Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:50:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Independenţa Moldovei, sărbătorită cu o impresionantă paradă militară, dar şi cu proteste


29 august 2016


 

Parada militară, organizată de autorităţi pe 27 August, Ziua Independenţei Republicii Moldova, a fost îngrădită şi păzită de mii de poliţişti. Am făcut această constatare încă de la ora 9, când ieşind de la hotelul Cosmos, unde m-am cazat, am fost uimit să văd, mai întâi, cum pe unele străzi laterale, erau parcate zeci de blindate şi autobuze. Ajungând pe bdul Ştefan cel Mare, principala arteră a marelui oraş, unde urma să se desfăşoare parada militară, aveam să mă lămuresc: cu aceste mijloace de transport au fost aduşi, din toate colţurile ţării, inclusiv din Găgăuzia, miile de poliţişti şi băieţi în civil de la SIS, plantaţi unul lângă altul pe ambele părţi ale Bulevardului. Întrebând pe câţiva ce păzesc acolo, ei mi-au răspuns în limba rusă. Doar un simpatic poliţist adus dintr-un oraş din sudul ţării, avea să mă lămurească, spunându-mi că oficialităţile locale se tem de protestele violente ale unor cetăţeni faţă de regimul oligarhic instituit de guvernare, oameni din anturajul lui Usatâi şi Andrei Năstase, care aveau de gând să tulbere marea sărbătoare a 25 de ani de Independenţă. “Care independenţă, măi independentule?” avea sa intervina un cârcotaş, aflat în apropiere. Poliţistul a zâmbit, spunându-mi că asta e ultima adresare care circulă printre moldoveni. Are dreptate omu’ numai şi dacă mă gândesc la faptul că aşa-zisul stat independent şi suveran de azi, are ca hotar peste 400 km pe care nu-l controlează! Iar cetăţenii sunt dezbinaţi tocmai de ceea ce ar trebui să-i unească: demnitatea, identitatea, limba, cultura.

 

 

”Autorităţile Moldovei organizează ”sărbătoarea” ca şobolanii în cuşcă, păziţi de mii de poliţişti, reprezentanţi ai SIS şi ”băieţi de gardă” ai lui Plahotniuc”, remarca jurnalistul Dmitrii Ciubaşenco, aflat printre protestari. Printre oamenii aflaţi pe bulevard, aşteptând parada, răzbate ştirea că, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, protestatarii aflaţi în jurul Catedralei, cărora nu li s-a permis să intre în PMAN, aveau să fie liniştiţi de poliţie cu gaze lacrimogene!

De pe site-ul Ziarului de Gardă am mai aflat că de măsurile sporite de securitate s-au “bucurat” şi trei distinşi deputaţi din Primul Parlament al ţării, semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, care au fost opriţi să depună flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare. “Nu pentru o astfel de ţară am semnat Independenţa!”, s-au exprimat ei dezamăgiţi, în timp ce vigilentul poliţist s-a scuzat: “Nu vă supăraţi, aşa au fost indicaţiile pe care le-am primit!”

 

 

Cu acest prilej festiv, Nicolae Timofte, preşedintele ţării, a declarat presei că “viitorul ţării e în mâinile noastre, iar moldovenii vor avea avea succes, ca parte a UE, doar atunci cînd se vor maturiza la nivelul ţărilor baltice…”

La rândul său, Anatol Şalaru, ministrul Apărării, a declarat: “Astazi se împlinesc 25 de ani de când Republica Moldova şi-a declarat independenţa faţă de URSS - un adevărat imperiu al răului, care ne-a măcinat elita, fiinţa noastră naţională, tot ceea ce a fost mai bun pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu….Astăzi am văzut cum Moscova continuă să ne sfideze Independenţa, huiduind - prin Usatâi, Năstase şi acoliţii lor – Armata Naţională şi oaspeţii veniţi alături de noi, nu doar pentru a sărbători, dar şi pentru a transmite un mesaj de susţinere a Independenţei, a suveranităţii şi integrităţii noastre. Ei au huiduit  pe tinerii ostaşi aflaţi sub arme, au huiduit, totodată, limba, istoria şi cultura noastră. Prin astfel de manifestari antinaţionale, Usatâi şi Năstase sunt cutia de rezonanţă a Kremlinului…”

De remarcat faptul că Dodon, liderul socialiştilor şi un fost apropiat al lui Usatâi şi Năstase, a declarat că este împotriva unor asemenea proteste, organizate într-o zi de sărbătoare naţională. “Atât protestele, cât şi acţiunea autorităţilor de blocare a străzilor şi de a instala garduri de protecţie - chiar dacă existau riscuri de destabilizare a situaţiei -  reprezintă o profanare a Zilei Independenţei, care are ca simboluri: drapel, stemă, imn. Noi, socialiştii, nu am blocat nimic. Azi am îmbrăcat tricouri Iubesc Moldova, iar eu, personal, am intrat în mulţimea aflată în PMAN, de unde am urmărit evenimentul sărbătoresc”.

 

 

Parada militară anunţată pentru ora 10, a început, practic, la ora 11,30, poliţiştii şi miile de oameni de pe trotuoare suportând cu stoicism canicula, numai de dragul de a vedea parada. Prin faţa lor au defilat, mândri, peste 2000 de militari aflaţi în cele 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale. În premieră, la invitaţia Ministrului Apărării, la paradă au mai participat contingente din Brigada Garda Mihai Viteazul şi Asociaţia Tradiţia Militară – România, Academia Militară din Odessa – Ucraina, Garda de Onoare a Marelui Duce al Lituaniei Gediminus – Lituania, Batalionul Gărzii de Onoare – Polonia şi trei reprezentanţi ai Regatului Regal Irlandez din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Din cauza caniculei nu am mai ajuns la manifestarile cultural-artistice din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Am preferat să merg la o terasă, în compania doamnei Rodica Tomaşenco, cunoscut om de televiziune şi la Vocea Basarabiei – post de radio recent desfiinţat, fapt pentru care distinsa mea colegă a ajuns şomeră de lux!

După vreo 23 de ore petrecute la Chişinău, am luat cu mine amintiri de neuitat de la paradă. Dar şi gândul, curat românesc, rostit de colega mea la despărţire: “Te rog, sărută Ţara din partea mea!”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro