În presa de la Chişinău am citit, recent, o ştire a unui localnic, Dorin Galben, care se mira de ceea ce numea el realitatea paralela în care trăiesc moldovenii, în cea mai săracă ţară din Europa. Aşa cum m-a surprins şi pe mine deseori de când descind în acest mare oraş, şi acest tânăr se miră cum într-o ţară cu salarii mici există mulţi oligarhi, şomajul e în creştere, dar se construiesc şi se vând blocuri cu apartamente luxoase ce merg până la 100000 de euro/apt! Sau, de unde au bani tinerii care, in fiecare sfârşit de săptămână, umplu cluburile de noapte, consumând băuturi scumpe! Omu’ se mai mira şi de faptul că străzile sunt pline de zeci de maşini ultimul răgnet, de zeci de mii de euro: Range Rover, Toyota Lang Cruiser Prado, BMW, Porche, Mercedes…
Un caz dramatic al unei bătrâne care trăieşte într-un asemenea sat este descris, pe larg, în săptămânalul Ziarul de Gardă, din care am spicuit rândurile ce urmează: ‘’Sărăcia nu are lumină, apă caldă, o mâncare aburindă pe masă, foc în sobă şi nicio casă care nu se dărâmă. Aceasta ar fi şi definiţia vieţii Mariei Gârbu, din satul Ciuciuieni, raionul Sângerei, care are 82 de ani, dintre care ultimii 20 îi trăieşte în singurătate, fără rude, fără copii. Doar unii sătenii mai au grijă de ea din când în când. Mătuşa Maria trăieşte de 25 de ani în întuneric. „De-aş avea măcar un bec şi un radio care să-mi ţină de urât noaptea, viaţa nu ar părea atât de grea şi atât de neagră… Iar dacă nu, atunci am să mă duc în lumea lui Dumnezeu, unde am să-mi găsesc un loc al meu”, se plânge mătuşa.
Despre istoria Mariei Gârbu am aflat de la „samariteanca” satului, Anastasia Andone. „Mă doare inima să o văd cum trăieşte. O ajut cu ce pot, dar, oricum, nu am bani ca să o conectez la lumină”, ne spune Anastasia, în timp ce ajungem la marginea satului, unde e şi casa de lut, cu geamurile crăpate, a mătuşii Maria.
Trecând cu greu pe potecile scăldate în noroi, ne apropiem de casa înconjurată de copaci uscaţi şi gunoi împrăştiat prin toată grădina, unde nu a crescut de mulţi ani nimic altceva decât buruieni. Anastasia Andone se apropie de geamul crăpat şi bate uşor în el cu vârful degetelor. Câteva secunde nu se aude nimic, după care ascultăm cum o uşă se deschide, apoi scârţâitul morocănos dar înăbuşit al podelei, după care uşa la care aşteptăm cuminţi este deschisă încet şi printr-o crăpătură vedem o bătrână uscăţivă, mică, uşor gârbovită, înfofolită în mai multe haine ponosite.
„Tare-i grea viaţa…”, ne spune mătuşa Maria, când află cine suntem. „Nu am pe nimeni, absolut pe nimeni. Păcat că nu am născut vreun copil. Mama îmi spunea că fără copii o să-mi fie tare greu, dar eu eram tânără şi nu mă gândeam la bătrâneţe. Acum sunt singură-singurică… Mai trist şi mai greu e noaptea, când stau în întuneric. De aceea, când se lasă întunericul, mă aşez în genunchi la fereastră şi stau aşa, privind la Lună…”, ne povesteşte bătrâna, aranjându-şi neîndemânatic batista pusă peste o glugă.
Mătuşa Maria are o pensie de 800 de lei pe lună (circa 160 lei româneşti – n.a.), pentru cei câţiva ani lucraţi în colhoz. „Acum totul e scump… nu-mi ajunge prea mult. Aş plăti pentru lumină, numai să o am”, ne spune bătrâna, invitându-ne în casa sa, în care sunt trei camere mici şi o tindă. Într-o cameră, pe podea, stau înşirate mormane de haine, primite de la Primăria din sat. „Multe dintre aceste haine sunt de vară, de aceea nici nu le îmbrac… e frig acum pentru ele”, se jeluieşte bătrâna, târându-şi picioarele pe podeaua acoperită doar cu lut. În a doua cameră, sunt aranjate lemnele tăiate, aduse de săteni. Intrând în camera unde mătuşa Maria îşi petrece cea mai mare parte a timpului, călcăm pe hârtiile strânse de ea ca să aprindă focul. „Aprind focul şi nu arde… Aduc hârtii, ca să încălzesc, pentru că e tare frig. Iată aici mă încălzesc şi tot aici dorm”, ne arată bătrâna soba mică, învăluită de un fum albicios care vine de la câteva hârtii mototolite şi aprinse. „Înainte dormeam pe acel pat”, bătrâna se apropie de patul din care au rămas doar nişte scânduri şi o plapumă ruptă. „Cândva, căsuţa asta a fost tare frumoasă, îngrijită, cu mobilă… Şi lumina ardea în becuri. Acum nu a mai rămas nimic. Casa este bătrână, ca şi mine”, continuă femeia. Anterior, Maria Gârbu primea ajutor social pentru perioada rece a anului, dar, din acest an, nimeni nu a primit vreun ban.
Anastasia, care lucrează la cantina şcolii, e şi ea o pensionară, chinuită de greutăţi. În pofida neajunsurilor, continuă să-i ajute pe cei care au nevoie de asta. „Nu pot să trec peste durerile omului”, spune ea. “Maricica e bătrână, dar şi neputincioasă. Dacă nu ar fi ajutată de săteni, ar muri de foame”, mai spune o femeie care aşteaptă microbuzul spre Sângerei. „Noi toţi suntem bătrâni, avem pensii mici şi multe probleme de sănătate, dar mai sădim câte ceva în grădină şi aşa mergem înainte”, adaugă femeia, urcând în microbuz.
În R. Moldova, locuiesc 576,6 mii de persoane care au vârsta de peste 60 de ani. Potrivit datelor statistice, circa 58,4% din numărul total al vârstnicilor locuiesc în mediul rural. Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în anul 2015, la evidenţa organelor de protecţie socială se aflau 669,9 mii de pensionari, cu 10,3 mii de persoane mai mult decât anul precedent’’.