Miercuri, 20 februarie 2019 - 7:41:06
EUR
EURO = 4.7401 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.185 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora, la Sinaia


6 august 2015

Liga Studenţilor Basarabeni din Ploieşti şi echipa proiectului „Conferinţa Deschisă Republica Moldova 2020”, în parteneriat cu mai multe asociaţii din diaspora, dar şi cu sprijinul Consiliului judeţean Prahova, au organizat, la Sinaia (România), Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora. La lucrările Forumului s-au înscris 132 paricipanţi, dintre care au fost selectaţi 60 de tineri veniţi din 13 ţări. Pe parcursul celor trei zile, participanţii au identificat o serie de probleme cu care se confruntă societatea din Republica Moldova şi au propus soluţii concrete pentru aceste probleme în trei ateliere de lucru:

 

Atelier 1: „Mediul înconjurător şi responsabilitatea civică: provocări şi soluţii pentru Republica Moldova”. Moderator Dorin Dusciac.

Participanţii la acest atelier au identificat o serie de probleme majore cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul protecţiei mediului înconjurător. Printre acestea, cele mai multe sunt legate de inexistenţa unui sistem de gestionare eficientă a deşeurilor. După părerea tinerilor participanţi, absenţa unui cadru legal şi  normativ modern şi coerent generează  o situaţie incompatibilă cu dezvoltarea Republicii Moldova şi cu aspiraţiile de integrare europeană. Astăzi, gestionarea incompletă şi ineficientă a acestui sector conduce nu doar la deteriorarea peisajului prin amplasarea haotică a gunoaielor în localităţi, dar şi la poluarea puternică a solurilor, a aerului şi a apelor de suprafaţă şi de adâncime. Participanţii au formulat patru propuneri de proiecte. Astfel, echipa din care au făcut parte Daniel Adam, Ion Radu, Violeta Scrisu, Dorin Galben, Iulian Gamureac şi Carolina Căruntu a propus un proiect naţional de colectare şi reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. O altă echipă în care au activat Cristina Neculcea, Nicoleta Bobeică, Oleg Chicu, Natalia Croitoru, Daniela Mărgărint şi Veaceslav Crasilcic a propus un proiect de colectare şi reciclare a hârtiei care este utilizată de către instituiile publice din ţara noastră.

O campanie de informare şi conştientizare privind nocivitatea deşeurilor care ajung în mediul înconjurător, desfăşurată în colaborare cu autorităţile publice locale a fost propusă de către echipa din care au făcut parte Dan Popovici, Natalia Golub, Rodica Sîrbu şi Tiberiu Prepeliţă. A patra echipă, compusă din Ina Coşeru, Iuliana Cantaragiu şi Leonid Boganastiuc, a propus un proiect care vizează protecţia apelor de suprafaţă, prin eliminarea unei surse majore de poluare – deşeurile organice, care ar putea fi utilizate în scopul producerii de biogaz.

Atelier 2: „Antreprenoriatul social: perspective de dezvoltare pentru Republica Moldova”, moderatoare Doina Guzun.

Participanţii la Atelierul Antreprenoriat Social au reuşit să combine esenţa afacerilor cu cea a comunităţii moldoveneşti, prin intermediul creativităţii individuale. Cele 3 grupuri de lucru au fost încurajate să împărtăşească din experienţa şi practicile personale din ţările unde activează pentru a oferi soluţii simple, fezabile şi originale în domeniul Antreprenoriatului Social din Republica Moldova. Astfel, dat fiind faptul că, conceptul de antreprenoriat social este unul vag şi încă relativ necunoscut în ţara noastră, primul grup, format din Dan Nechita, Stela Toderaşcu, Anastasia Badan, Ştefan Sîrbu, Alexandra Cheptene, s-a concentrat asupra identificării proiectelor de informare şi instruire a populaţiei în domeniul respectiv.

Un al doilea grup, din care au făcut parte Iacob Cerlat, Olga Postovanu, Maria Pasat, Tudor Hîncu, Dumitru Munteanu, a propus note conceptuale de proiecte concentrate asupra dezvoltării afacerilor sociale pentru tineri, în special pentru cei din categorii sociale vulnerabile. Cel de-al treilea grup, format din Alexandrina Robu, Ion Ursu, Tatiana Pagu-Ernst, Anastasia Ivanov, Valentina Ceban-Mihailov, a iniţiat un proiect ce vizează femeile din mediul rural şi, totodată, promovarea brand-ului naţional.

Atelier 3: „Dezvoltarea creativităţii şi coagularea identităţii: valori vs. non-valori pentru Republica Moldova”, moderatoare Dorina Baltag.

În cadrul acestui atelier s-a identificat un spectru larg de probleme, care au fost ulterior grupate pe trei axe: probleme ce ţin de imaginea ţării în exterior, lacunele din sistemul educaţional şi lacunele în implementarea politicilor culturale. Divizaţi în trei echipe, participanţii au venit cu trei idei de proiecte. Primul proiect-pilot are drept obiectiv consolidarea comunicării şi interacţiunii între elevi din diverse etnii prin organizarea de exchange-uri între şcoli, organizarea de tabere de vară şi de iarnă, precum şi a altor activităţi de socializare, au fost propuse de echipa formată din Dinu Toderaşcu, Diana Gori, Mihaela Zubcu, Grigore Demerji şi Anişoara Rusu.

 Al doilea proiect-pilot are drept obiectiv consolidarea capacităţilor elevilor prin antrenarea acestora în diverse activităţi ce ţin de orientarea profesională, înaintată de echipa formată de Radu Moldoveanu, Mihai Caragea, Victoria Vechiu şi Igor Strechi.

 Cel de-al treilea proiect şi-a propus să consolideze acel brand de ţară, dar prin conectarea acestuia la turimul rural şi implicarea diasporei. Echipa formată din Olga Coptu, Eugenia Zaiţev, Cristina Godoroja, Carolina Novac şi Aliona Mereuţă a venit cu un program de activităţi atât pentru cei din diasporă, cât şi pentru cei care se află acasă.

Prin acest Forum, organizatorii şi-au propus crearea şi consolidarea unei platforme permanente de comunicare între tinerii basarabeni din diaspora, care ar facilita coeziunea acestora şi va contribui la studierea şi elaborarea modelelor de dezvoltare a ţării.

La eveniment au participat reprezentanţi ai mediului asociativ a basarabenilor din străinătate, dar şi tineri din Republica Moldova şi România.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(446 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 februarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro