Joi, 24 iunie 2021 - 8:40:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La Chişinău se solicită retragerea urgentă a ambasadorului român


17 decembrie 2013

 Într-un comunicat de presă emis de ”Acţiunea 2012”, se menţionează faptul că peste 30 de asociaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei civice ”Acţiunea 2012”, solicită retragerea urgentă  a ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca.

 Aceste asociaţii au trimis o solicitare ministrului de Externe Titus Corlăţean şi vor redacta o scrisoare deschisă şi către preşedintele Traian Băsescu.

În solicitarea celor peste 30 de ONG-uri, se arată că ”de când a fost numit în funcţie (…în 2010, de către naşul său, Theodor Baconschi, pe atunci ministru de Externe –n.a.), oficialul de la Bucureşti a demonstrat incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc. Gafele diplomatice făcute în mod constant au culminat cu atitudinea ofensatoare manifestată cu ocazia Zilei Naţionale a României şi cu refuzul de a acorda vize de intrare în România pentru şapte români originari din Republica Moldova, care doreau să participe la Marşul Unirii din BucureŞti, din 20 octombrie 2013”.

În acelaşi mesaj se mai menţionează faptul că ”pe data de 1 Decembrie 2013, Ambasada României în Republica Moldova nu a organizat niciun eveniment notabil. ambasadorul Marius Lazurcă nu a dat curs invitaţiei primite din partea asociaţiei ”Spirit Românesc” de a participa la depunerea de coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, eveniment la care au participat numeroase personalităţi ale vieţii publice din Chişinău, precum şi parlamentari români”.

În solicitare mai este invocată şi nefireasca relaţie pe care ambasadorul o are cu biserica rusă din Republica Moldova. “Reprezentanţa diplomatică a fost practic inexistentă pe scena publică din Republica Moldova, iar derapajele ambasadorului României au generat nemulţumire în comunitatea de români, pentru care acţiunile unui oficial de la Bucureşti au un impact major. Dacă nu vom primi un răspuns, vom organiza acţiuni de protest”, susţine Marius Lulea, citat în comunicat, preşedintele Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie.

În concluzie, Platforma Civică ”Acţiunea 2012” solicită numirea unei alte persoane în funcţia de ambasador. „Acesta trebuie să dovedească mai mult curaj si dinamism, să deţină abilitatea de a conduce activitatea diplomatică pe un teritoriu locuit majoritar de către români şi să găsească soluţii de conlucrare cu reprezentanţii românilor din cel de-al doilea stat românesc“, se menţionează în comunicat.

 Solicitaţi de „Adevărul“, reprezentanţii Ambasadei României la Chişinău nu au dorit să comenteze informaţia.

 

Sursa: adevărul.md

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(428 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 iunie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro