Marţi, 19 martie 2024 - 8:33:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Omul de afaceri Vlad Plahotniuc, propus pentru a doua oară premier al Moldovei


14 ianuarie 2016

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc, lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost propus pentru a doua oară în funcţia de premier al Republicii Moldova, după ce miercuri fusese respins de preşedintele Nicolae Timofti. Acesta este aşteptat să se pronunţe joi privind a doua nominalizare a lui Plahotniuc.

Noua coaliţie de guvernare din Republica Moldova a făcut miercuri seara un gest de forţă: l-a propus pe oligarhul Vlad Plahotniuc premier pentru a doua oară consecutiv, în ciuda faptului că preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să-l desemneze prim-ministru pe motiv de lipsă de integritate. Războiul surd între Plahotniuc şi Timofti îşi consumă joi un nou episod: preşedintele e aşteptat să anunţe decizia în privinţa celei de-a doua nominalizări a lui Plahotniuc.

În Parlament se vorbeşte deja despre o posibilă suspendare a preşedintelui Timofti, iar Chişinăul aşteaptă joi cel puţin două mitinguri, scrie Hotnews.

Candidatul PD la funcţia de prim-ministru, Vlad Plahotniuc, i-a trimis o scrisoare preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, prin care îl asigură că suspiciunile privind integritatea sa sunt neîntemeiate şi că este gata să semneze o declaraţie de integritate, imediat după desemnarea sa pentru funcţia de premier.

Scrisoarea a fost publicată de Today.md, iar autenticitatea sa a fost confirmată pentru Realitatea.md de către democratul Sergiu Sîrbu:

Nicolae Timofti a respins miercuri propunerea ca Plahotniuc să fie desemnat prim-ministru. El îşi motivează decizia prin faptul că asupra lui Plahotniuc există suspiciuni de lipsă de integritate şi prin faptul că i s-a acordat deja un vot de neîncredere în Parlament, ca prim-vicepreşedinte al Parlamentului, fiind acuzat de implicare în activităţi ilegale.

Timofti citează dispoziţii ale Curţii Constituţionale din Moldova, care arată că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi că „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

„Făcând uz de dreptul său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de prim-ministru, şeful statului informează majoritatea parlamentară şi opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru”, se menţionează în comunicat.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro