Marţi, 23 aprilie 2024 - 2:39:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tăriceanu: Dacă Republica Moldova se va uni cu România sau nu, este alegerea cetăţenilor


4 septembrie 2016

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, sâmbătă, referindu-se la declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, că decizia privitoare la o eventuală unire a Republicii Moldova cu România trebuie luată de către cetăţeni nu să ”ascultăm sfaturile ambasadorilor”.

Întrebat de jurnalişti, sâmbătă, la Neptun, dacă îşi menţine poziţia în legătură cu afirmaţiile pe care ambasadorul SUA din Republica Moldova le-a făcut despre unirea Basarabiei cu România, Tăriceanu a spus că suveranitatea unei ţări este dată de voinţa populară, iar decizia ţării vecine dacă va rămâne independentă sau se va uni cu România trebuie luată de către cetăţeni.

“Este o realitate neplăcută cu care România se confruntă şi cred că această realitate nu trebuie să ne lase nici indiferenţi şi nici să o acceptăm ca atare. Cred că România trebuie să se manifeste ca o ţară care are propriul interes naţional şi este o ţară suverană după cum este şi Moldova. Cred că suveranitatea unei ţării este dată în primul rând de voinţa populară şi eu cred că în final ceea ce va face Moldova vecină sau Basarabia, cum obişnuim noi să spunem, că va rămâne ca ţară independentă sau va dori să se unească cu România, trebuie să rămână la alegerea cetăţenilor şi să nu ascultăm sfaturile ambasadorilor”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu copreşedintele Alinţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).

El a precizat că punctul de vedere pe care l-a exprimat pe acest subiect rămâne valabil şi că a propus Senatului să adopte o declaraţie pentru afirmarea unor lucruri esenţiale care ţin de suveranitatea României.

“Aşadar, punctul de vedere pe care l-am enunţat public rămâne valabil şi sigur în acest sens am propus Senatului să adopte o declaraţie pentru afirmarea acestor lucruri esenţiale care ţin şi de suveranitatea României şi de interesul naţional al nostru în sensul larg şi democratic al cuvântului. Sigur că Senatul mai departe va hotărî ce face prin majoritatea din Senat unde fiecare partid va trebui să se pronunţe dacă consideră necesar asupra unui proiect de declaraţie şi asupra conţinutului acesteia. Rămâne de văzut săptămâna viitoare care vor fi atitudinile fiecăruia, dar eu cred că cel puţin în ceea ce ne priveşte pe noi, ALDE, ne-am spus clar şi răspicat punctul de vedere”, a menţionat Tăriceanu.

Ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, a spus, într-un interviu acordat Moldova 1, cu ocazia Zilei Independenţei, că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure.

”Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, a spus diplomatul, pledând pentru o cooperare mai bună între clasa politică de la Chişinău şi populaţie, care să se bucure astfel de o ţară mai bună.

Călin Popescu Tăriceanu a fost prezent, sâmbătă, la Şcoala de Vară a tinerilor şi femeilor din ALDE, eveniment care are loc la sfârşitul săptămânii, în staţiunea Neptun.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro