Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:14:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce împiedică exporturile către UE să prindă viteză


15 decembrie 2015

Septembrie 2015 a marcat un an de implementare a Acordului de comerţ liber R. Moldova – Uniunea Europeană, perioadă în care producătorii autohtoni au reuşit să sporească cota exporturilor în ţările europene şi să cucerească pieţe care le păreau „exotice” până acum, însă nu pe măsura aşteptărilor. Şi asta din cauza unor probleme din interiorul ţării, or principalele piedici în valorificarea oportunităţilor oferite de Acord sunt generate chiar de autorităţile care ar trebui să susţină exportatorii.

Intrarea în vigoare a ZLSAC (Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi UE) într-o perioadă foarte complicată pentru Moldova din punct de vedere economic, politic şi social a afectat rezultatele aşteptate, relevă un raport publicat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Totuşi evoluţia exporturilor către UE este mult mai stabilă decât în alte regiuni. „Dacă volumul total al exporturilor a scăzut cu 14,8% între august 2014 şi septembrie 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci exporturile către UE au scăzut cu doar 1,4%”, susţine autoarea studiului, Ana Popa.

Miza şi aşteptările legate de ZLSAC erau mai mari în cazul bunurilor agroalimentare şi temerile euroscepticilor care susţineau că R. Moldova nu este competitivă pe acest segment nu s-au adeverit. „Volumul exporturilor agroalimentare către UE a crescut cu 10,8%, compensând parţial scăderea exporturilor către alte destinaţii, în special către Rusia, unde scăderea a constituit circa 73%”, se notează în raport. Autoarea subliniază că în cazul strugurilor, prunelor şi orzului, volumul livrărilor a sporit de până la cinci ori.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro