Joi, 25 aprilie 2024 - 8:37:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Caravana Limbii Române, în Sudul Basarabiei


17 mai 2016


 

Potrivit site-ului Gândacul de Colorado (SUA), în perioada 16-25 mai 2016  se va desfăşura Caravana Limbii Române în Sudul Basarabiei, care va cuprinde 15 reprezentaţii de teatru de păpuşi pentru copii cu piesele:  “Nunta lui Tândală”, “Un suflet pentru o păpuşă”, “Amintiri din copilărie”, “Sfânta Duminică”, “Noile aventuri ale Scufiţei Roşii”, spectacole puse în scenă de actorii păpuşari ai Teatrului B.P. Hasdeu din Cahul.

Caravana va ajunge în şcolile din satele din Sudul ţării: Leova, Cimişlia, Taraclia, Albota de Jos (Hagichioi, Hîrtop, Albota), Comrat, Vulcăneşti, Ceadîr-Lunga, Borceag, Doina, Cheoselia, Alexandru Ioan-Cuza şi Cantermir (Cârpeşti, Baimaclia).

În opinia iniţiatorilor acestui proiect naţional, teatrul reprezintă instrumentul cel mai atractiv pentru copii, care intră astfel în contact direct cu limba română, fără vreun efort deosebit, dând frâu liber imaginaţiei şi energiei.

De asemenea, în perioada 21-22 mai 2016, în cadrul aceluiaşi proiect, se vor desfăşura  şi cursuri/ateliere de perfecţionare pentru limba română şi istoria românilor pentru profesorii care predau  în şcoli din Ucraina (Sudul Basarabiei) şi Republica Moldova. Cursurile/atelierele vor viza metodica şi didactica predării, cerinţele unui învăţământ performant, instrumente atractive de studiu a limbii române şi a istoriei românilor, dificultăţi ale profesorilor în predarea materiilor şi vor fi susţinute de profesori de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi. Proiectul, care se adresează atât cadrelor didactice cât şi copiilor,  vizează promovarea şi predarea limbii române şi a istoriei românilor într-o manieră prietenoasă şi accesibilă.

Partenerii Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în realizarea acestui proiect sunt: Consulatul General al României la Cahul şi  Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia”, Ismail.

De reţinut şi faptul că, în săptămâna trecută, judeţul Prahova, puternic ancorat în relaţiile cu fraţii de peste Prut, a făcut, prin dna consilier judeţean Ludmila Sfârloagă, în nume personal, o importantă donaţie de carte românească (peste 300 de volume, noi), cele mai  multe fiind donate satului Alexandru Ioan Cuza (Sudul Basarabiei), iar o parte şi in satul Nisporeni.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, dna consilier judeţean Veronica Dănilă s-a aflat în Bucovina de Nord (Ucraina), tot cu o donaţie de carte în limba română.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro