Peste trei milioane de moldoveni sunt chemaţi duminică la urne, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care se înfruntă socialistul Igor Dodon şi prooccidentala Maia Sandu. Este pentru prima oară după 15 ani când moldovenii îşi desemnează şeful statului prin vot direct.
Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.
Secţiile de vot se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.
Potrivit celor mai recente sondaje, socialistul Igor Dodon este favorit. Un sondaj al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, publicat în această săptămână, o creditează pe Maia Sandu cu 39,7% din intenţiile de vot, iar pe Igor Dodon cu 49,8% din intenţii de vot.
În primul tur, candidatul pro-rus Igor Dodon a obţinut cu 10 procente mai mult decât pro-europeana Maia Sandu.
Campania electorală a fost extrem de dură, marcată de numeroase acuzaţii şi atacuri personale între cei doi candidaţi.
SCANDALURILE ŞI ATACURILE CAREU AU MARCAT CAMPANIA ELECTORALĂ
Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că este vinovată de sinuciderea a 400 de elevi în perioada în care a condus Ministerul Educaţiei. Dodon a susţinut că rata ridicată de sinucideri are drept cauză reformele implementate de Maia Sandu, inclusiv prin introducerea camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat.
"În perioada cât Maia Sandu a fost la Ministerul Educaţiei, în premieră, în anii 2012-2015 au fost înregistrate peste 400 de cazuri de suicid şi tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”, a declarat Igor Dodon.
Mai mult, el a promis că dacă va fi ales preşedinte va anula examenul de bacalaureat pentru liceeni, considerând că toţi elevii trebuie să termine studiile medii şi că bacalaureatul va fi obligatoriu doar pentru cei care doresc să-şi continue studiile peste hotare.
Un alt scandal din campania electorală a fost declanşat de o declaraţie a lui Traian Băsescu. El a declarat în cadrul unei emisiuni că Maia Sandu s-ar fi întâlnit cu Victoria Nuland şi i-ar fi spus că „soluţia de viitor a Republicii Moldova este unirea”. A doua zi, fostul preşedinte român a explicat că a greşit şi că, de fapt, Ana Guţu i-a spus că s-a întâlnit cu oficialul american. Guţu a candidat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar a fost eliminată din cursă.
Igor Dodon a profitat, însă, de declaraţia iniţială a lui Băsescu pentru a o critica pe Maia Sandu, care a respins toate acuzaţiile.
De asemenea, socialistul a sugerat în repetate rânduri că rivala sa este lesbiană. “Domnul Dodon tot face aluzii subtile, dar ele, de fapt, sunt bădărăneşti. Vreau să-i spun domnului Dodon că mie îmi plac bărbaţii, dar cei care nu spun minciuni şi care nu bârfesc. Şi slavă Domnului că în Moldova sunt astfel de bărbaţi”, i-a răspuns Maia Sandu.
În dispută s-a implicat şi episcopul Marchel de Bălţi şi Făleşti, care a atacat-o pe candidata dreptei pentru că nu are copii, spunând despre ea că este o femeie "stearpă" şi îndemnându-i pe creştini să voteze cu un om moral sănătos precum este socialistul Igor Dodon.
Cel mai recent scandal este legat de predarea istoriei României în şcolile din Republica Moldova. Dodon a anunţat că va insista ca istoria României să fie scoasă din programa şcolară şi înlocuită cu istoria Republicii Moldova.
"Vai de noi dacă ajunge Igor Dodon să ne scrie istoria. El se va ocupa de istorie şi nu va avea timp să lupte cu oligarhii, de pensii, de corupţie, de economie, prioritatea lui este să scrii manuale de istorie”, a afirmat în replică Maia Sandu.
La rândul său, ea l-a acuzat pe Dodon că şi-a înscris copiii la o şcoală “cu principii unioniste”, deşi se declară împotriva acestora. “Copiii lui Igor Dodon învaţă la o şcoală cu principii unioniste, el vă spune una şi face cu totul altceva”, a spus Sandu.
"Niciodată nu am divizat şcolile în române, ruseşti sau altele. Atunci când nu aveţi argumente pentru a ataca candidatul, atacaţi familia”, i-a răspuns Dodon.
În aceste condiţii, ambii candidaţi şi-au transmis, în ultimele zile ale campaniei, mesaje de adio. "Lupt în aceste alegeri pentru oameni. Rezolvarea problemelor noastre comune este prioritatea mea. Dodon pentru mine, de azi, nu mai contează, nu mai există. La revedere, Dodon!”, spus Maia Sandu la un miting electoral din 9 noiembrie.
Drept răspuns, socialistul Igor Dodon i-a transmis contracandidatei proeuropene ”Hasta la vista, baby”.
RELAŢIA CU ROMÂNIA
În ceea ce priveşte relaţia cu România, atât Dodon, cât şi Maia Sandu consideră Bucureştiul un partener - însă cât de apropiat, depinde de la un candidat la altul.
“Românii sunt prietenii noştri, sunt vecinii noştri, dar este o vorbă: fraţi, fraţi, dar fiecare la casa lui. Niciodată nu am fost anti-român şi niciodată nu voi fi anti-român”, a insistat socialistul. “Eu sunt pentru relaţii bune cu România, dar voi fi categoric împotriva celor care vor să lichideze statalitatea Republicii Moldova, cum este Maia Sandu. Unioniştii în Republica Moldova nu au nicio şansă", a avertizat el.
"Cu România avem nevoie de relaţii bune în special când vine vorba despre asigurarea securităţii energetice şi aici eu voi lupta pentru implementarea acestor proiecte de interconectare pe partea de curent electric şi furnizarea de gaze”, consideră Maia Sandu.
Ea a insistat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul României în lupta anticorupţie “pentru că România a demonstrat că se poate să construim instituţii care să ne scape de corupţi şi asta vom face şi eu voi obţine tot sprijinul de care este nevoie”. “Nu am văzut în altă parte atât efort şi rezultate ca în România”, a adăugat ea.
Candidata proeuropeană a afirmat că Bucureştiul va ajuta Chişinăul în continuare la implementarea proiectelor de infrastructură şi că, în plus, ea va propune şi proiecte sociale.
„Eu respect decizia oamenilor şi toţi cei care au cetăţenia română şi-o vor păstra. E dreptul lor. Eu voi lupta împotriva ONG-lor şi a partidelor politice care promovează acest curent, dar şi a persoanelor cu dublă cetăţenie, care aspiră la funcţii înalte în stat”, a mai spus ea în legătură cu ţara noastră.
În ceea ce priveşte programele electorale, ancheta privind furtul a un miliard de dolari din băncile moldoveneşti este singura prioritate comună a celor doi candidaţi.
PRIMELE TREI LUCRURI PE CARE LE VA FACE MAIA SANDU, DACĂ VA AJUNGE PREŞEDINTE:
1. Candidata dreptei îşi propune să cureţe clasa politică de corupţi şi hoţi. “Voi începe cu procurorul general, pe care îl voi numi în cadrul unui concurs corect. Să fie o persoană integră, independentă”, a spus ea.
2. Furtul miliardarului de dolari din băncile moldovene şi recuperarea prejudiciului se află, de asemenea, în fruntea agendei Maiei Sandu. “Să avansam în anchetarea furtului miliardului. Voi face demers la toate instituţiile străine, la guvernele străine. Voi urmări zilnic cum se desfăşoară aceste anchete”, a promis ea.
3. Şi unitatea ţării este una dintre priorităţile candidatei proeuropene. “Voi lupta pentru coeziunea societăţii. Suntem divizaţi ani la rând de politicieni iresponsabili. Voi fi preşedintele tuturor”, promite ea.
PRIMELE TREI DECRETE PE CARE LE VA SEMNA IGOR DODON, DACĂ VA AJUNGE PREŞEDINTE:
1. Primul decret pe care intenţionează să îl semneze socialistul, dacă va câştiga alegerile, va viza miliardul furat. “Miliardul furat trebuie să fie întors de hoţi. Voi anula legislaţia care pune pe spatele cetăţeanului miliardul furat din cele trei bănci”, a spus el.
2. Printre priorităţile lui Dodon se numără şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova. “Vom relua parteneriatul cu Rusia pentru a reveni cu produsele noastre pe piaţă din Federaţia Rusă”, a declarat el.
3. Lupta împotriva celor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România se află, de asemenea, pe agenda lui Dodon. “Eu voi insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. Copiii noştri trebuie să cunoască adevărul istoric. Sunt multe lucruri în istoria românilor care nu corespund realităţii. Eu mă bazez pe Constituţie, iar în ea scrie limba moldoveneacă”, a spus Dodon, într-una dintre ultimele confruntări electorale cu Maia Sandu.
De asemenea, el a insistat pe necesitatea neutralităţii Republicii Moldova, susţinând că trupele ruse vor pleca doar după rezolvarea conflictului din Transnistria şi că războiul a pornit de la unioniştii ca Maia Sandu.
Contracandidata sa proeuropeană a promis că va cere ajutorul partenerilor externi pentru a determina retragerea ruşilor de la stânga Nistrului: ”Eu voi cere sprijinul partenerilor pentru a obţine retragerea acestor trupe. Noi nu putem avea o armată străină în ţara noastră”, a spus ea.