Bustul regelui Ferdinand I a fost dezvelit vineri la Nisporeni, la 78 de ani de la prima sa inaugurare (foto: C.Codreanu).
Grupul „Faptă, Nu Vorbă” a lansat, în luna mai 2016, campania de colectare a fondurilor pentru restabilirea bustului Regelui Ferdinand I în oraşul Nisporeni. Iniţiativa a fost sprijinită de Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) din Republica Moldova.
Bustul din bronz, operă a sculptorului Grigore Băţ, este aşezat pe un soclu făcut din piatră de Cosăuţi, exact după modelul şi schiţa primului postament. Şi bustul este o copie exactă a primului model, ale cărui schiţe s-au păstrat în arhive.
Ferdinand I a fost rege al României în perioada 1914-1927. Sub conducerea lui s-a înfăptuit Marea Unire la 1918, iar în 1922 a fost încoronat ca primul rege al României Mari, la Alba Iulia.
În perioada interbelică, busturi ale regelui Ferdinand I au mai existat în Rezina, Ialoveni, Nisporeni, Chişinău şi Ismail, cel de la Nisporeni fiind distrus de sovietici în 1940.
La evenimentul de dezvelire a bustului a fost remarcată prezenţa Ministrului Apărării Anatol Şalaru, Ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Vasile Bâncă. Din mica delegaţie prahoveană au făcut partea Mircea Cosma,preşedintele SMV, Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedinte CJ, europarlamentarul Laurenţiu Rebega şi Vasile Diaconu, primarul comunei Măgurele
Faptul că, în Moldova din stânga Prutului, adevărata istorie a românilor se rescrie, după ce a fost distrusă/furată de sovietici în 1940, este ilustrat şi de un eveniment care a avut loc sâmbătă, în satul basarabean Bardar.
La începutul acestei luni, din Ploieşti spre această localitate a “zburat” un VULTUR cruciat, din bronz (donaţie a Fundaţiei “C.Stere” Ploieşti, reprezentată de Mircea Cosma – in foto), care a fost montat pe monumentul eroilor români căzuţi în războiul pentru reîntregirea neamului românesc.