Marţi, 23 aprilie 2024 - 10:38:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ion Inculeţ a ajuns lângă Constantin Stere, la Bucov FOTO şi VIDEO


3 aprilie 2018

Încă un eveniment din cadrul Programului Naţional ,,România 100”  a vut loc la Bucov, în Parcul Constantin Stere.

Bustul marelui patriot şi om politic basarabean – Ion Inculeţ a fost dezvelit în prezenta vicepremierului Anei Birchal, a Nataliei Intotero - ministrul pentru românii de pretutindeni, dar şi a lui Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România. 

La eveniment au participat, alături de Mircea Cosma, preşedintele Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul, sufletul Aleii Unirii de la Bucov, Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova, Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele CJ Prahova, prefectul Mădălina Lupea, senatori şi deputaţi de Prahova, consilieri judeţeni şi primari ai mai multor localităţi din judeţ.

Prin  proiectul  intitulat ,, Aleea Unirii”  vor fi amplasate în Parcul Memorial ,, Constantin Stere”, în continuarea ,, Aleii Scriitorilor”, 14 statui ce  reprezintă  o parte din personalităţile implicate în făurirea Marii Uniri din 1918.

Ion Inculeţ a fost preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia în momentul Unirii cu România şi a rămas în conştiinţa publică prin contribuţia sa la înfăptuirea acestui act istoric, însă destinul a făcut ca el să fie martor de pe poziţii executive în statul român la destrămarea idealului său politic şi de viaţă, în urma anexării Basarabiei la Uniunea Sovietică în iunie 1940. Totodată, Inculeţ este cel mai bun exemplu pentru reorientarea către idealurile româneşti a elitei politice basarabene filoruse, în condiţiile evoluţiei revoluţiei din Rusia.








Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro