar putea bucura de susţinerea financiară a Uniunii Europene, a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a Băncii Europene de Investiţii, inclusiv a Statelor Unite ale Americii, care s-au arătat dispuse să investească în sistemul termoenergetic din Moldova.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro