Nu mai este un mister pentru nimeni faptul că majoritatea satelor basarabene nu au drumuri asfaltate, canalizare şi alte asemenea utilităţi specifice secolului XXI. Şi totuşi, în Moldova, există cel puţin un sat fără oameni amărâţi, venit parcă din UE, mai precis din Franţa. Se cheamă, simplu, Corjeuţi, cu cetăţeni care vor, pot şi ştiu să trăiască la standarde occidentale şi că euroii investiţi cu cap pot transforma orice localitate într-una în care civilizaţia este la ea acasă. Case noi, maşini înmatriculate în Franţa şi bunătăţi specifice bucătăriei franceze. "Şi sarmale franceze şi pizza a la Paris - că aşa se şi numeşte, şi broscuţe, dar şi altele", a spus Natalia Stânca, administrator restaurant.
Au chiar şi celebrul turn Eiffel. Acest obiect de decor a adus Uniunea Europeană mai aproape de moldovenii din Corjeuţi. El arată exact ca turnul Eiffel din capitala Franţei şi a fost ridicat în curtea unui restaurant din localitate.
Potrivit Publika tv, la Corjeuţi totul te duce cu gândul la Franţa. Localitatea a înflorit pur şi simplu de când sătenii au luat drumul străinătăţii. Acum, după ani lungi de muncă, o parte dintre ei se întorc acasă, cu gânduri mari. Vasile Buga vrea să investească în baia din localitate, iar Sergiu Cordun se vede şi el om de afaceri.
"Acolo va fi sauna, aici bazinul şi în partea cealaltă va fi o masă de biliard şi un televizor pe perete. Poate vom deschide şi un fel de zonă de odihnă, ca la Cahul şi în nordul Moldovei", a spus Vasile Buga.
"Aici va fi casă de locuit, unde voi stau eu cu familia şi jos va fi un magazin. M-am gândit şi la un business pe viitor", spune şi Sergiu Cordun.
La Corjeuţi, bunăstarea se vede şi în numărul mare de copii. În sat se află cea mai mare şcoală din raion. "Avem 23 de clase complete, în fiecare clasă avem de la 20 până la 38 de elevi. Nu ne paşte pericolul de a închide şcoala", a declarat directorul adjunct pe instruire Liceul din Corjeuţi, Nina Iacuboi.
Autorităţile locale susţin că datorită migraţiei – unul din patru săteni lucrează afară - localitatea a devenit una dintre cele mai bogate din ţară. "Lucrează 2000 de oameni peste hotare, din cei 7000 cât are comuna ; s-au dus să muncească, nu să se distreze. Ei trimit acasă aproape un milion de euro, în fiecare lună", a menţionat primarul satului Corjeuţi, Victor Andronic.
De remarcat faptul că pentru cei care doresc să meargă mai des acasă, există 6 microbuze, care fac curse, sătămânal, Paris-Corjeuţi.
Satul basarabean Corjeuţi, fără amărâţi !
7 noiembrie 2013
Din aceeaşi categorie:
Grădiniţa de copii din comuna Şipoteni, raionul Călăraşi, va fi reparată cu fonduri de la CJ Prahova
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
-
Acuzaţii grave după o operaţie de peritonită. O fetiţă din Ploieşti, cu corp străin uitat în abdomen
Anul - ediţia nr. 3783
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 iulie 2025
Autentificare
Autentificare