Joi, 21 noiembrie 2024 - 10:49:03
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Prahoveni, vă rugăm: TRECEŢI PRUTUL!


22 februarie 2016

Săptămâna trecute, când o delegaţie a Prahovei a ajuns la Vama Albiţa de pe râul Prut, un vameş ne-a solicitat, respectuos, actele de identitate, iar după verificarea rapidă a acestora ni le-a înapoiat, nu inainte de a primi, din partea şefului delegaţiei noastre, o hartă a României Mari. Vameşul, impresionat, ni s-a adresat zâmbind: “Vă rugăm, TRECEŢI PRUTUL!”

Nu aveam cu noi arme de foc, aveam însă “armele” pe care le folosim de mai multă vreme împotriva aceluiaşi ocupant rus, rămas aici pe baricadele puterii politice mai ales, chiar dacă Moldova este un stat suveran şi independent. Nu trecem graniţa de peste râul Prut cu carnete de partid, ci doar cu cartea de identitatea “român” şi… cu Limba Română şi Istoria Neamului Românesc, regăsite în donaţiile de carte românească ( manuale şi literatură), destinate bibliotecilor orăşeneşti, săteşti şi şcolare,  unde sunt “mâncate” precum pâinea caldă.

 La capitolul donaţii, care ajunseseseră deja la destinaţii cu două zile mai înainte, se aflau busturile voievodului Ştefan cel Mare şi cel al lui Nicolae Casso – un mare filosof şi patriot român, născut în satul Chişcăreni, care, începând cu 5 martie a.c.. când se va dezveli, se va adauga la alte 17 busturi, instalate in ultimii ani în Basarabia, ale unor voievozi/domnitori si mari personalităţi cultural-istorice ale neamului nostru : Burebista, Decebal, Matei Basarab, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Al.I.Cuza, N.Iorga, C.Stere, Mihai Eminescu, Păunescu ş.a. – toate donate de Societatea cultural-istorică Mihai Viteazul.

Să menţionăm şi sprijinul economic acordat raioanelor basarabene de către C.J.Prahova, al cărui preşedinte, ing.Mircea Cosma, ne-a declarat: “Şi în acest an am acordat, ca şi anul trecut, circa 100 000 de euro pentru realizarea unor proiecte, precum lucrările de modernizare a bibliotecii „Antonie Plămădeală”, aflată într-un foarte frumos castel reamenajat din fonduri europene. Tot din aceşti bani, vom amenaja, în centrul oraşului Cimişlia, o mult-dorită piaţă agroaliomentară,  iar în oraşul Hânceşti am depistat, împreună cu autorităţile locale şi cu Andrei Gabriel Tudor, directorul Parcului Industrial Ploieşti, un teren de circa 40ha pentru construirea unui parc industrial, care va oferi localnicilor multe locuri de muncă, cunoscut fiind faptul că, în această zonă, şomajul este de peste 40 la sută. Totodată, vom continua sprijinirea proiectului unei centrale fotovoltaice în raionul Călăraşi, care urmează să fie amplasată în satele Sadova sau Şipoteşti, localităţi aflate în curs de înfrăţire cu localităţi similare din Prahova. Să nu uit şi faptul că în Sadova – satul de baştină al celui mai mare dusman al ideilor de românism şi unionism, Igor Dodon, fiul rătăcitor al dnei Dodon, profesoară de... limbă română – vom ridica o grădiniţă, finanţată, în mare parte, de C.J.Prahova”.

În acest aşa-zis stat independent creat artificial, populaţia băştinaşă - supusă aproape două secole la deznaţionalizare forţată de către Imperiul rus - a cam pierdut pe drum ideea naţională şi adevărata istorie a poporului român, doi factori importanţi care ţin în picioare orice popor demn. Ei bine, aici este problema pe care încearcă să o rezolve patrioţii români ai Consiliului judeţean Prahova sau ai celor două fundaţii: “Mihai Viteazul” şi “Constantin Stere” din Ploieşti. În acest sens merită amintită iniţiativa lansată de către dna consilier judeţean Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedinte al Congresului Puterilor Locale şi Regionale de la Strassbourg, cea care, în vara anului trecut, a fost sufletul organizării, la Ploieşti, a primei ediţii a Festivalului folcloric „Prahova iubeşte Basarabia”, cu participarea unor grupuri folclorice din mai toate zonele Republicii Moldova. Moldoveancă de origine, născută la Tecuci, crescută cu poveştile despre Ştefan cel Mare spuse de bunicul său, domnia sa este extrem de activă, în relaţiile culturale  mai ales, cu fraţii de peste Prut. Am auzit-o mărturisind emoţia pe care a trăit-o, anul trecut, la Ungheni, unde i-a întâmpinat pe tinerii basarabeni unionişti, veniţi pe jos până aici, în „Marşul lui Ştefan cel Mare”. Momente emoţionante, trăite intens de către domnia sa, au fost şi la Liceul Mihai Eminescu din Comrat – o zonă separatistă aproape complet rusificată -  liceul amintit fiind singura unitate de învăţământ cu limba de predare româna. Întâlnirea cu cei 220 de elevi de aici a fost deosebit de lacrimogenă, datorită problemelor avute, nu puţine, cu această „aglomeraţie” ruso-turcă.

La primirea cărţilor româneşti, donaţie personală a dnei consilier Sfîrloagă, elevii i-au mulţumit din privirile lor nevinovate, aşa cum s-a întâmplat şi cu dna consilier judeţean Jenica Tabacu, care a donat bibliotecii liceului mai multe volume din opera lui BP Hasdeu şi a fiicei sale, Iulia Hasdeu. Rămânând la emoţiile dnei consilier Sfîrloagă, nu putem să nu amintim de întâlnirea avută cu copiii de la grădiniţa din Şipoteşti, când, la oferirea darurilor, constând din jucării şi dulciuri (donaţii private), micuţii o mâncau din priviri. Spectacolul de cântec şi dans românesc, interpretat de copii, a fost impresionant şi răsplătit cu aplauze de oaspeţii prahoveni, care au promis gazdelor că vor reveni cu plăcere aici, in noul local al grădiniţei, susţinut financiar de guvernul României , împreună C.J.Prahova.

De reţinut că în vizita făcută la Copăceni, delegaţia noastră a fost însoţită de un prieten drag, poetul Valeriu Matei, directorul ICRomân din Chişinău. La întâlnirea cu profesorii şi elevii gimnaziului „Adrian Păunescu”, domnia sa a spus că şi-ar să facă aici o scenă portabilă de câteva mii de euro, care să fie utizată pentru evenimente culturale de mare impact, un fel de parcuri industriale ale sufletului românesc.

Ziua de 19 februarie se înscrie cu litere de aur în istoria oraşului Călăraşi, datorită dezvelirii bustului marelui domnitor al Moldovei, Ştefan cel Mare, ridicat în scuarul din faţa consiliului raional, donaţie făcută de Societatea Mihai Viteazul Ploiesti. Un public numeros a participat la acest mare eveniment, Mircea Cosma, preşedintele SMV, fiind îndelung aplaudat de către cei prezenţi la festivitatea dezvelirii bustului, pentru darul făcut şi discursul său înflăcărat, arhicunoscut în toată republica. De la solemnitatea depunerii de flori la bustul Voievodului, am remarcat un lucru interesant: aproape toţi localnicii care depuneau flori îşi ridicau privirea chipul şi se închinau, rugându-se, în gând, ca Ştefan ce Mare şi Sfânt să-i salveze de la pieire!

Să mai menţionăm şi faptul că între Prahova şi raionul Călăraşi există deja contacte pe diverse teme, multe deja realizate, motiv pentru care Mircea Cosma şi consilierul judeţean Ludmila Sfârloagă au primit, acum, titlul de Cetăţean de Onoare al raionului Călăraşi.

În aceeaşi zi, delegaţia prahoveană - în rândurile căreia s-a aflat, pe tot parcursul vizitei, şi tânărul basarabean Constantin Codreaunu, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale - alături de reprezentanţi ai raionului şi oraşului Călăraşi au vizitat Cimitirul Eroilor Români, aflat pe un deal, unde s-au depus coroane şi jerbe de flori în memoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţa în aceste locuri, în luptele primului război mondial.

Ziua s-a încheiat cu un scurt popas la renumita Fabrică de vinuri şi coniac “Divin” din localitate, unde oaspeţii au fost invitaţi la o degustare... ameţitoare.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro