Joi, 22 martie 2018 - 9:35:14
EUR
EURO = 4.6659 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.7891 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Pavel Guţu - un mare artist plastic basarabean, adept al artei onirice ca refugiu de la trăiri


26 noiembrie 2017In peregrinările mele prin Moldova din stânga Prutului am avut ocazia să cunosc mulţi români basarabeni cu dragoste de Ţară. Dintre aceştia îl amintesc pe marele artist plastic Pavel Guţu, din Chişinău, a cărui biografie/evoluţie o reproduc in rândurile următoare ale artistului, aşa cum o scrie el:

”Şcoala sovietică de Arte din anii 1970-1980 m-a influenţat să încep creaţia artistică cu realismul impresionist şi simbolismul figurativ, care este şi bază în arta monumental-decorativă. Apoi, viaţa în societatea cu dictatură sovietică şi atitudine şovină a ruşilor faţă de alte naţiuni ocupate prin  războaie şi politici înşelătoare de rusificare – distructive şi derutat de la dezvoltarea naturală, pentru civilizaţie şi culturile ne-ruse ale coloniilor (republicilor) din URSS, m-au condiţionat să fac artă critică.

Disidenţa mea a început din 1979, fiind student la Arte în Kiev, când am scris o scrisoare de protest contra rusificării, adresată CCPCUS. Din 1982, m-am opus, cu discursuri identitare, studenţilor de la Colegiul Naţional de Arte din RSS Moldovenească unde, ca profesor, am predat materiile de specialitate în limba română (numită ”moldovenească” de regim)…”Tovarăşu Guţu, completaţi registrul în limba rusă !“- mă avertiza mereu şeful de studii al Colegiului, prin bileţele lăsate în registru, începând cu 1982. Eu mă prefăceam că nu-l aud, el organizându-mi o înfăţişare la  agentul KGB, aflat în şcoală... Apoi, în 1984, în studioul meu de la subsolul căminului studenţesc, agenţii KGB au descoperit ”spontan” tablourile mele de artă critică: ”PRODUCEREA MANCURTULUI”,”A DOUA RĂSTIGNIRE şi FORMULA DICTATURII, când, în mod violent, au spart uşa, căutând sanguina (creionul-n.a.) cu care s-a scris, pe pereţii unicei edituri în republică, ce aparţinea CC PC al RSSM: „Mai bine să murim, decât să fim rusificaţi“ (ideea cred că a fost a unui student de-al meu). Din aceste motive, în 1984, familia mea, cu un copil în vârsta de un an, a fost dată afară din apartamentul social obţinut în mod legal, aflat în gestiunea Ministerului Culturii.

În 1983-1993, am pictat peste douăzeci de picturi critice. În aceşti ani fiind în stres permanent, m-am îmbolnavit. Totuşi, în 1992, am visat şi realizat ”VISUL ARGENTIU” , tablou salvator care m-a ajutat să ies din starea de obsesie a dramaticului…
În ceea ce priveşte pictura în aer liber, pictez aproape continuu pentru a mă neutraliza şi a găsi idei proaspete şi, totodată, pentru a evita manierismul personal, deoarece sunt convins că fiecare subiect trebuie să posede o stare personală structural-cromatică, dacă nu e aceeaşi temă. Simbolismul critic, visul, imaginaţia şi vibraţia aerului viu în pictură m-au stimulat să ajung la teoria concepţiei paradoxală (posibilă în artă), denumită METAFISICA PALPABILĂ ŞI TRANSPARENTĂ (MPT), care are menirea să demonstreze INTERDEPENDENŢA aflată  între materia vie şi moartă, sau imaterială, memorială şi cea ce intuieşte o dispoziţie relativ concretă, mai mult sau mai puţin vizibilă. Doream ca, prin această concepţie, să fie posibilă analizarea, demonstrarea mişcării şi activităţii omului în viaţa sa, cunoaşterea subconştientului uman pentru al putea activa şi conecta cu raţiunea, drept rezultat să-i poată da roade dacă ”investiţia e pozitivă” şi, în mod contrar, să-l abţină, funcţionând ca  un bumerang. Drept concluzie, scopul concepţiei este: TOT CE ESTE FAVORABIL ÎN VIAŢA OMULUI ESTE ”LIPIT” CU ENERGIA DRAGOSTEI”.


In primăvara anului viitor, expoziţia sa, aflată acum in Bucuresti, va fi adusă la Ploiesti, ea putând fi vizionată şi admirată in perioada 15 martie-15 aprile 2018, probabil la Palatul Culturii din Ploieşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(281 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam visator si sa aveti tendinta sa neglijati problemele importante pe care le aveti de rezolvat. Nu este momentul sa incepeti noi activitati, pentru ca deciziile pe care le luati s-ar putea sa fie gresite. Profitati de ajutorul pe care vi-l ofera o persoana apropiata! taur Talentul dumneavoastra creativ este apreciat in societate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de acest context favorabil pentru rezolvarea problemelor profesionale si in afaceri. Sfaturile unei rude mai in varsta va pot ajuta sa evitati o problema financiara. Dupa-amiaza s-ar putea sa primiti vizita unor prieteni de familie, in compania carora va simtiti foarte bine.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca azi nu sunteti prea comunicativ si ar fi bine sa evitati intalnirile de afaceri. De asemenea, va sfatuim sa amanati deciziile importante in domeniul financiar. Este momentul sa va dedicati unor activitati relaxante. rac Aveti sanse de succes in toate activitatile legate de camin, dar si in societate. Puteti sa va faceti planuri de viitor. Ideile dumneavoastra sunt apreciate atat de partenerul de viata, cat si de partenerii de afaceri. Va sfatuim sa evitati speculatiile de orice fel.
LEU FECIOARĂ
leu Puterea creativa de care dispuneti va indeamna sa incepeti o activitate noua. Aveti toate sansele de reusita pe plan intelectual si sentimental. Parcurgeti o perioada favorabila inspiratiei artistice, in care imaginatia va stimuleaza creativitatea. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti mai sensibil decat de obicei, iar relatiile cu anturajul ar putea fi usor tensionate. Va sfatuim sa fiti prudent si sa nu faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le veti putea respecta. Ar fi bine sa va dedicati timpul liber unor activitati creative.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In viata dumneavoastra ar putea avea loc schimbari importante, care va vor oferi multe satisfactii. Activitatea intelectuala intensa si puterea creativa de care dispuneti azi contribuie la succesul dumneavoastra pe plan social. In partea a doua a zilei s-ar putea sa aveti de luat o decizie importanta pe plan sentimental. Eastrolog.ro va recomanda sa va bazati pe intuitie. scorpion Incepeti ziua plin de optimism si cu o imaginatie debordanta. Aveti toate sansele sa va faceti remarcat prin talentul artistic. In partea a doua a zilei s-ar putea sa faceti cunostinta cu o personalitate din domeniul artelor, care va juca un rol important in cariera dumneavoastra. Nu neglijati relatiile cu persoana iubita!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se pare ca nu aveti niciun moment de relaxare, dar imaginatia si ingeniozitatea va ajuta sa duceti totul la bun sfarsit. Astazi puteti avea mari realizari pe plan financiar. Daca va stapaniti nervozitatea cauzata de oboseala, relatiile cu partenerul de viata pot fi foarte bune. capricorn Aveti sanse de reusita in tot ce faceti azi. Este un moment excelent pentru a sustine examene, lucrari artistice si proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga fara probleme deosebite. Eastrolog.ro va sfatuieste sa acordati mai multa atentie problemelor cu care se confrunta membrii mai tineri ai familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti hotarat sa incepeti o afacere, dar nu prea va ajung banii. Daca reusiti sa va puneti la lucru imaginatia si inventivitatea, puteti face rost de suma necesara. Dupa-amiaza s-ar putea sa suferiti o dezamagire in plan sentimental, care, insa, nu va afecteaza prea mult. Eastrolog.ro va recomanda sa evitati calatoriile lungi. pesti Este o zi favorabila pentru planuri de viitor si pentru demararea unor noi activitati in domeniul social. Relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Nu va pripiti in luarea deciziilor importante!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 martie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro