Vineri, 19 aprilie 2024 - 11:37:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Emoţii în prima zi a celei de a doua ediţii a festivalului Prahova iubeşte Basarabia. Care este programul celei de a doua zile


10 septembrie 2016

Peste 200 de artişti sunt prezenţi în aceste zile la Ploieşti pentru a participa la cea de a doua ediţie a Festivalului Prahova Iubeşte Basarabia.  Proiect amplu, din cadrul Programului Naţional România 100, festivalul îşi propune ca principal obiectiv cunoaşterea, promovarea, valorificarea tezaurului etnocultural şi introducerea acestuia în circuitul naţional al manifestărilor artistice ale genului.

"Bine aţi venit acasă, fraţi basarabeni", a spus Ludmila Sfîrloagî, vicepreşedintele CJ Prahova şi sufletul festivalului, în deschiderea evenimentului. "Am citit un mesaj pe Facebook  mai devreme. O limbă vorbim, o naţiune suntem, o ţară să fim. Aşa să ne ajute Dumnezeu" , a mai spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Discursul Ludmilei Sfîrloagă, început cu o strofă din poezia lui Adrian Păunescu  (Eu sunt bolnav de Dumneavoastră, Ţară,/ Eu sunt bolnav de Dumneavoastră, Neam, /Această boală se numeşte Ţară / Şi leacul este ea şi numai ea. ) , a fost întâmpinat cu ropote de apaluze de către spectatorii prezenţi.


Au mai rostit alocuţiuni subprefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, Ambasadorul Republicii Moldova în România Mihai Gribincea, vicepreşedintele Consiliului Raional Hînceşti, Vera Pătraşcu Tănase, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre şi preşedintele Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul, Mircea Cosma.

Nu a lipsit nici tradiţionala Hora Unirii, în care s-au prins participanţii de la Festival cât şi oficialităţile prezente. Rând pe rând au evoluat pe scenă ansambluri folclorice şi interpreţi valoroşi din raioanele Republicii Moldova, înfrăţite cu judeţul Prahova, respectiv raionul Călăraşi (Ansamblurile Haiducii şi Izvoraşul), raionul Cimişlia (Ansamblul Busuioc Moldovenesc), raionul Leova (Ansamblurile Opincuţa şi Pruteanca), raionul Basarabeasca (Ansamblul Lia), raionul Hînceşti (Ansamblul Arcuşul), raionul Cahul (Ansamblul Mugurel) şi raionul Cernăuţi din Ucraina (ansamblul Perla).

În deschiderea festivalului au evoluat Fanfara Prahova, „Rapsozii Prahovei” din Bertea, Ansamblul Periniţa din Prahova, Orchestra Populară „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, iar spectacolul s-a încheiat cu recitalul lui Tudor Ungureanu şi a Ansamblului „Ştefan Vodă” din Republica Moldova. Pe scena a mai evoluat cu un program de muzică folk solistul din Republica Moldova, Viorel Burlacu, artist emerit al poporului

Prima zi a festivalului a continuat cu mai multe recitaluri. Pe scenă au urcat Fanfara Prahova, Ansamblulul ”Rapsozii Prahovei” din Bertea, Orchestra Populară  „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Tudor Ungureanu şi Ansamblul „Ştefan Vodă”  din Republica Moldova.

Festivalul va continua şi astăzi. De la ora 16.30 pe traseul Piaţa Mihai Viteazul- Bulevardul Republicii- Palatul Culturii va avea loc o Paradă a Portului Popular, iar de la ora 17.30, pe scena din faţa Palatului Culturii va avea loc un nou spectacol folcloric

 

 


 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro