Marţi, 20 februarie 2018 - 11:28:18
EUR
EURO = 4.6609 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.753 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Realitate paralelă, tipic Moldovenească


8 februarie 2016

În presa de la Chişinău am citit, recent, o ştire a unui localnic, Dorin Galben, care se mira de ceea ce numea el realitatea paralela în care trăiesc moldovenii, în cea mai săracă ţară din Europa. Aşa cum m-a surprins şi pe mine deseori de când descind în acest mare oraş, şi acest tânăr se miră cum într-o ţară cu salarii mici există mulţi oligarhi, şomajul e în creştere, dar se construiesc şi se vând blocuri cu apartamente luxoase ce merg până la 100000 de euro/apt! Sau, de unde au bani tinerii care, in fiecare sfârşit de săptămână, umplu cluburile de noapte, consumând băuturi scumpe! Omu’ se mai mira şi de faptul că străzile sunt pline de zeci de maşini ultimul răgnet, de zeci de mii de euro: Range Rover, Toyota Lang Cruiser Prado, BMW, Porche, Mercedes…

Un caz dramatic al unei bătrâne care trăieşte într-un asemenea sat este descris, pe larg, în săptămânalul Ziarul de Gardă, din care am spicuit rândurile ce urmează: ‘’Sără­cia nu are lumină, apă caldă, o mân­care abu­rindă pe masă, foc în sobă şi nicio casă care nu se dărâmă. Aceasta ar fi şi defi­ni­ţia vie­ţii Mariei Gârbu, din satul Ciu­ciu­ieni, raio­nul Sân­ge­rei, care are 82 de ani, din­tre care ultimii 20 îi tră­ieşte în sin­gu­ră­tate, fără rude, fără copii. Doar unii săte­nii mai au grijă de ea din când în când. Mătuşa Maria tră­ieşte de 25 de ani în întu­ne­ric. „De-aş avea măcar un bec şi un radio care să-mi ţină de urât noap­tea, viaţa nu ar părea atât de grea şi atât de nea­gră… Iar dacă nu, atunci am să mă duc în lumea lui Dum­ne­zeu, unde am să-mi găsesc un loc al meu”, se plânge mătuşa.

Des­pre isto­ria Mariei Gârbu am aflat de la „sama­ri­teanca” satu­lui, Anas­ta­sia Andone. „Mă doare inima să o văd cum tră­ieşte. O ajut cu ce pot, dar, ori­cum, nu am bani ca să o conec­tez la lumină”, ne spune Anas­ta­sia, în timp ce ajun­gem la mar­gi­nea satu­lui, unde e şi casa de lut, cu gea­mu­rile cră­pate, a mătu­şii Maria.

Tre­când cu greu pe pote­cile scăl­date în noroi, ne apro­piem de casa încon­ju­rată de copaci uscaţi şi gunoi împrăş­tiat prin toată gră­dina, unde nu a cres­cut de mulţi ani nimic alt­ceva decât buru­ieni. Anas­ta­sia Andone se apro­pie de gea­mul cră­pat şi bate uşor în el cu vâr­ful dege­te­lor. Câteva secunde nu se aude nimic, după care ascul­tăm cum o uşă se des­chide, apoi scâr­ţâi­tul moro­că­nos dar înă­bu­şit al pode­lei, după care uşa la care aştep­tăm cuminţi este des­chisă încet şi printr-o cră­pă­tură vedem o bătrână uscă­ţivă, mică, uşor gâr­bo­vită, înfo­fo­lită în mai multe haine pono­site.

„Tare-i grea viaţa…”, ne spune mătuşa Maria, când află cine sun­tem. „Nu am pe nimeni, abso­lut pe nimeni. Păcat că nu am năs­cut vreun copil. Mama îmi spu­nea că fără copii o să-mi fie tare greu, dar eu eram tânără şi nu mă gân­deam la bătrâ­neţe. Acum sunt singură-singurică… Mai trist şi mai greu e noap­tea, când stau în întu­ne­ric. De aceea, când se lasă întu­ne­ri­cul, mă aşez în genunchi la fereas­tră şi stau aşa, privind la Lună…”, ne poves­teşte bătrâna, aranjându-şi neîn­demâ­na­tic batista pusă peste o glugă.

Mătuşa Maria are o pen­sie de 800 de lei pe lună (circa 160 lei româneşti – n.a.), pen­tru cei câţiva ani lucraţi în colhoz. „Acum totul e scump… nu-mi ajunge prea mult. Aş plăti pen­tru lumină, numai să o am”, ne spune bătrâna, invitându-ne în casa sa, în care sunt trei camere mici şi o tindă. Într-o cameră, pe podea, stau înşi­rate mor­mane de haine, pri­mite de la Pri­mă­ria din sat. „Multe din­tre aceste haine sunt de vară, de aceea nici nu le îmbrac… e frig acum pen­tru ele”, se jelu­ieşte bătrâna, târându-şi picioa­rele pe podeaua aco­pe­rită doar cu lut. În a doua cameră, sunt aran­jate lem­nele tăi­ate, aduse de săteni. Intrând în camera unde mătuşa Maria îşi petrece cea mai mare parte a tim­pu­lui, căl­căm pe hâr­ti­ile strânse de ea ca să aprindă focul. „Aprind focul şi nu arde… Aduc hâr­tii, ca să încă­l­zesc, pen­tru că e tare frig. Iată aici mă încă­l­zesc şi tot aici dorm”, ne arată bătrâna soba mică, învă­lu­ită de un fum albi­cios care vine de la câteva hâr­tii moto­to­lite şi aprinse. „Îna­inte dor­meam pe acel pat”, bătrâna se apro­pie de patul din care au rămas doar nişte scân­duri şi o pla­pumă ruptă. „Cân­dva, căsuţa asta a fost tare fru­moasă, îngri­jită, cu mobilă… Şi lumina ardea în becuri. Acum nu a mai rămas nimic. Casa este bătrână, ca şi mine”, con­ti­nuă femeia. Ante­rior, Maria Gârbu pri­mea aju­tor social pen­tru peri­oada rece a anu­lui, dar, din acest an, nimeni  nu a pri­mit vreun ban.

Anas­ta­sia, care lucrează la cantina şcolii, e şi ea o pen­sio­nară, chi­nu­ită de gre­u­tăţi. În pofida nea­jun­su­ri­lor, con­ti­nuă să-i ajute pe cei care au nevoie de asta. „Nu pot să trec peste dure­rile omu­lui”, spune ea. “Mari­cica e bătrână, dar şi nepu­tin­cioasă. Dacă nu ar fi aju­tată de săteni, ar muri de foame”, mai spune o femeie care aşteaptă micro­bu­zul spre Sân­ge­rei. „Noi toţi sun­tem bătrâni, avem pen­sii mici şi multe pro­bleme de sănă­tate, dar mai sădim câte ceva în grădină şi aşa mer­gem îna­inte”, ada­ugă femeia, urcând în micro­buz.

În R. Mol­dova, locu­iesc 576,6 mii de per­soane care au vâr­sta de peste 60 de ani. Potri­vit date­lor sta­tis­tice, circa 58,4% din numă­rul total al vâr­st­ni­ci­lor locu­iesc în mediul rural. Con­form date­lor Casei Naţio­nale de Asi­gu­rări Soci­ale, în anul 2015, la evi­denţa orga­ne­lor de pro­tec­ţie soci­ală se aflau 669,9 mii de pen­sio­nari, cu 10,3 mii de per­soane mai mult decât anul pre­ce­dent’’.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(40 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa fiti nemultumit din cauza ca trebuie sa amanati o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Amanarea ar putea fi, de fapt, in avantajul dumneavoastra, pentru ca astazi nu sunt recomandate calatoriile lungi. In a doua parte a zilei aveti ocazia sa puneti la cale o colaborare pe termen lung, din care sunt sanse sa obtineti beneficii materiale importante. taur Schimbarile pe care intentionati sa le faceti in camin sunt bine primite de membrii familiei, dar va sfatuim sa tineti cont si de dorintele partenerului de viata. Este recomandat sa nu va implicati in mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu duceti la bun sfarsit niciuna dintre ele. Spre seara, este posibil sa aveti parte de o surpriza placuta din partea unei persoane apropiate.
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare inceputa mai demult in casa. O persoana mai in varsta din familie ar putea fi dispusa sa va ajute financiar, dar probabil ca va incerca sa-si impuna ideile in legatura cu schimbarile pe care doriti sa le faceti. Va sfatuim sa fiti foarte diplomat pentru a evita o cearta care ar putea sa tensioneze atmosfera din familie. Dupa-amiaza este posibil sa primiti o veste buna de la o ruda apropiata. rac Se pare ca azi aveti multe probleme de rezolvat. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va menajati sanatatea si sa acordati mai mult timp odihnei. Aveti posibilitatea sa faceti anumite schimbari in camin, care ar putea contribui la imbunatatirea relatiilor cu partenerul de viata. In partea a doua a zilei s-ar putea sa fiti tentat sa cheltuiti o suma destul de mare. Va recomandam sa fiti prudent, fiindca nu este o zi favorabila investitiilor.
LEU FECIOARĂ
leu Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea unei probleme financiare mai vechi.Daca vi se propune o colaborare, ar fi bine sa nu o refuzati, pentru ca ar putea determina o schimbare in bine in viata dumneavoastra. N-ar strica sa va consultati cu partenerul de viata. fecioara Se anunta o zi destul de incarcata, asa ca ar fi bine sa va organizati cat mai riguros.S-ar putea sa fiti nevoit sa faceti cheltuieli neprevazute. Nu este exclus sa va schimbati programul in ultimul moment, pentru a va ocupa de o problema urgenta a unui partener de afaceri
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este momentul sa va concentrati atentia asupra problemelor din camin. Va puteti baza pe intuitie, dar va sfatuim sa tineti cont si de dorintele partenerului de viata. Dupa-amiaza, o ruda v-ar putea cere ajutorul intr-o chestiune financiara. scorpion Astazi s-ar putea ivi ocazia sa rezolvati o problema financiara care va preocupa de mai mult timp. In prima parte a zilei este posibil sa vi se propuna o afacere care se anunta profitabila pe termen lung. Va recomandam sa evitati speculatiile de orice fel.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa puneti in practica planurile pe care vi le-ati facut in legatura cu o afacere. Relatiile cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune.Dorinta dumneavoastra de libertate ar putea genera tensiuni in familie. Va sfatuim sa fiti diplomat si sa nu refuzati comunicarea cu membrii familiei. capricorn Astazi aveti tendinta sa va ocupati de mai multe proiecte in paralel. Inainte de a incepe ceva nou, ar fi bine sa finalizati o parte dintre lucrarile deja incepute. Pentru a realiza ceea ce v-ati propus, este necesar sa fiti inventiv si perseverent. Se pare ca traversati o perioada de instabilitate financiara. Va sfatuim sa aveti rabdare si sa nu va lasati tentat de castiguri usoare si speculatii.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti in forma si este un moment bun pentru a demara noi activitati. Azi sunt favorizate si planurile de viitor in ceea ce priveste locuinta si viata de familie. Partenerul de viata si familia va incurajeaza si sunt dispusi sa va ajute. Dificultatile cu care va confruntati in aceasta perioada sunt trecatoare. Eastrolog.ro va sugereaza sa fiti mai optimist. pesti Astazi creativitatea ar trebui sa fie la cote inalte si va poate ajuta sa rezolvati probleme dificile intr-un mod ingenios. Va recomandam sa tineti cont de sfaturile unei rude mai in varsta. Relatiile sentimentale parcurg o perioada favorabila. Atentie la tendinta de a-i face reprosuri nemeritate persoanei iubite!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro